Πολιτική|06.03.2023 07:10

Ζητούνται απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη: Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη, η κυβερνητική στρατηγική και η πίεση της αντιπολίτευσης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες από τις κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν πειστικές απαντήσεις για το τι έφταιξε και πως αυτό δεν θα επαναληφθεί. Ένας βουβός πόνος κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία και τα όσα σταδιακά αποκαλύπτονται για τα λάθη και τις παθογένειες του συστήματος προκαλούν σοκ.

Στην κυβέρνηση βλέπουν πως οι πολίτες απαιτούν να ριχθεί άπλετο φως, καθώς το λάθος του σταθμάρχη αποτελεί μία μόνο πτυχή της υπόθεσης. Η αναφορά που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στο μήνυμα της Τετάρτης για ένα δράμα που οφείλεται κυρίως σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος» είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή τα πυρά της αντιπολίτευσης που μιλούσε για προσπάθεια συγκάλυψης.

Είναι άλλωστε εμφανές πως η κοινή γνώμη ζητά απαντήσεις για το πώς είναι δυνατόν δύο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς. Και η αίσθηση που επικρατεί στους πολίτες είναι πως έπρεπε να έχουν μπει και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες και να μην εξαρτώνται οι ζωές τόσων ανθρώπων από ένα λάθος του σταθμάρχη.

Χθες ο πρωθυπουργός σε μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανήλθε στο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα». Ζήτησε επίσης συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων «τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια».

Στο χθεσινό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της διερεύνησης των παθογενειών του συστήματος, μιλώντας για την ανάγκη να συσταθεί ειδική επιτροπή στην επόμενη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως σε αυτή την χρονική συγκυρία το βάρος πέφτει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η σύνθεση ωστόσο της οποίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση (μάλιστα ήδη υπήρξε αλλαγή σε ένα πρόσωπο).

Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που επισημαίνεται είναι πως η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα την τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες. Χθες υπήρξε μαραθώνια απολογία του σταθμάρχη, ο οποίος στη συνεχεία προφυλακίστηκε. Παράλληλα ανακοινώθηκε πως τίθεται σε αργία ο αρμόδιος επιθεωρητής μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του σταθμάρχη για υπηρεσία στον στ. Λάρισας.

Ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει σήμερα και αύριο σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, στο σημείο του δυστυχήματος και σε συγκοινωνιακές υποδομές για επιτόπια επιθεώρηση. Θα ακολουθήσει την Τετάρτη συνέντευξη τύπου, όπου αναμένεται να αναφερθεί και στα όσα θα γίνουν την επόμενη ημέρα. Ειδικότερα θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης.

Όσον αφορά στο έργο τηλεσήμανσης και τηλεδιοίκησης αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί στο σύνολο της χώρας. «Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα στόχος είναι να μπει και ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των έργων και να μην γίνουν λάθη του παρελθόντος. Από την αρχή θα εξεταστούν ζητήματα εποπτείας όλων των φορέων που ασχολούνται με το σιδηροδρομικό έργο, από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων, έως τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, τους παρόχους σιδηροδρομικών μεταφορών.

Πάντως οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για κενά και ελλείψεις στα συστήματα σηματοδότησης και ασφαλείας των σιδηροδρόμων ήδη έχουν πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση. Στην κυβέρνηση αναμένουν άμεση κλιμάκωση της επίθεσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ήδη χθες υπήρξαν κόντρες. Είναι ενδεικτικό πως σε ανακοίνωση της Πειραιώς τονίστηκε πως « κάποιοι επιμένουν στις αθλιότητες των προηγούμενων ημερών, προσπαθώντας με διάφορους τρόπους να συνδέσουν τον σταθμάρχη που διώκεται για το δυστύχημα στα Τέμπη με τη Νέα Δημοκρατία» και σημειώνεται «επειδή και η αθλιότητα έχει τα όριά της, τους καλούμε να πουν όνομα. Αλλιώς είναι κοινοί συκοφάντες».

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως ένα νέο τοπίο έχει δημιουργηθεί και κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να τηρηθεί ο πολιτικός σχεδιασμός που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα. Οι κομματικές εκδηλώσεις αναστέλλονται μέχρι τις 10 του μήνα, ενώ «πάγος» έχει μπει και στην εκλογολογία. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε πως : όποιος έκανε νύξη στον πρωθυπουργό αυτές τις μέρες «πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τις εκλογές» τον έδιωχνε από τη σύσκεψη. «Η οποιαδήποτε νύξη που γινόταν στον πρωθυπουργό για αυτό το θέμα, ήταν εκτός τόπου και χρόνου» προσέθεσε.

Πάντως πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να κλείσει άμεσα, καθώς για να τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για εκλογές στις 9 Απριλίου θα πρέπει να γίνει η προκήρυξη μέχρι τις 17 του μήνα. Ένα νέο σενάριο που είναι στο τραπέζι προβλέπει κάλπες το Μάιο, ώστε να περάσει ένα εύλογο διάστημα από το τραγικό δυστύχημα και να αποδοθούν ευθύνες. Αυτή την εβδομάδα πάντως αναμένονται και οι πρώτες μετρήσεις, όπου θα φανεί και που αποδίδουν ευθύνες οι πολίτες για το τραγικό δυστύχημα.

Τέμπηεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023Κυριάκος Μητσοτάκης