Πολιτική|25.02.2023 05:45

Εκλογές 2023: Νέο «αίμα» στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας - Οι 30ρηδες που ρίχνονται στη μάχη του σταυρού

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Έτοιμα είναι τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας - με ελάχιστες εκκρεμότητες να παραμένουν- καθώς η πολιτική σκηνή της χώρας κινείται σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς. Αυτό που απομένει είναι η επίσημη προκήρυξη των εκλογών, ενώ ήδη οι υποψήφιοι επιδίδονται με εντατικούς ρυθμούς στο κυνήγι του σταυρού.

Από την Νέα Δημοκρατία βλέπουν διπλές κάλπες, καθώς εκτιμούν πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής και θα απαιτηθεί μία ακόμα αναμέτρηση. Ωστόσο η πρώτη κάλπη είναι αυτή που θα κρίνει την μάχη των εντυπώσεων, καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική των κομμάτων και η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο.

Στο δρόμο προς τις εκλογές το κυβερνών κόμμα θέλει να μιλήσει σε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο ακροατήριο και στο πλαίσιο αυτό στέλνει μηνύματα ανανέωσης με τα ψηφοδέλτια. Μάλιστα δυναμική είσοδο στα γαλάζια ψηφοδέλτια κάνουν 30ρηδες που ρίχνονται στο κυνήγι του σταυρού για πρώτη φορά.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο κοιτάνε ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες, το οποίο είναι ένα δύσκολο κοινό που σε μεγάλο βαθμό δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με τα κόμματα. Οι 30ρηδες υποψήφιοι εκτιμάται πως μπορούν να μιλήσουν ευκολότερα σε αυτό το ακροατήριο και να το πείσουν να φτάσει μέχρι την κάλπη (καθώς οι νέοι συνήθως έχουν και υψηλά ποσοστά αποχής).

Παράλληλα βέβαια από το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν και σε ένα πακέτο μέτρων, που «κοιτά» στις νεότερες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου (το ύψος θα καθοριστεί στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου), ενώ σταδιακά υλοποιείται ένα ευρύ στεγαστικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους.

Τα πρόσωπα που «κλείδωσαν»

Από την Νέα Δημοκρατία επισημαίνεται πως στα ψηφοδέλτια που θα ανακοινωθούν θα είναι φανερή η ανανέωση σε επίπεδο βιογραφικών, αλλά και σε επίπεδο ηλικίας. Μάλιστα δυναμική είναι η συμμετοχή των 30ρηδων ακόμα και στις λεγόμενες δύσκολες περιφέρειες της Αττικής, όπου κατεβαίνουν βαριά ονόματα του κόμματος με πολυετή παρουσία στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκλογικά περιφέρειες είναι η Α Αθήνας, καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη ρίχνονται στο κυνήγι του σταυρού. Η πιο πολυσυζητημένη νέα άφιξη είναι αυτή του 40αρη υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, που είναι ένα πρόσωπο με απήχηση σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Στην ίδια περιφέρεια κατεβαίνει ο 36χρονος Όμηρος Τσάπαλος, που έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επικοινωνίας σε μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες αλλά και στο δημόσιο. Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια είναι εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ.

Στον εκλογικό αγώνα θα ριχθεί επίσης και η 32χρονη δικηγόρος Πώλα Δαμιανού, που έχει ενεργή ενασχόληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το «μικρόβιο» της πολιτικής το έχει κληρονομήσει από τον πατέρα της, καθώς είναι κόρη του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Δαμιανού. Στην Α’ Αθήνας διεκδικούν επίσης το σταυρό δύο νέες γυναίκες : η 36χρονη πολιτικός μηχανικός Μάριαμ Σακίμπ (που είναι ελληνολιβυκής καταγωγής) και η Θέκλα Παρασκευούδη, παιδοψυχολόγος με μεταπτυχιακά στη Δημόσια Διοίκηση (μέχρι σήμερα είναι τελετάρχης της Ακαδημίας Αθηνών).

Στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας ο Χρήστος Σούλης θα ριχθεί στην εκλογική μάχη. Ο 34χρονος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά, ενώ είναι Σύμβουλος Διαχείρισης Συναλλαγματικού Κινδύνου σε μια πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο. Στα ψηφοδέλτια θα είναι και ο 39χρονος Μανώλης Κουτσογιαννάκης, που είναι διευθυντής Κέντρων Μέσης Εκπαίδευσης στο Μαρούσι και τη Λυκόβρυση (διατελεί Αντιδήμαρχος του Δ. Ηρακλείου Αττικής).

Δυναμική είναι η παρουσία των γυναικών υποψηφίων στο Αττική και ειδικότερα : Στον Νότιο τομέα δύο νέες γυναίκες δικηγόροι θα κυνηγήσουν τον σταυρό: η Ιωάννα Γκελεστάθη (που είναι επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ τα τελευταία 4 χρόνια) και η Παταπία Καπράλου με καταγωγή από τον Βύρωνα. Στον Δυτικό τομέα στην εκλογική μάχη ρίχνεται η 30χρονη οικονομολόγος Μαριάννα Τουμαζάτου, που είναι Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγ. Βαρβάρας.

Στην Ανατολική Αττική θα είναι υποψήφια η 34χρονη Κλεοπάτρα Τριανταφυλλίδου, που έχει ρίζες από τον Πόντο, ενώ στην Δυτική Αττική κατεβαίνουν η 34χρονη Σουζάνα Καλτουρουμίδου (απο το χώρο της δημοσιογραφίας) και η 27χρονη δικηγόρος Μαρία Πανοηλία. Να σημειωθεί εδώ πως στην Δυτική Αττική εκλέγεται ο νεότερος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο Βαγγέλης Λιάκος (είναι 33 ετών) αλλά και ο 39χρονος υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Δυναμική παρουσία έχουν οι 30ρηδες στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στην Β Πειραιά. Υποψήφιος θα είναι ο μηχανολόγος- μηχανικός Γιώργος Βρεττάκος, ο 34χρονος Γιώργος Πούτος (που στο παρελθόν διατέλεσε και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σαλαμίνας) και η διευθύντρια σπουδών σε εκπαιδευτικό οργανισμό Σταυρούλα Βουτυράκου (είναι Τομεάρχης Ειδικής Αγωγής της ΝΔ.). Όσον αφορά στην Α Πειραιά η νέα υποψηφιότητα που ξεχωρίζει είναι της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου.

Στην εκλογική μάχη ρίχνονται ακόμα : στην Α Θεσσαλονίκης η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα και στην Β Θεσσαλονίκης η 38χρονη Άρτεμις Αγαθοκλέους (που είναι κυπριακής και ποντιακής καταγωγής) και η Φεβρωνία Τύρη (έχει εργαστεί για χρόνια στο κομμάτι της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού).

εκλογέςΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραψηφοδέλτιαεκλογές 2023