Πολιτική|23.02.2023 15:56

Βήμα πίσω από Τσιάρα: Με νομοτεχνική αλλάζει τη διάταξη για το πόθεν έσχες των συζύγων των υπόχρεων

Αλέξανδρος Διαμάντης

Επιβεβαίωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα… αλλάξει το άρθρο που αφορά τα πόθεν έσχες των συζύγων των υπόχρεων. Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι θα γίνεται κανονικά η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες.

«Θα γίνεται δημοσιοποιηση του πόθεν έσχες των συζύγων των υπόχρεων, τελεία και παύλα», είπε με νόημα όταν νωρίτερα ο Κώστας Ζαχαριάδης είχε ρωτήσει σχετικά στη Βουλή: «Τι θα γίνει με τους συζύγους ή τις συζύγους των πολιτικών προσώπων που κάνουν χωριστές δηλώσεις πόθεν έσχες και ποια θα είναι η διαδικασία αντιστοίχισης; Με ποιον τρόπο αυτές θα δίνονται στη δημοσιότητα εφόσον οι σύζυγοι υποβάλλουν πόθεν έσχες το οποίο είναι δημόσιο;»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει άμεσα τη νομοθετική βελτίωση για να αρθούν οι αμφιβολίες. «Ό,τι έχουμε προαναγγείλει πάντα αποτυπώνεται στις νομοτεχνικές βελτιώσεις, σε μια ζώσα διαδικασία θέλουν το χρόνο τους», απάντησε ο Κ. Τσιάρας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.  Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κ. Μητσοτάκης βιάζεται να κρύψει τα πόθεν έσχες συζύγων των πολιτικών, καθώς μέσω της νέας διάταξης δεν αποσαφηνίζεται εάν οι συγκεκριμένες δηλώσεις θα είναι δημόσιες.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στη νέα διάταξη:

  • Τα πρόσωπα του παρόντος Κεφαλαίου υποβάλλουν Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.).
  • Μετά την αρχική? δήλωση κατά? την παρ. 2 του άρθρου 19, σε κάθε ετησία δήλωση οι υπόχρεοι δηλώνουν τις μεταβολές που έχουν επέλθει επί  της συνολικής περιουσιακής τους κατάστασης κατά? το χρονικό? διάστημα στο οποίο αφορά? η δήλωση. Ο υπόχρεος υποβάλλει την αρχική? η? την ετησία δήλωση με τα περιουσιακα στοιχειά του, συμπεριλαμβανομένων και αυτών κάθε ανηλίκου τέκνου του, ακόμα και αν αυτό? ενηλικιώθηκε εντός του χρονικού? διαστήματος στο οποίο αφορά? η δήλωση.
  • Υπόχρεοι σε Δ.Π.Κ. είναι και οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι η? τα πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι του παρόντος Κεφαλαίου έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης του άρθρου 1 του ν. 4356/2015 (Α’ 181) και για όσο χρονικό? διάστημα διαρκεί η σχέση αυτή?, πλέον ενός έτους».

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας όσων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, φέρνει λίγο πριν τις εκλογές προς ψήφιση ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες, ώστε να μην υποχρεώνονται οι σύζυγοι πολιτικών να συνδημοσιεύουν τα εισοδήματά τους». Κατά τους ίδιους η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους πάσης φύσεως «Πάτσηδες» ή σε όσους μπορεί να έχουν λάβει μαύρο χρήμα να παρανομούν μέσω των συζύγων τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλήπόθεν έσχεςειδήσεις τώραΚώστας Τσιάραςκυβέρνηση