Πολιτική|13.02.2023 20:51

Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Μουσεία, με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μουσεία. ΠΑΣΟΚ, ΜεΡΑ25, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση είπαν «όχι» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε από την ψηφοφορία, όπως έχει αποφασίσει να πράττει σε όλα τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση.  

Νωρίτερα, πάντως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαπολύσει τα βέλη του προς τη Νέα Δημοκρατία, ξεκαθάρισε ότι  στο δίλημμα Πολιτισμός ή βαρβαρότητα η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει τη βαρβαρότητα και απαξιώνει τους ανθρώπους του Πολιτισμού, προσθέτοντας με νόημα: «Αφού τσιμεντώσατε την Ακρόπολη, τεμαχίσατε τα αρχαία της Θεσσαλονίκης, ξεπλύνατε την αρχαιοκαπηλία με τη συλλογή Stern, τώρα μετατρέπετε ακόμα και τα μουσεία από χώρους Πολιτισμού σε χώρους εμπορίου».   

Κατά τον ίδιο η κυβέρνηση αποφασίζει μια αναδιανομή και στα δημόσια μνημεία και μουσεία υπέρ των ελίτ και του πλούτου, ενώ όπως είπε ακόμα και οι αρχαίοι θησαυροί γίνονται αντικείμενο εμπορίας και εκμετάλλευσης. «Το νομοσχέδιό σας μετατρέπει τα μεγάλα μουσεία σε νομικά πρόσωπα με διοικήσεις διορισμένες με πρόθεση την διαχείρισή τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.  Τα μικρά περιφερειακά μουσεία αποκόπτονται από τα μεγάλα και οδηγούνται στον αφανισμό λόγω έλλειψης πόρων», σημείωσε και επισήμανε ότι αναμένεται και άμεση επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στους εργαζόμενους στα μουσεία. « Θα διορίσετε από έναν Στάσση σε κάθε μουσείο κι αυτός θα εξασφαλίσει κέρδη, όπως… εξασφάλισε για τη ΔΕΗ, πουλώντας όλοι καταλαβαίνουμε τι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε, επίσης, ότι με  την ίδρυση παραρτημάτων μουσείων στο εξωτερικό μετατρέπετε σε κανονικότητα τη μακροχρόνια, ή ακόμα και μόνιμη εξαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. «Αυτό που φέρνετε προς ψήφιση για τα μουσεία, δεν μπορεί να είναι ούτε το παρόν αλλά ούτε το μέλλον στην πατρίδα μας.  Η επόμενη μέρα δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρο το σεβασμό στην πολιτισμική μας κληρονομιά και τους ανθρώπους του Πολιτισμού», κατέληξε.   

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη υποστήριξε τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις σημειώνοντας: «Σε ποιο σχέδιο νόμου λοιπόν αντιτέθηκαν οι 487 όταν δεν γνώριζαν το νομοσχέδιο; Το βέβαιο είναι ότι με την επιστολή τους στον πρωθυπουργό, ζητούν να μην κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση των 5 μουσείων από τη διαχείριση των υπολοίπων αρχαιοτήτων της χώρας. Επομένως, από τον Απρίλιο του 2021 κάποιοι έχουν ενημερώσει 487 ανθρώπους, δύο χρόνια πριν δηλαδή, για ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο που θα έρθει. Είναι οι επαγγελματίες της οργής που δουλεύουν από πολύ νωρίς και με πολύ μεθοδικό τρόπο και αξιοποιούν τις εύλογες αγωνίες και ανησυχίες των εργαζομένων υπέρ διαφόρων άλλων συμφερόντων. Επαναλαμβάνω. Σήμερα η απεργία έχει συμμετοχή 15% στο σύνολο των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού»,.  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλήνομοσχέδιομουσείαειδήσεις τώρα