Πολιτική|17.02.2023 07:18

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ο Μητσοτάκης: Η ατζέντα και οι επαφές

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή αλλά και ως πάροχος ενεργειακής ασφαλείας στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να αναφερθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονικά συγκυρία, μια «ανάσα» πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αρχικά στην Άγκυρα (στις 19 του μήνα) και στη συνέχεια στην Αθήνα (στις 20 και 21).

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η επίσκεψη του /Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα αναμένεται να επιβεβαιώσει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την διακομματική αναγνώριση που υπάρχει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την στρατηγική σημασία της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μόναχο ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου υπό τον Γερουσιαστή Lindsey Graham. Μάλιστα το παρών στη συνάντηση, αναμένεται να δώσουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Robert Menendez αλλά και ο Γερουσιαστής Chris Van Holen (μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας).

Το μεταναστευτικό

Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει το απόγευμα σε συζήτηση με τον τίτλο «Επανεκκινώντας τη Μετανάστευση: Κινούμενοι προς Ευκαιρίες». Στο ίδιο πάνελ συζήτησης θα βρεθούν ακόμη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ylva Johansson, η Πρωθυπουργός της Τυνησίας Najla Bouden Romdhane, και η Veronica Escobar, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η μετανάστευση είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Παράλληλα θα τονίσει ότι απαιτείται η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής που προστατεύουν τα σύνορα της Ε.Ε. και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τέλος να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΡόμπερτ Μενέντεζειδήσεις τώραΜόναχο