Πολιτική|06.02.2023 05:45

Τρεις κρίσιμες αποφάσεις σε τρεις εβδομάδες από το Μαξίμου: «Κληρώνει» για εκλογές, ψηφοδέλτια και νέα μέτρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Κρίσιμος μήνας από πολιτική αλλά και οικονομική σκοπιά αναδεικνύεται ο Φεβρουάριος, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μια σειρά κομβικών θεμάτων. Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για την εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων, ενώ στην τελική ευθεία είναι η οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά στο χρόνο των εκλογών η κυβέρνηση κάνει τον σχεδιασμό βλέποντας διπλές κάλπες και αυτό που εκκρεμεί είναι η ανακοίνωση της ημερομηνίας της πρώτης αναμέτρησης.

Δεδομένο είναι πως όσο οι κάλπες θα …κοντοζυγώνουν τόσο στο κυβερνών κόμμα θα ανεβάζουν ταχύτητες, καθώς επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση στην κάλπη της απλής αναλογικής. Το κυριότερο θέμα που ζητά λύση σχετίζεται με την οικονομία και τα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και την μεσαία τάξη, που είναι ένα κοινό το οποίο ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το Μαξίμου. Ένα νέο πακέτο «ψήνεται» και οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στο μήνα, προκειμένου να μπουν σε εφαρμογή το Μάρτιο ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου.

Στα κλειδωμένα μέτρα είναι η χορήγηση μιας εφάπαξ ενίσχυσης σε περίπου 150.000 συνταξιούχους (που δεν είδαν ζεστό χρήμα στους λογαριασμούς καθώς είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά) αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού 650.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα (το ύψος της οποίας θα κλειδώσει αρχές Μαρτίου αλλά θα εφαρμοστεί τον Απρίλιο). Παράλληλα υπό εξέταση είναι και πρόσθετα μέτρα, όπως ένα «δώρο» Πάσχα σε συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. χαμηλόμισθους, ευάλωτα νοικοκυριά) αλλά και ένα περαιτέρω ψαλίδι στις ασφαλιστικές εισφορές (μια περαιτέρω μείωση 0.6 ποσοστιαίων μονάδων φέτος).

Να σημειωθεί τέλος πως από την κυβέρνηση συνεχίζουν να επενδύουν στο καλάθι του νοικοκυριού, παρά το ό,τι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι ένα μέτρο που αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από ένα κομμάτι της κοινής γνώμης. Αυτό το μήνα θα τρέξει το «Καλάθι της Σαρακοστής», ενώ έρχεται και «Καλάθι του Πάσχα» το οποίο θα περιλαμβάνει και παιχνίδια.

Ένα δεύτερο θέμα που πρέπει άμεσα να κλείσει σχετίζεται με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα ανανέωσης. Με βάση τον σχεδιασμό θα μπουν πρόσωπα από την γενιά των 40ρηδων , ενώ θα υπάρξουν και υποψηφιότητες με αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Με το θέμα ασχολούνται εντατικά οι Γ. Μπρατάκος, Π. Μαρινάκης και Θ. Νέζης και ήδη έχει κλειδώσει ο βασικός πυρήνας των γαλάζιων υποψηφιοτήτων. Το τελευταίο που θα κλείσει είναι το Επικρατείας, που στόχος είναι να σηματοδοτήσει και άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο (με συμμετοχή και προσώπων που «κοιτάνε» σε ένα κεντρώο κοινό).

Ο χρόνος των εκλογών

Με δύο τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια εικόνα για τον σχεδιασμό αναφορικά με τις κάλπες. Η πρώτη τοποθέτηση ήταν στο πρόσφατο ταξίδι στο Τόκιο, όπου αυτό που σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πως «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα». Η δεύτερη τοποθέτηση ήταν στο υπουργικό συμβούλιο, όπου εστάλη το μήνυμα πως αυτή δεν ήταν η τελευταία συνεδρίαση. Ειδικότερα αναμένονται μία ή δύο ακόμα συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, μέχρι την προκήρυξη των επόμενων εκλογών.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πρώτες κάλπες τον Απρίλιο (στις 2 ή πιθανώς στις 9 του μήνα), ώστε να ακολουθήσει - σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης - μια δεύτερη αναμέτρηση στις 14 ή 21 του μήνα. Σε μια τέτοια περίπτωση η προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει να γίνει κοντά στις 10 Μαρτίου, καθώς χρειάζεται να μεσολαβήσει ένα διάστημα από 21 έως 30 ημέρες μέχρι τις κάλπες. Στο άλλο σενάριο των πρώτων εκλογών το Μάιο το βασικό πρόβλημα είναι πως οι δεύτερες εκλογές θα πρέπει να γίνουν μετά τις πανελλαδικές, δηλαδή στο τέλος Ιουνίου

Προς το παρόν από την κυβερνητική πλευρά προωθούν προς ψήφιση μια σειρά νομοσχεδίων, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα πως οι υπουργοί δεν έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Παράλληλα θα πυκνώσουν οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή (υπάρχει για παράδειγμα το ενδεχόμενο να μιλήσει σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας), ενώ ένας νέος κύκλος περιοδειών θα γίνει μέσα στο μήνα.

Κυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνησηειδήσεις τώραεκλογέςΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023Μέγαρο Μαξίμου