Πολιτική|16.02.2023 06:59

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές: Η κρισιμότητα της πρώτης κάλπης και το ερώτημα της δεύτερης αναμέτρησης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το μπαράζ παροχών «φουντώνει» την εκλογολογία και τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης μπαίνουν εμφατικά από τους πολιτικούς μονομάχους. Όλα δείχνουν εκλογές στις 9 Απριλίου κάτι που συνεπάγεται πως αν δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσει ακόμα μία εκλογική αναμέτρηση στις 14 ή το αργότερο στις 21 Μαΐου. Το σχετικό σενάριο για κάλπες πριν από το Πάσχα ενισχύεται από το γεγονός πως η κυβέρνηση με ένα νομοθετικό σπριντ θέλει να ψηφίσει όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις μέσα στο μήνα για να τρέξουν τον Μάρτιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον επόμενο μήνα θα δοθεί η εφάπαξ ενίσχυση σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους, θα μπει σε εφαρμογή το μέτρο της προκαταβολής της επικουρικής σύνταξης, θα τρέξει η νέα ρύθμιση οφειλών και θα κλειδώσει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Όπως όλα δείχνουν, το υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα είναι το τελευταίο και θα ακολουθήσει το κλείσιμο της Βουλής και η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Στη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν ιδιαίτερα στην πρώτη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, καθώς γνωρίζουν πως εκεί θα κριθεί η μάχη των εντυπώσεων. Τρία είναι τα κρίσιμα θέματα στην επικείμενη αναμέτρηση: το ποσοστό του πρώτου κόμματος, η διαφορά από το δεύτερο κόμμα αλλά και η δυναμική που θα έχουν τα μικρότερα κόμματα.

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης θα ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση, η οποία ωστόσο θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Σε αυτή την περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία για το ποσοστό της αυτοδυναμίας το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή αλλά και η δυναμική των εκτός Βουλής κομμάτων.

Προς το παρόν πάντως μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στα γαλάζια ψηφοδέλτια, που είναι έτοιμα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ουσιαστικά αυτό που μένει να κλείσει είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει αν θα επιλέξει να είναι υποψήφιος εκ νέου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Το αφήγημα της πρώτης κάλπης

Το μήνυμα πως ουσιαστικά δεν πρόκειται για διπλές κάλπες αλλά για μια αναμέτρηση στέλνει η κυβέρνηση, καθώς βασικός στόχος στην πρώτη αναμέτρηση είναι να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος. Στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να προλάβουν το ενδεχόμενο ένα κομμάτι των ψηφοφόρων, που στις δεύτερες κάλπες σκέφτεται να ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, να στραφεί σε μικρότερα κόμματα στην πρώτη αναμέτρηση για να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται να συσπειρωθούν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι και να μην υπάρξουν διαρροές κυρίως προς μικρότερα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας. Το βάρος πέφτει και σε συγκεκριμένα κοινά με τα οποία παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στενούς δεσμούς, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι (στους οποίους απευθύνεται ένα σημαντικό κομμάτι των μέτρων στήριξης).

Από τη Νέα Δημοκρατία μιλούν για «νάρκη» της απλής αναλογικής και επιχειρούν να κάνουν άνοιγμα σε ένα μετριοπαθές κοινό του κέντρου, που δεν θέλει πολιτικές περιπέτειες. Δεν είναι τυχαίες οι μεταγραφές το τελευταίο διάστημα μικρομεσαίων στελεχών που στο παρελθόν ήταν στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, με στόχο να σταλεί ένα μήνυμα ανοίγματος.

Στο κυβερνών κόμμα ξέρουν βέβαια πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων επηρέασε την σχέση με ένα κεντρώο ακροατήριο. Τώρα επιχειρείται όμως με πολιτικά ανοίγματα αλλά και με μια αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική να «μιλήσουν» σε ένα ακροατήριο που το 2019 είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία χωρίς να διατηρεί στενούς δεσμούς με το κόμμα.

Το σαφές δίλημμα της δεύτερης αναμέτρησης

Δεύτερη κάλπη βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία και χαράσσουν ήδη την στρατηγική που θα ακολουθήσουν ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη αναμέτρηση (πιθανότατα θα μεσολαβήσουν πέντε εβδομάδες). Το δίλημμα που θα μπαίνει διαρκώς θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και θα επιχειρηθεί με μια στρατηγική συγκρίσεων να αυξηθούν τα γαλάζια ποσοστά. Σε περίπτωση μιας δεύτερης αναμέτρηση θα πιεστούν κυρίως τα μικρότερα κόμματα και το σκηνικό πόλωσης δεν αποτελεί μυστικό πως ευνοεί τους δυο βασικούς μονομάχους.

Το δεύτερο δίλημμα που θα μπει δεν είναι άλλο από το «σταθερότητα ή περιπέτειες», καθώς από την κυβέρνηση τονίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων. Παρά το ό,τι γαλάζια στελέχη δεν κλείνουν οριστικά το ενδεχόμενο μιας τρίτης αναμέτρησης στην πράξη αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Επομένως, στη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν στον στόχο της αυτοδυναμίας, ενώ παράλληλα δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ (αποκλείοντας ωστόσο μια συνεργασία με την Ελληνική Λύση).

εκλογέςΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραεκλογές 2023