Πολιτική|13.02.2023 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στους πλειστηριασμούς η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας - «Με τους Πάτσηδες ή με τους αδύναμους πολίτες;»

Βούλα Κεχαγιά

Με τους Πάτσηδες ή με τους αδύναμους πολίτες; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει μετ’ επιτάσεως η Κουμουνδούρου στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, διαπιστώνοντας ότι προσώρας τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία διάθεση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου για νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Σημειωτέον πως η επίμαχη απόφαση αφήνει εκτεθειμένους στις διαθέσεις των funds και των servicers  τουλάχιστον 700.000 δανειολήπτες καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι αυξήσεις στις δόσεις των δανείων μπορεί να εκτινάξουν τον αριθμό των κόκκινων δανείων.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας ψηλά στην ατζέντα της Κουμουνδούρου

Ο Αλέξης Τσίπρας που αναμένεται να αναφερθεί στο μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα και στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ( θα ασχοληθεί με τις υποψηφιότητες στις εκλογές ) έχει ήδη προαναγγείλει πως η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί ψηλά το θέμα στην ατζέντα της μπροστά και στη διαπίστωση πως η κυβέρνηση όχι μόνο ψεύδεται για το θέμα των πλειστηριασμών αλλά συγχρόνως επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ισχυριζόμενη ότι επί της διακυβέρνησής του δεν υπήρχε καμία προστασία για τη λαϊκή κατοικία.

Κάνοντας λόγο για χυδαία ψέματα η Κουμουνδούρου τονίζει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας κι εξ αυτού του λόγου δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Την προστασία αυτή ήρε η κυβέρνηση της ΝΔ με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε. Επίσης, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ τα funds είχαν υποχρεωθεί σε στάδιο ρύθμισης με το νόμο του 2015. Η ΝΔ επέλεξε να κάνει χρήση του νόμου το 2003 και όχι του 2015 ώστε και τα funds να μπορούν να βγάζουν άμεσα στο σφυρί τα ακίνητα και να μη φορολογούνται.

Συγχρόνως, η Κουμουνδούροου ασκεί σκληρή κριτική στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που με βάση ομιλία του στη Βουλή παραδέχεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ και τουλάχιστον ως τον Δεκέμβριο του 2019 υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Όπως επισημαίνει στις 30 Απριλίου του 2020 ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε στη Βουλή πως όχι μόνο υπήρχε πλαίσιο προστασίας επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά συγχρόνως η κυβέρνηση Τσίπρα είχε μεριμνήσει να διατηρηθεί και για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις εκλογές του 2019.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η κυβέρνησή του είχε διασφαλίσει έπειτα από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς την προστασία της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2019 με προοπτική αμέσως μετά να θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ -όπως αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση- μετά την εκλογή της αγνόησε τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε στην ψήφιση δικού της πτωχευτικού κώδικα, επίσης προχώρησε στο σχέδιο “Ηρακλής” και στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που αποτυπώνεται ρητά και στις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας του Νοεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020.

πλειστηριασμοίειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΑνδρέας ΠάτσηςΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης ΤσίπραςΆρειος Πάγος