Πολιτική|03.03.2019 08:10

Νέα Δημοκρατία: «Οχι» στον Όρµπαν της Ουγγαρίας και στον... Όρµπαν της Ελλάδας

Σπύρος Μουρελάτος

Η Μάχη του Κέντρου σφραγίζει τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη έως τα εκλογικά ορόσηµα του 2019. Ανώτερες κοµµατικές πηγές παρατηρούν πως το πολυδιαφηµισµένο άνοιγµα του Αλέξη Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά εξαντλείται στον προσηλυτισµό απαξιωµένων, όπως τονίζεται, προσώπων, γεγονός που καταδεικνύεται στα ποιοτικά ευρήµατα όλων των δηµοσκοπήσεων.

«Εποµένως», τονίζουν τα στελέχη της Ν∆, «το αίτηµα του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα για την αναστολή της συµµετοχής σε αυτό του αµφιλεγόµενου πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορµπαν, πιστοποιεί αφενός τα προοδευτικά διαπιστευτήρια και δηµοκρατικά αντανακλαστικά του κ. Μητσοτάκη, και αφετέρου το ισχυρό πολιτικό εκτόπισµα του αρχηγού του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Στον απόηχο αυτής της υψηλού συµβολισµού κίνησης, η Ν∆ θα επιχειρήσει να κατατάξει στους… µιµητές του Ούγγρου πρωθυπουργού στη λεκάνη της Μεσογείου τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής µάχης κατά του λαϊκισµού, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της προεκλογικής καµπάνιας του ΕΛΚ. 

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη, όπως µεταδίδουν τακτικοί του συνοµιλητές, δεν εξαντλείται, πάντως, στη συµβολική συσχέτισή της µε την εγχώρια πολιτική πραγµατικότητα. Συνιστά και ένα ηχηρό µήνυµα προς την ΕΕ ότι θα πρέπει να βελτιώσει άρδην την πολιτική της στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό στους άξονες της αποτελεσµατικότερης φύλαξης των ελληνικών και ως εκ τούτου ευρωπαϊκών συνόρων, της εµπέδωσης της κοινοτικής αρχής της αλληλεγγύης αλληλεγγύης και της διαµόρφωσης αξιοπρεπών υποδοµών υποδοχής προσφύγων.

Η εικόνα εξαχρείωσης στις δοµές του Ανατολικού Αιγαίου συµβολίζει, όπως λένε στην Πειραιώς, την αναποτελεσµατικότητα, την αναλγησία και τη βαθιά οπισθοδρόµηση που διαπνέει το κυβερνητικό µοντέλο ΣΥΡΙΖΑ. Εν τω µεταξύ, η «γαλάζια» επιχείρηση για την οικοδόµηση του… αύριο της χώρας δεν αγνοεί και την πολιτική… καµένης γης, στην οποία, όπως λέγεται, επιδίδεται εδώ και µήνες µε συνέπεια το Μέγαρο Μαξίµου.

Πέραν της προσήλωσης στο προγραµµατικό πλάνο της επόµενης διακυβέρνησης, είναι ενδεικτικό, επισηµαίνουν αρµόδιες πηγές, πως στο «γαλάζιο» στόχαστρο έχει µπει η εξουδετέρωση πέντε «ναρκών»: Η σηµαντικότερη εξ αυτών είναι η λεγόµενη δηµοσιονοµική, και δη οι εκκρεµούσες δικαστικές αποφάσεις, σε ό,τι αφορά στην απονοµή αναδροµικών σε συντάξεις και µισθούς.

Οι σχετικές αναφορές στην πρόσφατη έκθεση της Κοµισιόν δικαιώνουν απολύτως τη «γαλάζια» ανησυχία, ενώ φωτοσκιάζουν την απροθυµία τόσο της κυβέρνησης όσο και των εταίρων µας, όπως λένε στην Πειραιώς, να αντιµετωπίσουν το συγκεκριµένο πρόβληµα, οι διαστάσεις του οποίου ήταν ήδη γνωστές από το καλοκαίρι του 2015. ∆εύτερη νάρκη το ακανθώδες ζήτηµα των κόκκινων δανείων και η δυστοκία της κυβέρνησης να θεσπίσει µια αποτελεσµατική-διάδοχη λύση του Νόµου Κατσέλη, όπως προκύπτει τόσο από την ανησυχία των τραπεζιτών όσο και από τις σαφείς αιχµές που αφήνει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως τρίτο µείζον πρόβληµα αναδεικνύονται από τη Ν∆ «η διαχειριστική ανικανότητα, αλλά και οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης στον τοµέα των ∆ΕΚΟ». Οπως αναφέρουν πρόσωπα του «γαλάζιου» οικονοµικού επιτελείου, η ∆ΕΗ βρίσκεται σε καθεστώς de facto χρεοκοπίας, γεγονός που δυσχεραίνει σε µεγάλο βαθµό την προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ενώ η τραγική κατάσταση στα ΕΛΤΑ αποτυπώνεται στην παρέµβαση του αρµοδίου υπουργείου για την καταβολή των µισθών.

Ακολούθως, «γαλάζια» στελέχη διαπιστώνουν ότι η προοπτική της επερχόµενης εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ εκτροχιάζει την ούτως ή άλλως χλιαρή προσπάθεια εκσυγχρονισµού του κράτους και του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα.

Βλέπουν εξωθεσμικές παρεμβάσεις

Οπως επισηµαίνει η δεύτερη µεταπρογραµµατική έκθεση της Κοµισιόν, η κυβέρνηση έχει παραδοθεί στο προσφιλές της «σπορ», ήτοι αυτό των αθρόων προσλήψεων ηµετέρων και συµβασιούχων σε πλήρη αντίθεση µε τα όσα προβλέπουν οι ντιρεκτίβες της ενισχυµένης εποπτείας στην οποία τελεί ακόµη η χώρα µας.

Εξάλλου στην Πειραιώς δεν υποβαθµίζουν ούτε τις εξωθεσµικές παρεµβάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως επισηµαίνει η ηγεσία της Ν∆, ανατροφοδοτούν την πολιτική αβεβαιότητα και επιτείνουν την εικόνα αστάθειας, που εκπέµπει η χώρα µας στους διεθνείς επιχειρηµατικούς κύκλους.

Κρούσµατα όπως ο διορισµός της εκλεκτής του Μεγάρου Μαξίµου, Βασιλικής Θάνου στην προεδρία της ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισµού πείθουν, όπως λένε στο Μοσχάτο, και τον πλέον καλόπιστο παρατηρητή για το πώς εννοεί το Μέγαρο Μαξίµου την αυτοτέλεια των θεσµών και των διάκριση των εξουσιών.

Στο ίδιο µήκος κύµατος, τόσο η άρνηση του πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποσύρει από τη δεξαµενή των προς αναθεώρηση άρθρων του Συντάγµατος το 32, που αφορά στην αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, όσο και τα κυβερνητικά πειράµατα µε τους όρους διεξαγωγής των εκλογικών αναµετρήσεων του 2019 (κατάτµηση δήµων - αύξηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης γυναικών στα εθνικά και τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια) επιβεβαιώνουν κατά το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι η επάνοδος στην κανονικότητα που διαφηµίζει το Μέγαρο Μαξίµου είναι απλώς προπέτασµα καπνού. 

Νέα ΔημοκρατίαΒίκτορ ΌρμπανΑλέξης Τσίπρας