Πολιτική|21.02.2023 06:00

ΣΥΡΙΖΑ: Με τον Μπλίνκεν θα συναντηθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας - Τα θέματα στην ατζέντα

Βούλα Κεχαγιά

Στη σημερινή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ-συνάντηση που προκλήθηκε με πρωτοβουλία του αμερικανικού παράγοντα- επικεντρώνει η Κουμουνδούρου το ενδιαφέρον της καθώς αυτή γίνεται αμέσως μετά το ταξίδι του αμερικανού αξιωματούχου στην Τουρκία αλλά και τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συζητήσουν πάνω σε μία ευρεία ατζέντα θεμάτων που συνδέεται με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά, καθώς και το θέμα της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με έμφαση στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος και να επανεκκινήσει η διπλωματία.

Κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση τονίζοντας συγχρόνως το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα προάσπισης της ειρήνης και της σταθερότητας καθώς και το γεγονός πως αποτελεί οικονομικό και ενεργειακό κόμβο στην περιοχή. Επίσης, αναμένεται να πει στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι το κρίσιμο για το 2023 δεν είναι να σημειωθεί μία νέα κούρσα εξοπλισμών ούτε επίσης να αναγκάζεται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά με δηλώσεις του στην τουρκική επιθετικότητα.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τονίσει ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να συμβάλλουν στη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία ασκώντας πιέσεις προς την Άγκυρα για ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Κάτι που σημαίνει χωρίς προκλήσεις και παραβιάσεις και με ορίζοντα στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ερωτήματα για την πρόταση των έξι σημείων

Στο μεταξύ ερωτήματα για το τί περιλαμβάνει η τουρκική πρόταση έξι σημείων για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά τη διαρροή για την ύπαρξή της από την πλευρά της γείτονος χώρας καθώς σύμφωνα με πηγές η πρόταση της γείτονος περιλαμβάνει και την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζει πως “χρειάζεται εθνική στρατηγική και να θέτουμε εμείς την ατζέντα, όχι να ακολουθούμε τυφλά ατζέντες τρίτων ή να απαντάμε αμήχανα στις τουρκικές προτάσεις” με την επισήμανση πως οι προτάσεις των 6 σημείων που έρχονται από την τουρκική πλευρά δεν αφορούν έναν διάλογο που τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί από το 2021, όταν δηλαδή η κυβέρνηση επένδυε στο δόγμα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας.

Το κύριο ερώτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζει στην πρόταση των έξι σημείων και το περιεχόμενό της καθώς και το τί έχει απαντήσει η ελληνική πλευρά. “Ο κ. Μητσοτάκης έχει προτάσεις για διάλογο; Ή προσχωρεί στη γραμμή της κυρίας Μπακογιάννη για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς επέκταση των χωρικών υδάτων;” διερωτάται ο κύριος Κατρούγκαλος. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών με δήλωσή του αναφέρει ότι οι σεισμοί δημιούργησαν μεν προϋποθέσεις αλλαγής του κλίματος και προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία όμως χρειάζεται εθνική στρατηγική με συγκεκριμένη ατζέντα από την ελληνική πλευρά.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΑντονι ΜπλίνκενΗΠΑειδήσεις τώρα