Πολιτική|14.02.2023 07:12

ΣΥΡΙΖΑ: Πένθος για την απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού - Το βλέμμα στη συνάντηση Μητσοτάκη με τους καλλιτέχνες και στους πλειστηριασμούς

Βούλα Κεχαγιά

Σε αναστολή σχεδόν όλων των κομματικών δραστηριοτήτων ως ένδειξη πένθους για την απώλεια του βουλευτή του κόμματος και τομεάρχη Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η κηδεία του εκλιπόντος που έφυγε από τη ζωή μόλις στα 50 του χρόνια προκαλώντας θλίψη σε όλον τον πολιτικό κόσμο θα γίνει αύριο Τετάρτη στη Ρόδο.

Ως εκ τούτου η προγραμματισμένη για χθες Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα είχε ως αντικείμενο την έγκριση υποψηφιοτήτων για τις εθνικές εκλογές και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μετατίθεται ενδεχομένως για την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Σημειωτέον πως θα ακολουθήσει και σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ώστε να υπάρξει έγκριση των νέων υποψηφίων βουλευτών του κόμματος.

Το βλέμμα στη συνάντηση Μητσοτάκη με τους καλλιτέχνες

Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται εν αναμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου αύριο Τετάρτη και συγχρόνως επιμένει να ζητεί από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν προτίθεται να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα διασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς τουλάχιστον έως τις εκλογές. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει πως η προστασία της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση των χρεών των οφειλετών θα είναι η πρώτη νομοθετική πράξη μίας αυριανής προοδευτικής κυβέρνησης που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η απόφαση του πρωθυπουργού να συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών, δηλαδή του κλάδου που πλήττεται από το Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια Λυκείου, υποδηλώνει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η κυβέρνηση υποτίμησε τη διάσταση του θέματος και τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η υποβάθμιση των καλλιτεχνών και τώρα θα επιδιώξει να “σώσει” την κατάσταση διαπιστώνοντας ότι έβαλε απέναντί της παραμονές εκλογών έναν καίριο επαγγελματικό κλάδο, εξέλιξη που της επιφυλάσσει όπως φαίνεται μεγάλο πολιτικό κόστος.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας που μίλησε χθες στη Βουλή και στο νομοσχέδιο για τα μουσεία που γίνονται ΝΠΔΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προσπαθήσει να εξαπατήσει τους καλλιτέχνες αποσύροντας αμέσως το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα. “Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της πατρίδας κι όχι οι Πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που σιτίζονται στο καθεστωτικό πρυτανείο και συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας εναντίον της κοινωνίας” ανέφερε χαρακτηριστικά. Προχώρησε επίσης και σε δεσμεύσεις προς τους καλλιτέχνες και ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών σε επίπεδο ΤΕ και θα προχωρήσει στη θέσπιση ολοκληρωμένης δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες με διάλογο και ουσιαστική διαβούλευση. Επίσης, δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση συλλογικών συμβάσεων για καλλιτέχνες και εργαζόμενους του Πολιτισμού με στόχο αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Βαρβαρότητα το νομοσχέδιο για τα μουσεία

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα κρατικά μουσεία, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως “είναι κι αυτό μία ακόμη μορφή της βαρβαρότητας” καθώς επιχειρείται μία αναδιανομή και στα δημόσια μνημεία και μουσεία υπέρ των ελίτ και του πλούτου. “Τα μουσεία μας ως εμπόρευμα προς διάθεση στον πλειοδότη”.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύτηκε για τη μόνιμη επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με ενότητα στο εσωτερικό αλλά και οικουμενική διάσταση

πλειστηριασμοίΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραεκλογές 2023καλλιτέχνεςΑλέξης ΤσίπραςεκλογέςΝεκτάριος Σαντορινιός