Πολιτική|11.02.2023 05:45

«Μεταγραφική περίοδος» πριν τις κάλπες: Οι πρώην πράσινοι που είπαν «ναι» στο φλερτ της Νέας Δημοκρατίας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Φωτιές ανάβει στην πολιτική σκηνή ο νέος κύκλος μεταγραφών στη Νέα Δημοκρατία στελεχών, που είχαν δραστηριοποιηθεί στο … όχι και τόσο μακρινό παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Μέσα σε λιγότερες από 24ωρες υπήρξαν τρεις συνολικά ανακοινώσεις προσχωρήσεων στο κυβερνών κόμμα, ενώ αναμένεται να φανεί σε ποια έκταση θα συνεχιστεί αυτός ο «χορός».

Ειδικότερα χθες ανακοινώθηκε πως ο Απόστολος Σπυρόπουλος (γιος του Ροβέρτου Σπυρόπουλου) θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Αρκαδία. Παράλληλα η Ελευθερία Φτακλάκη (που είχε διατελέσει τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ) θα κατέβει στα Δωδεκάνησα.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ανακοινώθηκε η προσχώρηση στη Νέα Δημοκρατία του Σπύρου Καρανικόλα, ο οποίος στο παρελθόν είχε διαταλέσει αναπληρωτής εκπρόσωπος και εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος ήταν εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ τον Ιούνιο του 2022 είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ λόγω διαφωνιών.

Δεν αποτελεί μυστικό πως η τακτική αυτή των… μεταγραφών δυναμιτίζει το κλίμα στις σχέσεις της Πειραιώς με την Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο σε αυτή τη φάση είναι εμφανές πως αυτό δεν μετρά στο γαλάζιο στρατόπεδο. Στο δρόμο προς τις κάλπες από το κυβερνών κόμμα θέλουν να εκπέμψουν μήνυμα πως παρά τον αντίκτυπο των παρακολουθήσεων δεν απευθύνονται σε ένα στενό κομματικό ακροατήριο αλλά μιλάνε σε ένα ευρύτερο κοινό. Αυτό λοιπόν είναι ο κεντρικός στόχος και εκεί αποσκοπούν οι νέες μεταγραφές, έστω και αν αυτές αφορούν μικρομεσαία στελέχη.

Πρόκειται βέβαια για μια ριψοκίνδυνη στρατηγική, κυρίως επειδή επιδεινώνει ραγδαία τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και μάλιστα σε ένα κομβικό timing. Οι κινήσεις αυτές γίνονται σε μια εποχή που το κλίμα ήταν τεταμένο μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη και ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ψήφισαν από κοινού την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

Από τη Νέα Δημοκρατία το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε πρόσωπα, που έχουν υιοθετήσει αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική, καθώς στόχος είναι να διατηρηθεί το συγκεκριμένο «μέτωπο» ζωντανό. Μάλιστα αναζητείται τουλάχιστον ένα πρόσωπο με κεντρώο προφίλ για το ψηφοδέλτιο Επικράτειας, σε μια προσπάθεια να σταλούν μηνύματα πολιτικού ανοίγματος.

Δεδομένο είναι πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων και οι χειρισμοί που ακολούθησαν δημιούργησαν ένα ρήγμα στις γαλάζιες σχέσεις με ένα κομμάτι του κεντρώου χώρου. Μάλιστα ένα από τα πρόσωπα που έχει βγει μπροστά για το θέμα των παρακολουθήσεων και έχει ασκήσει κριτική στη στάση της κυβέρνησης είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν στελέχη που στο παρελθόν είχαν συμμετάσχει στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και επιμένουν σε ένα σκληρό ροκ απέναντι το ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης. Ενδιαφέρον έχει και το πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ από το κυβερνών κόμμα στρέφουν κυρίως το ενδιαφέρον σε στελέχη του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού μπλοκ».

Οι «μεταγραφές» που προηγήθηκαν στα γαλάζια ψηφοδέλτια

Μια σειρά μεταγραφών έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια και πλέον στα γαλάζια ψηφοδέλτια είναι στελέχη που στο παρελθόν ήταν υποψήφιοι είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με το Ποτάμι. Στις επερχόμενες εκλογές υποψήφιος στην Α Αθήνας είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, που ξεκίνησε τη διαδρομή του από την κεντροαριστερά και «μιλά» ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Στο Δυτικό τομέα της Αθήνας κατεβαίνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που διατέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2019 -2022 αλλά στο παρελθόν ήταν υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ Η δικηγόρος Άννα Ροκοφύλλου - κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου- θα είναι υποψήφια στην Α Αθηνών ( είναι αντιδήμαρχος στο δήμο Αθηναίων καθώς έχει εκλεγεί με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη)

Υποψήφια στον Βόρειο Τομέα αναμένεται να είναι η δημοσιογράφος Άρια Αγάτσα, που στο παρελθόν είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο από το 2012 έχει προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία. Επίσης στο παρελθόν είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου, που συμμετέχει από το 2015 στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

Να σημειωθεί πως τα προηγούμενα χρόνια έντονο ήταν το γαλάζιο… φλερτ σε πρόσωπα που προέρχονταν από το Ποτάμι. Για παράδειγμα οι Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Αμυράς και Ιάσωνας Φωτήλας είχαν εκλεγεί το 2015 με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά στην πορεία αποχώρησαν και εντάχθηκαν στην Νέα Δημοκρατία. Τέλος να σημειωθεί πως από τα αριστερά ξεκίνησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς στα νιάτα του ήταν μέλος ΚΝΕ.

εκλογέςΠΑΣΟΚεκλογές 2023κάλπεςειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης