Πολιτική|20.02.2023 23:10

Δημοσκόπηση Alco: Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Πώς αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση

Newsroom

Προβάδισμα 7 μονάδων σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, ενώ οι εκλογές πλησιάζουν. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, το 32,1% των ερωτηθέντων επέλεξε τη ΝΔ έναντι 25,1% που επέλεξε ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 9,8%, ενώ ακολουθούν ΚΚΕ με 5,9% και Ελληνική Λύση με 3,7%. Εκτός Βουλής σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μένει το MέΡΑ25, που κατέγραψε ποσοστό 2,7%. Η έρευνα έδειξε λοιπόν πως η επόμενη Βουλή θα απαρτίζεται από 5 κόμματα.

Στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από το κυβερνητικό έργο» το 40% δηλώνει «καθόλου», το 25% δηλώνει «λίγο», άλλο 25% αρκετά και μόλις 8% δηλώνει «πολύ».

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, 34% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε «καθόλου» τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το 27% απαντά «λίγο» , το 25% «αρκετά» και το 5% «πολύ».

Η έρευνα της Alco κατέγραψε ότι 47% των συμμετεχόντων προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Το ποσοστό εκείνων που επιθυμεί τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης στο β’ γύρο των εκλογών, έχει φτάσει πλέον στο 44%.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προβάδισμα στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός», συγκεντρώνοντας 36% της προτίμησης των συμμετεχόντων έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα. Ο «κανένας» βρίσκεται στο 23%.

Ένα ποσοστό 37% θεωρεί ότι αξίζει μία «δεύτερη ευκαιρία», την ώρα που μόλις το 29% απάντησε το ίδιο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραεκλογέςδημοσκόπησηεκλογές 2023κυβέρνηση