Πολιτική|25.02.2023 06:15

Εκλογές 2023: Πώς θα διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα του Νίκου Παππά στον δρόμο προς τις κάλπες - Στο «κόκκινο» η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό

Βούλα Κεχαγιά

Ο άμεσος τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά καλύπτοντας πολιτικά σε απόλυτο βαθμό το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος υποδηλώνει και τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί η Κουμουνδούρου το θέμα στην πορεία προς τις κάλπες: Αν καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος ο μόνος υπουργός που με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εισέπραξε χρήματα για το δημόσιο τότε για όσους ζημίωσαν το δημόσιο ταμείο, παρακολουθούν τα κινητά του μισού πολιτικού συστήματος και βλάπτουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπερνούν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ πόσα ειδικά δικαστήρια θα έπρεπε να αποφανθούν; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προϊδεάζοντας πως μία προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει όλες τις σκοτεινές υποθέσεις που συνδέονται με την διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήδη η ηγεσία του κόμματος έχει προαναγγείλει άλλωστε τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Τον τόνο έδωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον Κ. Μητσοτάκη πως “δεν πήρε το μάθημά του από την πρόσφατη περιπέτεια της πολιτικής μας ζωής, όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός και για λόγους προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας, επέλεξε να ανοίξει ξανά έναν επικίνδυνο και ολισστο θηρό δρόμο για τη Δημοκρατία, τον δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε δειλός, δεν τόλμησε να διώξει εμένα,τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου” και προειδοποιεί πως ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα: “Στο τέλος θα κινδυνεύσει ο ίδιος μέσα στο λάκκο που περίτεχνα άνοιξε για τους πολιτικούς του αντιπάλους”.

Στελέχη του κόμματος κάνουν εξάλλου λόγο για πολιτική δίωξη αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αν και είναι σεβαστή είναι πολιτικά υποκινούμενη και θα κριθεί από τους πολίτες και την πραγματικότητα. Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου έκανε λόγο για μία “ξεκάθαρα πολιτική δίκη” επειδή ο Νίκος Παππάς έκανε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και εισέπραξε χρήματα για το δημόσιο.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέμεναν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμούσε την έκδοση της απόφασης στο διάστημα λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών και επιβεβαιώθηκαν. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός πως το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε αντίθετα από την απόφαση της εισαγγελίας που είχε προτείνει πλήρη απαλλαγή, αντίθετα από τις αθωωτικές αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση (Κρέτσου), αντίθετα από τη λογική και κυρίως όπως λένε, αντίθετα από την αλήθεια.

“Δεν υπάρχει ίχνος παράβασης καθήκοντος για τον υπουργό Νίκο Παππά” δήλωσε χθες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Είναι γεγονός πως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου την οποία έσπευσε να αξιοποιήσει πολιτικά η κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ εντείνει την τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό και δημιουργεί συνθήκες πόλωσης στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές. Ο Νίκος Παππάς θα συμμετάσχει κανονικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και από την πλευρά του όπως έγινε γνωστό από το συνήγορό του Γιάννη Μαντζουράνη θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός δήλωσε πως η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι.

“Αλλά γι’ αυτό δεν θα αποφασίσουν οι δικαστές, θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού”. Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά η δίκη αυτή έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τούς “γαλάζιους κοριούς” και τις “γαλάζιες ακρίδες”. Η δίκη αυτή έγινε επειδή οι πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το Σύνταγμα”.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΠαππάςΑλέξης ΤσίπραςεκλογέςΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023