Πολιτική|24.02.2023 07:05

Εκλογές 2023: Πόσοι απόδημοι θα ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους - Πότε κλείνει η πλατφόρμα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε 11.400 υπολογίζονται με βάση τα τελευταία στοιχεία οι απόδημοι που έχουν καταθέσει την σχετική αίτηση για να ψηφίσουν στις εκλογές 2023 από τον τόπο κατοικίας τους. Από αυτές τις αιτήσεις περίπου 3.000 είναι υπό εξέταση, ενώ οι υπόλοιπες έχουν ήδη εξεταστεί και έχει προχωρήσει η διαδικασία (δηλαδή είτε έχουν γίνει αποδέκτες είτε έχουν απορριφθεί επειδή  δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις).

Να σημειωθεί πως  το υπουργείο Εσωτερικών «τρέχει» το τελευταίο διάστημα τον δεύτερο γύρο της ενημερωτικής καμπάνιας για τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Ειδικότερα θα ληφθούν υπόψη  αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι και 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, καθώς διαφορετικά δεν θα υπάρχει αρκετό διάστημα για να εξεταστούν αυτές και να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τα εκλογικά κέντρα. Επομένως σε περίπτωση που οι επόμενες εκλογές προκηρυχθούν στις 10 Μαρτίου δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους όσοι κατέθεσαν αίτηση μετά  από τις 26 Φεβρουαρίου. 

Υπενθυμίζεται πως για να ψηφίσει ο εκλογέας του εξωτερικού στην πόλη που έχει επιλέξει θα πρέπει να έχει συσταθεί εκλογικό τμήμα, δηλαδή να υπάρχουν τουλάχιστον 40 άτομα  που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να εκφράσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην ίδια πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνεται σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Από ποιες πόλεις υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον 

Από το Λονδίνο είναι σχεδόν η μία στις έξι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από Έλληνες που θέλουν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Το γεγονός αυτό πιθανότατα συνδέεται με το ό,τι στη βρετανική πρωτεύουσα  βρίσκονται αρκετοί νέοι είτε για σπουδές είτε για δουλειά (ειδικότερα έχουν υποβληθεί 2049 αιτήσεις). Ακολουθεί η βελγική πρωτεύουσα με 848 αιτήσεις ομογενών, η  Βέρνη με 483 αιτήσεις, το Παρίσι με 402 και το Άμστερνταμ με 329 αιτήσεις. 

Όσον αφορά στη Γερμανία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει από το Βερολίνο (υποβλήθηκαν 313 αιτήσεις) και ακολουθούν το Μόναχο (με 281 αιτήσεις), η Στουτγάρδη (με  201 αιτήσεις) και η Φρανφκούρτη (με 164 αιτήσεις ) 

Από τις ΗΠΑ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει από Έλληνες που κατοικούν στη Νέα Υόρκη , καθώς έχουν υποβληθεί 269 αιτήσεις. Την ίδια στιγμή μόνο 90 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από ομογενείς στο Σικάγο, κάτι που αποδίδεται στο ό,τι η πλειοψηφία είναι άνθρωποι που έχουν φύγει πολλά χρόνια από την Ελλάδα και δεν μπορούν να πιάσουν  τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Οι προϋποθέσεις για την ψήφο των αποδήμων

Από την κυβερνητική πλευρά η μικρή συμμετοχή των αποδήμων αποδίδεται στις προϋποθέσεις  που έχουν μπει και οι οποίες  ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων (καθώς απαιτούνταν τουλάχιστον 200 θετικές ψήφοι στη Βουλή).  Να σημειωθεί πως το 2021 ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είχε φέρει διάταξη στη Βουλή για άρση των περιορισμών στην ψήφο των  αποδήμων, ωστόσο δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 (δεν συμφωνούσαν με την συγκεκριμένη ρύθμιση  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25).

Επομένως παρέμεινε σε ισχύ η διάταξη του 2019 (η οποία είχε ψηφιστεί από 288 βουλευτές ) που προβλέπει πως δικαίωμα  εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν πολίτες που:

  • Τα  τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα 
  • Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Υπενθυμίζεται πως τα κόμματα είναι υποχρεωμένα σε μια από τις τρεις πρώτες  θέσεις του ψηφοδελτίου Επικράτειας να έχουν έναν εκπρόσωπο των ομογενών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στην επόμενη Βουλή θα υπάρχουν τουλάχιστον δυο εκπρόσωποι των αποδήμων (από Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ). 

πλατφόρμαεκλογές 2023ειδήσεις τώρααπόδημοι