Πολιτική|19.02.2023 06:15

Εκλογές 2023 - ΠΑΣΟΚ: Γιατί είναι κρίσιμη η… επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος

Αλέξανδρος Διαμάντης

Οι μετεγγραφές «πράσινων» στελεχών στη Νέα Δημοκρατία έχουν ανοίξει μια νέα συζήτηση στη Χαριλάου Τρικούπη. Αυτή δεν είναι άλλη από τη σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς αρκετοί είναι όλοι όσοι φοβούνται τις «φυγόκεντρες δυνάμεις» που μπορεί να δημιουργηθούν μετεκλογικά. Σε περίπτωση, μάλιστα, που καταστεί δύσκολο να συγκροτηθεί μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε από τη ΝΔ (που δημοσκοπικά έχει το πάνω χέρι) είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί θεωρούν δεδομένο ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει ότι αρκετοί βουλευτές του κοιτούν πολλές φορές είτε προς τα δεξιά (Λοβέρδος) είτε προς τα Αριστερά (Καστανίδης, Παπανδρέου), και άρα όποια απόφαση και να πάρει δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων στο εσωτερικό. Για παράδειγμα, αρκετοί θεωρούν ακραίο ο Χ. Καστανίδης να πει «ναι» σε μια κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ή αντιθέτως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Χαρά Κεφαλίδου σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και άλλων μικρότερων κομμάτων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι από τώρα το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να χτίσει μια ρητορική περί συναλλαγών ανάμεσα σε πρώην στελέχη του κόμματος και τη Νέα Δημοκρατία. «Όσοι ήθελαν να έρθουν στο ΠΑΣΟΚ, τους κάλεσα στο συνέδριό μας με πολιτικούς όρους και όχι με όρους συναλλαγής και υπονόμευσης της προσπάθειας που κάνουν άλλα κόμματα. Δεν ευτελίζω την πολιτική ζωή του τόπου», είπε χαρακτηριστικά (Action24) o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή το βράδυ, ενώ θυμίζουμε ότι όταν είχαν ανακοινωθεί κατά σειρά από τη ΝΔ ο Σ. Καρανικόλας και ο κ. Σπυρόπουλος από τη Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούσαν τον Κ. Μητσοτάκη ότι «πρωταγωνιστεί στην εξαχρείωση του δημοσίου βίου, για άλλη μια φορά μετά τις υποκλοπές, συνεχίζοντας την οικογενειακή του παράδοση».

Εν κατακλείδι, η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο ακόμα και στις αποφάσεις του ίδιου του Ν. Ανδρουλάκη. Εξ ου κιόλας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να έχει δίπλα του στη νέα Βουλή ανθρώπους που «εμπιστεύεται» και στελέχη που ίσως θεωρούν ότι το πολιτικό τους μέλλον βρίσκεται μακριά από την Χαριλάου Τρικούπη. Με δεδομένο ότι το βάρος μιας μετεκλογικής συνεργασίας (αναγκαστικά) θα πέσει στο ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Ανδρουλάκης «τρέχει» να προλάβει προκειμένου να «χτίσει» ένα αφήγημα περί συναλλαγών για να προλάβει τα… χειρότερα.

ΠΑΣΟΚεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023Νέα Δημοκρατία