Πολιτική|04.03.2019 08:41

Τσίπρας: Η ακροδεξιά στροφή επιλογή Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Ως την πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης από την ίδρυσή της αντιλαμβάνεται τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, και εξ αυτού του λόγου κάλεσε σε μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων του προοδευτικού πόλου, τοποθετώντας παράλληλα τη ΝΔ στον χώρο της ακροδεξιάς. Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε και στο σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που παρουσιάστηκε χθες και το οποίο καλεί «κάθε προοδευτική πολιτική δύναμη, κάθε δημοκρατικό φορέα, κάθε δημοκράτη και κάθε Έλληνα πολίτη που δεν θέλει να ξανασκεπάσει την Ευρώπη το μαύρο νέφος του φασισμού σε μια κοινή προσπάθεια ώστε να διαμορφωθεί μια λαϊκή ριζοσπαστική, προοδευτική συμμαχία».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη ΝΔ «υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακραίας Δεξιάς» και αποδόμησε την αποκήρυξη Ορμπαν από τον Κ. Μητσοτάκη τονίζοντας ότι χρειάστηκε να το πράξουν πρώτα άλλα κόμματα-μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ενστάσεις για τη διεύρυνση

Στη συνεδρίαση υπήρξαν περιορισμένες ενστάσεις, κυρίως ως προς τον τρόπο διεύρυνσης του κόμματος, όπως για παράδειγμα το σχόλιο που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην παρέμβασή του λέγοντας εμμέσως για την ένταξη Τόλκα στο κυβερνητικό σχήμα πως «οι Πρέσπες θα έπρεπε να είναι κριτήριο της διεύρυνσης».

Στον αντίποδα ο Νίκος Παππάς ανέφερε στην ομιλία του ότι «δεν είναι προαπαιτούμενο να έχουν συμφωνήσει με τις Πρέσπες όσοι συνεργάζονται μαζί μας», τονίζοντας για το θέμα του μετώπου πως «μπορούσαμε να έχουμε πάει πιο γρήγορα», είναι στρατηγική επιλογή και πρέπει να εκφραστεί στα ψηφοδέλτια. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια μεγάλη συσπείρωση αριστερών, σοσιαλιστικών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΕ είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης και διαβεβαίωσε ότι το κυβερνών κόμμα, «όχι μόνο του», θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, μέσα από έναν συλλογικό αγώνα, μαζί με πρωτοβουλίες του προοδευτικού χώρου, συλλογικότητες και πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία. Απευθυνόμενος στα μέλη του οργάνου είπε:

«Σας ζητώ με βάση το κυρίαρχο διακύβευμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών σε όλες τις δυνάμεις και τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για τον τόπο μας». Ανέφερε με νόημα ότι αυτό το κάλεσμα συμπόρευσης, συνεργασίας και συμπαράταξης θα γίνει «χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς». Αυτό είναι και το βασικό στοιχείο στη διαβούλευση που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με όσα κόμματα, προσωπικότητες ή συλλογικότητες ανταποκριθούν στο κάλεσμά του. Εξ αυτού του λόγου οι συμμετέχοντες θα έχουν λόγο τόσο στη διαμόρφωση των κειμένων για τις ευρωεκλογές όσο και στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Και οι σύμμαχοι

Ονόματα υποψηφίων για την Ευρωβουλή δεν ανακοινώθηκαν χθες, ωστόσο είτε σε επόμενη συνεδρίαση είτε με άλλη αφορμή θα δημοσιοποιηθούν τα 15 πρώτα. Στόχος του Μαξίμου είναι στην ευρωλίστα να υπάρχει και εκπροσώπηση των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ από τον προοδευτικό πόλο. Τις επόμενες ημέρες άλλωστε αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα με τη συμμετοχή ή μη της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά στο ευρωψηφοδέλτιο.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει νέες πρωτοβουλίες για την Κεντροαριστερά μέσα στον Μάρτιο και πιθανολογείται η πραγματοποίηση εκδήλωσης και ομιλίας του για τον προοδευτικό πόλο στην Αττική περί τα τέλη Μαρτίου. Στο μεταξύ, σχεδιάζει να απευθυνθεί με επιστολές σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, ζητώντας να υπάρξει συμπόρευση με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αρχικά για τις ευρωεκλογές. Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στο ίδιο πλαίσιο θα μιλήσει σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρόντος του Ούντο Μπούλμαν.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπρας