Πολιτική|08.02.2023 06:11

Βουλή: Σήμερα στην Ολομέλεια η τροπολογία Κασιδιάρη - Η αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής ρύθμισης

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Stop» στην κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές αναμένεται να βάλει η Βουλή, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση αναζητούν μια κοινή συνισταμένη, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί της ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών θα φέρει ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις στην Ολομέλεια, προκειμένου η νέα ρύθμιση να «έρθει» πιο κοντά σ’ αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να δουν πόσο η κυβέρνηση θα κάνει πίσω και στη συνέχεια να τοποθετηθούν.

Πιο… διαλλακτικό εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να υπερψηφίσει την ρύθμιση, κάτι που δεν πρόκειται να κάνουν τόσο το ΜέΡΑ25 όσο και το ΚΚΕ. Ισχυρές πιθανότητες συγκεντρώνει το «ναι» για την Ελληνική Λύση, η θέση του οποίο θα διευκρινιστεί σήμερα στην Ολομέλεια.

Χθες, πάντως, τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσαν όλες τις πτέρυγες της Βουλής ενιαία να στείλουν ξεκάθαρα ένα μήνυμα υπέρ της Δημοκρατίας, απαγορεύοντας σε μέλη εγκληματικών οργανώσεων, έστω και μέσω αχυρανθρώπων να βρεθούν στην επόμενη Βουλή. «Αυτή η διάταξη συμμορφώνεται πλήρως με τις επιταγές του καταστατικού μας χάρτη αλλά και με την ευρωπαϊκή σύμβαση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η ψήφισή της συνιστά δημοκρατικό καθήκον για όλους τους βουλευτές.

«Για πολλούς λόγους από τους οποίους συγκρατώ ένα. Η καθολική αποδοχή αυτής της διάταξης θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δε χωρούν κομματικές διαφορές. Και όλοι μας μπορούμε να έχουμε μία σκληρή διαρκή αντιπαράθεση αλλά πάντα όπως την θέλουν οι Έλληνες με επιχειρήματα και στοιχεία και όχι με μαχαίρια και ρόπαλα», τόνισε ακόμα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει επισημάνει ότι η ρύθμιση μπορεί να παρερμηνευθεί και να επεκταθεί και σε άλλους πολιτικούς συνδυασμούς (πλην της άκρας Δεξιάς), αντιπροτείνοντας όσα έχουν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο οι Κοντιάδης - Αλιβιζάτος. «Εφόσον από την δική σας πλευρά επιλεγεί μια τέτοια λύση, είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε. Αν επιμείνετε, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν απορρίπτουν κανένα ενδεχόμενο και πετούν το μπαλάκι στην κυβέρνηση, η οποία έχει και την νομοθετική πρωτοβουλία…

ΒουλήΝέα Δημοκρατίατροπολογίαεκλογέςολομέλειαειδήσεις τώραεκλογές 2023