Πολιτική|03.02.2023 07:11

«Φλερτάρει» τους κεντρώους ψηφοφόρους η κυβέρνηση: Η προεκλογική στρατηγική Μητσοτάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η… μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση θα δοθεί για την κυριαρχία στο κεντρώο κοινό και μια σειρά κινήσεων «κοιτάνε» προς το συγκεκριμένο ακροατήριο. «Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο» έχει χαρακτηριστικά σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέλει να προσεγγίσει εκ νέου όσους το 2019 στράφηκαν στη Νέα Δημοκρατία χωρίς να είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος.

Βέβαια, η υπόθεση των παρακολουθήσεων προκάλεσε «τριγμούς» στη γαλάζια σχέση με τους κεντρώους, ωστόσο στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως μπορεί να αναθερμανθεί το φλερτ με μια σειρά πρωτοβουλιών.

Ειδικότερα, με συγκεκριμένες κινήσεις η Νέα Δημοκρατία... κλείνει το μάτι στο κεντρώο κοινό:

1. Πρώτον ακόμα και αν στις δεύτερες κάλπες δεν προκύψει αυτοδυναμία έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά μια συνεργασία με την Ελληνική Λύση. Αντιθέτως, δεν κλείνει η πόρτα σε ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και με ενδιαφέρον παρακολουθούν στην Πειραιώς το τεταμένο κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

2. Δεύτερον προτάσσεται ένα αφήγημα σταθερότητας, που ενδιαφέρει σε σημαντικό βαθμό τους κεντρώους ψηφοφόρους. Αυτό που τονίζεται από την γαλάζια πλευρά είναι πως με την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, ενώ επισημαίνεται πως σε μια εποχή διαδοχικών εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα.

3. Τρίτον επιλέγεται μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του διλήμματος «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και ανασύρονται μνήμες όχι μόνο από το 2015 αλλά ακόμα και από το 2012. Μια στρατηγική που κοιτά τόσο προς ένα μετριοπαθές κεντρώο ακροατήριο όσο και προς ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης που έχει βρει ένα βηματισμό στη μετά μνημονιακή εποχή και ανησυχεί μήπως γίνουν βήματα πίσω. Πηγές από την γαλάζια πλευρά αναφερόντουσαν στον Αλέξη Τσίπρα και έλεγαν χαρακτηριστικά «να συγκρίνουμε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας».

4. Τέταρτον αξιοποιείται το «χαρτί» της οικονομίας και από την Νέα Δημοκρατία εκπέμπονται μια σειρά μηνυμάτων που απευθύνονται στο κέντρο. Δηλαδή αυτό που τονίζεται είναι πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν αλλά παράλληλα θα είναι κοστολογημένα, καθώς στόχος είναι να μην τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία. Παράλληλα με το βλέμμα στο συγκεκριμένο κοινό επιχειρείται να καλλιεργηθεί μια θετική εικόνα για την επόμενη ημέρα, με αναφορές στο στόχο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και στην προσέλκυση επενδύσεων (κάτι που τονίστηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία).

Στη Βουλή η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία που ουσιαστικά βάζει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια. Αυτό που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως επεκτείνεται «η υφιστάμενη ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας αλλά και όσων ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος». Ουσιαστικά, δηλαδή, αντιμετωπίζεται η πιθανότητα να μπουν μπροστά «αχυράνθρωποι» αλλά την πραγματική ηγεσία να την ασκούν άλλα πρόσωπα.

Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως η διάταξη είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα διότι δεν εμποδίζει τη συμμετοχή στις εκλογές υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα από την ελληνική Δικαιοσύνη, αφού αποκλείει μόνο τη συμμετοχή τους στην ηγεσία των κομμάτων τους, χωρίς να περνά σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων.

Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη νέα ρύθμιση στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα που έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αυτό θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, που είναι και αρμόδιος με βάση το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται από το κυβερνών κόμμα πως στόχος είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και επισημαίνεται πως «είναι η ώρα της ευθύνης, είναι η ώρα της κοινής απάντησης για όλους μας». Τώρα το ενδιαφέρον «μεταφέρεται» στη Βουλή και στη στάση που τελικά θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023ειδήσεις τώραεκλογέςΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης