Πολιτική|22.02.2023 07:00

Εκλογές 2023: Το παρασκήνιο της αποχώρησης Καραμανλή και οι εκπλήξεις των ψηφοδελτίων - Αντίστροφη μέτρηση για ανακοινώσεις από ΝΔ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

H επίσημη επιβεβαίωση μιας πληροφορίας που κυκλοφορούσε το τελευταίο διάστημα υπήρξε χθες, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εκλογές. Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή καθώς οι εκλογές κοντοζυγώνουν και κλείνουν τα ψηφοδέλτια.

Όλα δείχνουν κάλπες τις 9 Απριλίου κάτι που σημαίνει πως η Βουλή πιθανότατα θα κλείσει κοντά στις 10 Μαρτίου. Επομένως φτάνει η ώρα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για τις επόμενες εκλογές, ενώ μια σειρά από ανοιχτά θέματα θα ρυθμιστούν άμεσα (όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού).

Την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και με ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης Ουσιαστικά ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση της επόμενης αναμέτρησης και χθες από το Περιστέρι ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι εκλογές «δεν θα αργήσουν και πολύ».

Τα γαλάζια ψηφοδέλτια είναι σχεδόν έτοιμα και χθες έκλεισε επισήμως και η συζήτηση για το τι θα πράξει ο Κώστας Καραμανλής. Στην γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός (την περίοδο 2004-2009) και μακροβιότερος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική του διαδρομή, δήλωσε πως στηρίζει την κυβέρνηση και εξέφρασε τον σεβασμό του «για τον κόσμο της ΝΔ και όλους τους Έλληνες». Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός στη συνομιλία που είχε προχθές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές, λέγοντας πως έχει πάρει τις αποφάσεις και έκλεισε αυτός ο κύκλος

Άλλωστε ο Κώστας Καραμανλής - μετά τις εκλογές του 2009- είχε επιλέξει να περιορίσει τις τοποθετήσεις του και τις δημόσιες παρεμβάσεις του πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Υπενθυμίζεται πάντως πως το καλοκαίρι είχε κάνει μία ηχηρή παρέμβαση από τα Ανώγεια για το θέμα των παρακολουθήσεων, ανάβοντας … φωτιές. Έκτοτε πάντως είχε επικρατήσει ηρεμία στο εσωτερικό του κόμματος και δεν έχει δοθεί συνέχεια.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Κώστα Καραμανλή «για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο» και είπε πως «είμαι σίγουρος ότι, απ' όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά». Στην γαλάζια προεκλογική μάχη αναμένεται να δώσει το παρών ο πρώην πρωθυπουργός ενδεχομένως σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Οι «γρίφοι» και οι εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια

H αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από το ψηφοδέλτιο της Α Θεσσαλονίκης οδηγεί σε …σκέψεις για νέες αφίξεις. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία θέλει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη Βόρεια Ελλάδα για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο διαρροών κυρίως προς τα δεξιά.

Για παράδειγμα, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να είναι στο ψηφοδέλτιο της Α Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μπορεί να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες. Μέχρι τώρα έχει πει πως θα είναι υποψήφιος στον Έβρο και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, ενώ μένει μια ακόμα περιφέρεια. Τις προηγούμενες ημέρες πληροφορίες ανέφεραν πως μπορεί αυτή η περιφέρεια να είναι η Λάρισα (όπου την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει ομιλία ο Κ. Μητσοτάκης) αλλά τώρα μένει να φανεί μήπως τελικά επιλέξει την Α Θεσσαλονίκης.

Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια της Βόρειας Ελλάδας. Για παράδειγμα πληροφορίες αναφέρουν πως στην Α Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι τελικά υποψήφιος ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης, που είναι αδελφός του Κ. Βελόπουλου.

Οσον αφορά στη Μαρία Σπυράκη αν δεν υπάρξει άμεσα εξέλιξη με τον ευρωπαϊκό έλεγχο που διεξάγεται - και αφορά συνεργάτη της - δεν αναμένεται να είναι υποψήφια. Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβριο είχε ανασταλεί η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Μαρίας Σπυράκη και είχε τεθεί εκτός ψηφοδελτίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διεύρυνση της συγκεκριμένης υπόθεσης

Ένας ακόμα «γρίφος» είναι αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο θέμα με την υποψηφιότητα της Σοφίας Νικολάου στην Εύβοια. Η κυρία Νικολάου επισκέφθηκε χθες το ΣΔΟΕ - σημειώνεται πως είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας Documento - και μίλησε για « ένα πρώιμο έγγραφο, που βρίθει ανακριβειών» Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει την κυρία Νικολαου από τα ψηφοδέλτια.

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραεκλογές 2023ανακοινώσειςΚώστας ΚαραμανλήςεκλογέςΝέα Δημοκρατία