Πολιτική|03.03.2019 11:27

Οι «δύο Ελλάδες» του ΣΥΡΙΖΑ: Η πτώση στη Β. Ελλάδα και το σχέδιο 11 εβδομάδων

Βούλα Κεχαγιά

Προθεσμία 11 εβδοµάδων ξεκινά για το Μέγαρο Μαξίµου. Είναι ο χρόνος που αποµένει ως τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες, µε την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο της την κάλυψη της απόστασης που τη χωρίζει από τη Νέα ∆ηµοκρατία. Ο χρόνος των εθνικών εκλογών παραµένει ερωτηµατικό, µε τις ενδείξεις ωστόσο να πυκνώνουν προς την κατεύθυνση της διενέργειάς τους τον Οκτώβριο και όχι τον Μάιο.

Προς επίρρωσιν ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να βάλει τις φωνές στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από τα στελέχη του να µην αποπροσανατολίζονται από σκέψεις πως οι κάλπες θα στηθούν µαζί µε τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει τον χρόνο να γεφυρώσει τη διαφορά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει καταθέσει και ψηφίσει στη Βουλή νοµοθετήµατα που θα ανακουφίσουν οικονοµικά το µεγαλύτερο κοµµάτι της κοινωνίας βελτιώνοντας και την καθηµερινότητά του.

Οπως για παράδειγµα οι 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταµεία και τις Εφορίες αλλά και το διάδοχο νοµικό πλαίσιο στον νόµο Κατσέλη/ Σταθάκη. Οι δηµοσκοπήσεις του τελευταίου οκταµήνου δείχνουν πως σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζει την απόσταση µε τη Νέα ∆ηµοκρατία και µάλιστα φανερώνουν πως η διαφορά για την κάλπη του Ευρωκοινοβουλίου είναι µικρότερη από την αντίστοιχη της εθνικής αναµέτρησης.

Διπλή εικόνα

Οµως το Μαξίµου γνωρίζει πως το σηµαντικότερο πρόβληµά του βρίσκεται στη διαφορετική εικόνα που εµφανίζουν οι δηµοσκοπήσεις µεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, οι µετρήσεις της κοινής γνώµης αποτυπώνουν «δύο Ελλάδες» ως προς τις εκλογικές προτιµήσεις των πολιτών. Η πρώτη µέχρι τη Θεσσαλία δίνει την απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα ∆ηµοκρατία σε οριακά ποσοστά. Η δεύτερη όµως από τη Θεσσαλία και πάνω προσδιορίζει τη διαφορά σε πολύ µεγαλύτερα ποσοστά.

Κάτι που ασφαλώς δεν είναι άσχετο µε την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών και την αρνητική υποδοχή της από τον κόσµο της Μακεδονίας. Το Μαξίµου γνωρίζει αυτή την πραγµατικότητα και το επόµενο διάστηµα θα επιδιώξει να εφαρµόσει πολιτικές που θα τεκµηριώνουν τα οφέλη της Συµφωνίας και θα βοηθήσουν την τόνωση της οικονοµίας στον βορειοελλαδικό χώρο.

Ενας µάλιστα από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να προκηρύξει τις εκλογές για τον Οκτώβριο είναι η επιθυµία του Μαξίµου οι κάλπες να στηθούν σε χρόνο µακριά από την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Στο διάστηµα αυτό το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι θα έχει στρώσει ακόµη καλύτερα η οικονοµία, εξέλιξη που θα δώσει πόντους στην κυβέρνηση και θα αποκαταστήσει το κλίµα αισιοδοξίας στους πολίτες.

Εποµένως το κεντρικό αφήγηµα στον δρόµο προς τις ευρωεκλογές παραµένει η δηµιουργία ενός ισχυρού αριστερού και προοδευτικού πόλου απέναντι στις δυνάµεις της άκρας ∆εξιάς και του νεοφιλελευθερισµού που επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας την Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται προσηλωµένος στο εγχείρηµα, στο οποίο και θα επιµείνει ανανεώνοντας διαρκώς το κάλεσµα προς τις προοδευτικές δυνάµεις να συγκροτήσουν ένα µέτωπο µε κύριο κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός θα αποστείλει κατά τις πληροφορίες επιστολές προς όλους όσοι τοποθετούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς (κόµµατα, συλλογικότητες, πολίτες) και θα «τρέξει» µία προεκλογική καµπάνια γεµάτη διλήµµατα για το σε ποιους πρέπει να εµπιστευτούν οι πολίτες το µέλλον τους.

Το Μαξίµου αξιολογεί ως ιδιαίτερα σηµαντική κατάκτηση το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει µόνος του στις εκλογές έχοντας απέναντί του όλο το πολιτικό σύστηµα. Οι Πρέσπες µπορεί να προκάλεσαν απώλειες για το κυβερνών κόµµα, όµως βοήθησαν άµεσα και έµµεσα (αποχώρηση Καµµένου) στο να χτιστούν συµµαχίες ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να µη φαίνεται αποµονωµένος στο πολιτικό σύστηµα. 

Δυναμική συνεργασιών

Η Πρωτοβουλία της «Γέφυρας» να ανταποκριθεί στο κάλεσµα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και η διαφαινόµενη ανταπόκριση της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς στο προσκλητήριο συνεργασίας αποτελούν τα πειστήρια της δυναµικής που εξακολουθεί να έχει ο προοδευτικός χώρος. Το επόµενο διάστηµα αναµένεται να εκδηλωθούν κι άλλες πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν το εγχείρηµα και θα προέρχονται από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, επίσης µε κείµενο στήριξης που θα φέρει τις υπογραφές προσωπικοτήτων.

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπώνει τη διεύρυνση του κόµµατος προς την Κεντροαριστερά µε τη συµµετοχή προσωπικοτήτων που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο και έχουν αναγνωρισιµότητα στην κοινωνία. Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και όχι πριν από τα τέλη Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις αποφάσεις του και για τον χρόνο των εκλογών.

Τον Απρίλιο θεωρεί ότι θα έχει διαµορφώσει πιο σαφή και καθαρή εικόνα της κατάστασης. «Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει µαζί µας τα συν και τα πλην κάθε επιλογής, θα ζυγίσει τα ρίσκα και θα πάρει τις αποφάσεις του. Εµπιστεύοµαι το ένστικτό του» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας που έχει µάθει να διαβάζει τον τρόπο λειτουργίας του Αλέξη Τσίπρα. 

Συμφωνία των ΠρεσπώνΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