Πολιτική|26.02.2023 21:00

ΣΥΡΙΖΑ: Καθαίρεση Πολάκη από τομεάρχη διαφάνειας και παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Newsroom

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας με αφορμή τις αναρτήσεις και τα σχόλια του Παύλου Πολάκη και όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα και ενώ μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να προκηρυχθούν εκλογές. Το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την οποία γίνεται γνωστό ότι καθαιρείται ο Παύλος Πολάκης από τομεάρχης διαφάνειας του κόμματος, καθώς και ότι, στη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος την Τρίτη (28/02), ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του βουλευτή Χανίων στην Επιτροπή Δεοντολογίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τομεάρχης στη θέση του Πολάκη αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Την ερχόμενη Τρίτη 28/2 θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο Πρόεδρος θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του.

Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Το παρασκήνιο του νέου ρήγματος στις σχέσεις Πολάκη και ΣΥΡΙΖΑ 

Σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης βρίσκεται και πάλι ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την τελευταία του ανάρτηση μέσα από την οποία παρέθετε ονόματα γνωστών δημοσιογράφων και δικαστικών και μιλούσε για βαθύ κράτος. Την ώρα μάλιστα που πηγές του κόμματος ανέφεραν πως όποιος νομίζει ότι επιβάλλει τη δίκη του ατζέντα συνειδητά θέτει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης, ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε νέα ανάρτηση.

Οι εξελίξεις μάλιστα που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές, καθώς το πρώτο σχόλιο του κ. Πολάκη έφερε και την αντίδραση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που με παρέμβασή του, ζήτησε από την προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, Αγγελική Τριανταφύλλου, να πραγματοποιήσει προκαταρκτική έρευνα για τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Το ζήτημα του βουλευτή Χανίων θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Εκτελεστικού Γραφείου που θα συνεδριάσει την Τρίτη, ενώ μέχρι τότε η πόλωση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, λίγες μάλιστα μέρες πριν την προκήρυξη εκλογών, δεν πρόκειται να κοπάσει.

Παρέμβαση εισαγγελέα για την ανάρτηση Πολάκη

Πιο συγκεκριμένα όμως, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος, για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων και του Παύλου Πολάκη που στοχοποιούν δικαστές, δημοσιογράφους, τραπεζίτες μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον Νίκο Παππά. Ταυτόχρονα, σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για δύο τουλάχιστον αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Tην ίδια ώρα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωση της κάνει λόγο για βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα και ζητάει άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας.

«Οι δημόσιες απειλές του πρώην Υπουργού και νυν Βουλευτή Παύλου Πολάκη περί ομαδικών «εκκαθαρίσεων» Θεσμών του Κράτους Δικαίου και της Ελευθεροτυπίας συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στο Δημοκρατικό Πολίτευμα της Χώρας και έλλειψη ενσυναίσθησης της λειτουργίας των Θεσμών της Δημοκρατίας. Το ζήτημα της κριτικής των Δικαστικών Αποφάσεων αποκτά δευτερεύουσα σημασία μπροστά στις σοκαριστικές εικόνες επικηρυγμένων προσώπων. Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας.

Η νέα ανάρτηση Πολάκη

Μετά τις εξελίξεις και τις έντονες αντιδράσεις που καταγράφηκαν, νέα ανάρτηση έκανε ο Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας τα εξής:

«Θα τα πούμε ΟΛΑ στην πολιτική γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. Με «πηγές» δεν θα ανοίξω διάλογο …. Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκει θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Τι λένε στην Κουμουνδούρου για τους λόγους του διαζυγίου

Στην Κουμουνδούρου από νωρίς διεμήνυαν πως μπορεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκφράζουν με ισότιμο τρόπο τις απόψεις τους στα όργανα και αυτές να γίνονται σεβαστές, ωστόσο είναι δεδομένο ότι οι θέσεις του κόμματος λαμβάνονται πάντα συλλογικά. Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζεται πως ότι όσοι και όσες διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού και είναι υποψήφιοι βουλευτές έχουν την υποχρέωση να εκφράζουν στη δημόσια σφαίρα τις συλλογικές θέσεις και όχι τις προσωπικές τους απόψεις. Ειδικότερα μάλιστα σε μία περίοδο προεκλογική.

Υιοθετώντας αυστηρούς τόνους, πηγές του κόμματος επισημαίνουν πως ο Παύλος Πολάκης είχε δηλώσει ότι εφόσον δεν βλέπει στα ψηφοδέλτια τη σύνθεση της αρεσκείας του θα είναι εκτός. Μία εβδομάδα μετά το συμβάν, επέστρεψε με νέα ανάρτηση που έχει μάλιστα χαρακτηριστικά πλατφόρμας, η οποία αμφισβητεί, όπως σημειώνουν, τη στάση του κόμματος και δίνει λαβή για νέες επιθέσεις.

