Πολιτική|09.02.2023 07:05

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της απόφασης για «παρών» στην τροπολογία για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Βούλα Κεχαγιά

Το “ένα βήμα πίσω” που έκανε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με την τροπολογία για το “μπλόκο” στην κάθοδο νεοναζιστικών και εγκληματικών μορφωμάτων στις εκλογές 2023 δεν προκάλεσε την ίδια αντίδραση και από πλευράς της κυβέρνησης παρά την σχετική πρόσκληση για συναίνεση που απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως εκ τούτου η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε παρών στο νομοθέτημα της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ότι επί της ουσίας υιοθετεί τη θεωρία των δύο άκρων. Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε καταθέσει τροπολογία βασισμένη στην πρόταση του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου αλλά και του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφώντα Κοντιάδη που θέτει ως προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού να μην συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος, πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίαζαν χθες την υποκριτική στάση της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που επί της ουσίας κάθε άλλο παρά τη συναίνεση επεδίωκαν τονίζοντας πως με ευθύνη της χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία “σε ένα ζήτημα που μάς ενώνει όλους”. Απαντώντας δε στις επικρίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου έλεγαν πως είναι τουλάχιστον προκλητικό η ΝΔ να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, την Αριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη ειδικά μετά την “πρωτοβουλία” του κ. Μητσοτάκη να πει για το ΕΑΜ ότι αποτελεί μία από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σήμερα στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Pes του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Λίγο προτού αναχωρήσει αναφέρθηκε στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους ανθρώπους του πολιτισμού γιατί όπως σχολίασε με ανάρτησή του “τούς φοβάται, όπως ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει’.

Σχολίασε πως η πρωτοφανής μεταπολιτευτική απόφαση των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου να παραιτηθούν “είναι μία κίνηση υψηλού συμβολισμού” για τις δίκαιες και αυτονόητες διεκδικήσεις τους και για τους αγώνες χιλιάδων καλλιτεχνών σε όλη την Ελλάδα και κάλεσε την “απερχόμενη κυβέρνηση” να αποσύρει άμεσα  από το Προεδρικό Διάταγμα τις καλλιτεχνικές ειδικότητες και να αναγνωρίσει τα εργασιακά δικαιώματά τους ως Τ.Ε.

εκλογέςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΒουλήΗλίας Κασιδιάρηςεκλογές 2023