Πολιτική|02.03.2023 13:34

Οικονόμου για Τέμπη: «Αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, θα δοθούν απαντήσεις το επόμενο διάστημα»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και προσέθεσε ότι η χώρα μας από χθες βρίσκεται σε τριήμερο πένθος. Όπως είπε η κηδεία των νεκρών θα γίνει δημοσία δαπάνη, συμπληρώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερωνόταν συνεχώς για την τραγωδία. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, έχουν ταυτοποιηθεί 9 σοροί από το δείγμα DNA που έδωσαν χθες οι συγγενείς. «Οι απώλειες και οι πληγές, το ψυχικό άλγος όλων είναι τεράστια και δύσκολα διαχειρίσιμα κυρίως αυτή τη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε πράξη ευθύνης και πολιτικής γενναιότητας την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή. «Καθυστερήσεις έχουν αιτίες σε στρεβλώσεις δεκαετιών, μεγάλο μέρος τους αντιμετωπίσαμε σε μεγάλο εύρος την περίοδο αυτή, αλήθεια όμως ότι δεν καταφέραμε τις εξαλείψουμε, γι’ αυτό αναλαμβάνουμε ευθύνη στο ύψος που μας αναλογεί», προσέθεσε.

Σημείωσε, δε, ότι τώρα είναι ώρα πένθους και συμπλήρωσε ότι είναι εύλογες οι απορίες αυτές και άλλες του κόσμου, να αναρωτιέται κανείς αν ένα λάθος ενός ανθρώπου αρκεί για να έρθει η απόλυτη καταστροφή. «Με σαφήνεια θα δοθούν οι απαντήσεις στο επόμενο διάστημα, έχει να κάνει με χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες, σε 70% γραμμής υπάρχουν συστήματα ασφαλείας που δεν θα άφηναν ένα ανθρώπινο λάθος να εξελιχθεί σε τραγωδία», είπε.

Την ίδια ώρα παραδέχτηκε ότι «δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε τις παθογένειες που αναλάβαμε, αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί», ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας, για όλα αυτά θα δοθούν απαντήσεις στο επόμενο διάστημα. «Τώρα είναι η ώρα του πένθους, είναι η ώρα της περισυλλογής απέναντι στην απώλεια δεκάδων νέων ανθρώπων. Είναι ώρα ενσυναίσθησης, σεβασμού και συμπαράστασης στον πόνο των συγγενών που ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, αναπάντεχα έχασαν σχεδόν τα πάντα.

Η απώλεια ενός ανθρώπου είναι μια βαριά πληγή, που ποτέ και με τίποτα δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Και έχουμε χρέος, ως Πολιτεία, να φροντίσουμε τους τραυματίες, να φροντίσουμε τους ανθρώπους που βίωσαν τα τραγικά συμβάντα, να σταθούμε πλάι για όσο χρειαστεί στους συγγενείς των θυμάτων. Έχουμε χρέος να αποδώσουμε επίσημα ευθύνες. Κυρίως έχουμε χρέος να κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες σκηνές», είπε κλείνοντας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέμπηειδήσεις τώρασύγκρουσησύγκρουση τρένωνΓιάννης Οικονόμου