Έχει άραγε αποφασίσει ο ίδιος να είναι εκτός ψηφοδελτίων και επιχειρεί «ηρωική έξοδο»; Μένει εν τέλει εκτός ψηφοδελτίων, επειδή αμφισβητεί το ψηφοδέλτιο ή επειδή αμφισβητεί συνολικά την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Όπως τονίζουν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, το θέμα είναι να τεθούν στο τραπέζι τα κίνητρα γενικώς. Οι επιλογές του καθενός κρίνονται από τη συλλογικότητα και για τον λόγο αυτό, εξηγούν πως το κόμμα οφείλει συλλογικά να προστατευθεί σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Το πρόγραμμα και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκρίνονται από τα συνέδριά του, όπως και οι αρχές της λειτουργίας του που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία και συλλογικότητα. Σκοπός του κάθε μέλους, πολλώ δε μάλλον των στελεχών πρέπει να είναι η υπεράσπιση και όχι την υπονόμευση της πολιτικής του κόμματος. Εφόσον λοιπόν, υπάρχουν στελέχη που επιδιώκουν να χαράζουν αυτόνομη πολιτική, να διαμορφώνουν με τους δικούς τους όρους τα ψηφοδέλτια και να επιβάλλουν την προσωπική τους ατζέντα αγνοώντας τις αρχές και τις πολιτικές κατευθύνσεις του κόμματος, θέτουν λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνειδητά εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης.

Η πρώτη ανάρτηση Πολάκη

Σημειώνεται πως ο κ. Πολάκης σε ανάρτησή του στο Facebook παρέθετε κολάζ φωτογραφιών με γνωστούς δημοσιογράφους και ανέφερε:

 

ΤΟ «ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ»…..

Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!

Νομιζω κατάλαβαν οι περισσότεροι πλέον αυτά που φωνάζω από το 2016 …..

Επαναφορά όλων των ρυθμίσεων του Νόμου Παππα που κατάργησε η ΝΔ.Τέρμα στις Λίστες ΠΕΤΣΑ,τα λεφτά πίσω!!

Εθελουσία στους δικαστές  άνω των 60  ,δεύτερη σχολή δικαστων με παραγωγή 500 δικαστών το χρόνο για τα πρώτα 4 χρόνια ,ενοποίηση προανάκρισης με κυρια  ανάκριση για υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος ,όπως και μέγιστη αναβολή ενός μηνός σε κάθε βαθμό εκδίκασης για αυτές τις υποθέσεις.

Κατάργηση ΑΑΔΕ από ανεξάρτητη αρχή ,ΑΠΟΛΥΣΗ  ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΛΗ και επαναφορά της είσπραξης των φόρων στο Υπουργείο Οικονομικων  και στις εφορείες!

ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ τουλάχιστον μια από τις 4 συστημικές Τραπεζες ,με καταργηση του ΤΧΣ και πέρασμα  των μετοχών του στο Υπουργείο Οικονομικων !

Καταργηση πτωχευτικού Μητσοτακη,νέος νόμος Κατσέλη  με προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση εξόφλησης με δόσεις που αντέχουν οι δανειολήπτες ,με μετατροπή των κόκκινων  δανείων σε ΧΡΕΩΛΥΤΙΚΑ

Όχι στις διαγραφές των δανείων των μεγαλομπαταχτσηδων  και μεγαλοοφειλετων (εφοπλιστές δάνεια ΜΜΕ οπως πρώτο Φλεμα κλπλκλπ)

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ/ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ!!

ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!!

Οργισμένη ανακοίνωση από ΝΔ

Η εν λόγω ανάρτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας: «Ο κ. Πολάκης ακολουθώντας την τοξική γραμμή Τσίπρα, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξαναγυρίσει στις εποχές της "κάτω πλατείας", τότε που έστελνε ομάδες σε σπίτια και ταβέρνες για να τραμπουκίσουν», σημειώνει το γραφείο Τύπου της ΝΔ και συνεχίζει:

«Σήμερα στοχοποιεί και απειλεί ευθέως με προγραφές, δημοσιογράφους και δικαστές επειδή έχουν διαφορετική άποψη από αυτή του κ. Πολάκη και του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα δεν έμαθαν, τίποτα δεν άλλαξαν».

ΠΑΣΟΚ: Η στοχοποίηση και οι απειλές δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου

Με αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη.

«Η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, «δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου» ανέφερε το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Επισημαίνει ότι έρχονται, σε συνέχεια δηλώσεων και άλλων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα είναι η επόμενη φορά «”είτε με το καλό είτε με το άγριο”», αλλά και της «πλήρους κάλυψης στον ομόφωνα καταδικασμένο από την ελληνική Δικαιοσύνη, Νίκο Παππά, τον οποίον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το ηθικό σθένος να θέσει εκτός ψηφοδελτίων».

«Ο κ. Τσίπρας, που στην τελευταία συνέντευξη του εμφανίστηκε δήθεν μετανοημένος για τη χειραγώγηση των θεσμών που συνειδητά επιχειρήθηκε επί διακυβέρνησής του, όσο και αν προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια ότι τάχα θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τον κ. Πολάκη, δεν πείθει κανέναν»,τόνισε και πρόσθεσε ότι

«σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται το κράτος δικαίου, πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είτε παραληρούν κατά των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ήδη εκτός κόμματος». Υπογραμμίζει πως «για άλλη μια φορά, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται όχι απλά χορηγός αλλά μέγας ευεργέτης της Νέας Δημοκρατίας» και παρατήρησε:.

«Ο τόπος χρειάζεται μια πραγματικά εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας για να κλείσει ο κύκλος της οδυνηρής για το δημόσιο συμφέρον διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιάννης ΡαγκούσηςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023ειδήσεις τώραεκλογέςΠαύλος Πολάκης