Πολιτική|03.03.2023 07:21

Εκλογές 2023: Μετά την τραγωδία χαράσσεται από την αρχή η στρατηγική της κυβέρνησης - Ποια εκλογικά σενάρια «παίζουν»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη, καθώς ήρθαν στην επιφάνεια παθογένειες του συστήματος και ξεκίνησε μια συζήτηση για τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας. Στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν ουσιαστικές απαντήσεις και διαβεβαιώνουν πως θα ριχθεί φως στην υπόθεση, υπενθυμίζοντας πως σε εξέλιξη είναι η δικαστική έρευνα.

Το πρώτο βήμα γίνεται με τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα μελετήσει τα αίτια της τραγωδίας αλλά και τις διαχρονικές παθογένειες και στόχος είναι να υπάρξει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το σχετικό πόρισμα. Παράλληλα χθες στην τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Μεταφορών ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως θα  διασφαλιστεί ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών.

Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως υπάρχει ένας βουβός πόνος στους πολίτες που βλέπουν να κόβεται άδικα το νήμα της ζωής νέων ανθρώπων. Όσο περνούν οι ημέρες τόσο θα  εντείνεται η πίεση της αντιπολίτευσης και θα μπαίνουν όλο και πιο πιεστικά ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας.

Προς το παρόν στην κυβερνητική πλευρά δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις, ενώ μέσα σε αυτό το βαρύ σκηνικό έχει «παγώσει» η εκλογολογία. Από το γαλάζιο στρατόπεδο- πριν το τραγικό δυστύχημα - ήθελαν να φτάσουν μέχρι τις εκλογές με μια ατζέντα παροχών και σε εκκρεμότητα είναι η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού (θα γίνει πιθανότατα στο υπουργικό της επόμενης εβδομάδας). Ωστόσο πλέον είναι εμφανές πως αυτός ο σχεδιασμός ανατρέπεται και η πολιτική συζήτηση θα περιστρέφεται πρωτίστως  γύρω από τα αίτια της τραγωδίας.

Οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο των επόμενων εκλογών δεν έχουν ληφθεί στο Μαξίμου και πιθανότατα μια πιο ουσιαστική συζήτηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Τότε θα υπάρχει και μια σαφής εικόνα - καθώς πιθανότατα θα τρέξουν και κάποιες μετρήσεις - για το πως βλέπουν οι πολίτες τα όσα έγιναν αλλά και το που αποδίδουν τις  ευθύνες.

Με αυτά τα δεδομένα τα βασικά εκλογικά σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι τρία:

  • Η πραγματοποίηση εκλογών στις 9 Απριλίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, προκειμένου οι δεύτερες κάλπες να γίνουν στις 14 ή στις 21 Μαΐου. Είναι ένα σενάριο που εξετάζεται, καθώς δεν είναι εύκολο να ανατραπεί από την μία μέρα στην άλλη ο πολιτικός σχεδιασμός. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρξει μια μικρή τροποποίηση του σχεδιασμού - και οι εκλογές να μην προκηρυχθούν στις 9 του μήνα αλλά οι ανακοινώσεις να γίνουν την μεθεπόμενη εβδομάδα (υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 17 Μαρτίου). Ωστόσο δεν είναι εύκολο να γίνει προεκλογική εκστρατεία ενώ οι οικογένειες θα πενθούν για τους δικούς τους ανθρώπους και οι πολίτες θα ζητούν πειστικές απαντήσεις.  Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως στις 9  Απριλίου θα συμπληρώνονται 40 μέρες από την τραγωδία στα Τέμπη.
  • Η μικρή μετάθεση των εκλογών για μετά το Πάσχα και ειδικότερα για τις 23 του μήνα. Το θετικό είναι πως αυτό  δεν ανατρέπει  σε σημαντικό βαθμό τον αρχικό σχεδιασμό,  ενώ υπάρχει και το περιθώριο για δεύτερες κάλπες στις 28 Μαΐου (δηλαδή πριν τις πανελλαδικές). Το αρνητικό  είναι πως θα κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία μέσα στις γιορτές του Πάσχα, οπότε και δεν είναι εύκολο τα κόμματα να … προσελκύσουν την προσοχή των πολιτών
  • Η αλλαγή του σχεδιασμού και η πραγματοποίηση των εκλογών της απλής αναλογικής το Μάιο.  Το θετικό αυτού του σεναρίου είναι πως θα υπάρχει χρόνος για να διευρυνθούν τα αιτία τις τραγωδίας και να δοθούν  κάποιες απαντήσεις. Το αρνητικό είναι πως  οι δεύτερες κάλπες πάνε για το τέλος Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου, δηλαδή εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Τι αλλάζει στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας

Το επόμενο διάστημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως θα δεχθούν ασφυκτική πίεση από την αντιπολίτευση για το πολύνεκρο δυστύχημα. Αυτό που θα τονίζεται από τους γαλάζιους είναι πως θα αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του συστήματος, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι να παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Πάντως στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πως δεν μπορούν να πάνε στις εκλογές, ποντάροντας αποκλειστικά και μόνο σε ένα θετικό αφήγημα. Μετά την τραγωδία θα πρέπει να ξεδιπλώσουν μια πιο συνθέτη ατζέντα, που να εστιάζει στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων παθογενειών και το βάρος να πέφτει  σε θέματα καθημερινότητας.

Επίσης δεδομένο είναι πως δεν μπορεί  να υπάρξουν πανηγυρικές ανακοινώσεις ψηφοδελτίων, ενώ και ο σχεδιασμός για τις περιοδείες θα πρέπει να αλλάξει. Σε αυτό το βαθύ κλίμα οδύνης δεν είμαι εύκολο να προγραμματίζονται προεκλογικές συγκεντρώσεις όπως παλιά και θα δοθεί περισσότερη βαρύτητα σε επισκέψεις σε δήμους και στην επικοινωνία με πολίτες.

Ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί και μένει να φανεί  αν το  σοκ από το τραγικό δυστύχημα θα αυξήσει την αποχή ή και την ψήφο διαμαρτυρίας. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά είναι θέματα που θα εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο,  καθώς αυτή τη στιγμή  οι πολίτες παρακολουθούν συγκλονισμένοι το δράμα των οικογενειών που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στα Τέμπη. 

Νέα ΔημοκρατίαΤέμπησιδηροδρομικό δυστύχημαδυστύχημαειδήσεις τώραεκλογές 2023