Πολιτική|07.02.2023 07:07

Εκλογές 2023: Οι 4 γρίφοι που απασχολούν την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες εξετάζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς πλησιάζει η ώρα των εκλογών 2023 και στόχος είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Στη Νέα Δημοκρατία μιλούν για «νάρκη» της απλής αναλογικής και παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο της αυτοδυναμίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο αναγνωρίζουν πως αυτό προϋποθέτει μια καλή επίδοση στις πρώτες εκλογές.

Ουσιαστικά οι… εντυπώσεις θα κριθούν στην πρώτη κάλπη, καθώς εκεί θα φανεί όχι μόνο η δυναμική που έχει το πρώτο κόμμα αλλά και η απόσταση από το δεύτερο. Μία λοιπόν ανάσα πριν από την προκήρυξη των εκλογών - προκήρυξη που πιθανότατα θα γίνει το Μάρτιο - τέσσερα βασικά ερωτήματα απασχολούν τους γαλάζιους: 

  1. Τι πρόκειται να ψηφίσουν οι νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή όσοι πρόκειται να φτάσουν στην κάλπη για πρώτη φορά. Υπολογίζεται πως περίπου 400.000 νέοι απέκτησαν δικαίωμα ψήφου από το 2019 και μετά και προκύπτουν δύο ερωτήματα : πόσοι θα φτάσουν μέχρι τις κάλπες αλλά και τι θα ψηφίσουν ;
  2. Ποια έκταση θα έχει η .. χαλαρή ψήφος στις πρώτες εκλογές. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό  στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν ψηφοφόροι που θα θελήσουν να στείλουν ένα...  μήνυμα στην κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής. Δηλαδή να επιλέξουν κάποιο μικρότερο κόμμα με τη λογική πως στην δεύτερη αναμέτρηση - που θα κρίνεται η αυτοδυναμία - μπορούν να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται διαρκώς πως δεν πρόκειται για διπλές εκλογές αλλά ουσιαστικά για μια εθνική κάλπη και επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια για θολά μηνύματα.
  3. Ποιος είναι ο αντίκτυπος των παρακολουθήσεων στον κεντρώο χώρο. Από το κυβερνών κόμμα αυτό που τονίζεται είναι πως το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα επιχειρείται  να διατηρηθούν  χαμηλοί τόνοι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, καθώς στόχος είναι να μην κλείσει η πόρτα σε περίπτωση που οι δεύτερες εκλογές δεν οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια επαναπροσέγγισης κεντρώων ψηφοφόρων, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν διατηρούν στενές σχέσεις με την Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό βαρύτητα θα δοθεί και στην ένταξη στα ψηφοδέλτια προσώπων που ξεφεύγουν από τα στενά κομματικά πλαίσια.
  4. Τι θα πράξει η μεσαία τάξη. Είναι ένα κοινό που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019 και το οποίο επιχειρεί να επαναπροσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την κυβέρνηση.. φλερτάρουν το συγκεκριμένο κομμάτι των ψηφοφόρων με μια διπλή στρατηγική: Πρώτον με ένα αφήγημα σταθερότητας, καθώς γνωρίζουν πως είναι ένα κοινό που δεν επιθυμεί να ρισκάρει επιστροφή στη μνημονιακή περιπέτεια. Δεύτερον με έναν νέο κύκλο παροχών, όπως για παράδειγμα η έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά, η περαιτέρω μείωση των εισφορών κ.α.

Πώς κινείται η κυβέρνηση

Οι τελευταίες «πινελιές» μπαίνουν στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία για την  επόμενη τετραετία. Το πρόγραμμα θα είναι εστιασμένο στο τρίπτυχο «καλύτεροι μισθοί, ανάπτυξη, νέες θέσεις απασχόλησης», που έρχεται σε συνέχεια του στόχου της πρώτης τετραετίας για μείωση φόρων.

Από την κυβερνητική πλευρά βάζουν το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» και στόχος είναι να καταστεί εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας μέσα από μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το βάρος θα δοθεί επίσης στην ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων με ευνοϊκές διατάξεις και πολιτικά οι γαλάζιοι θέλουν να πιέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πει πως θα απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διατηρούν ως «όπλο» στη φαρέτρα μια νέα δέσμη μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ κοντά στο Πάσχα χάρη στο δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί. Και ήδη εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι για την επόμενη ημέρα, με το βάρος να πέφτει στην τιθάσευση των τιμών.

ειδήσεις τώρακυβέρνησηΜέγαρο ΜαξίμουεκλογέςΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023