Πολιτική|07.03.2023 07:07

Γιατί βγαίνει μπροστά ο Μητσοτάκης και τι θα γίνει με τις εκλογές 2023: Η επόμενη ημέρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Επιτακτική είναι η ανάγκη να δοθούν πειστικές απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη, με την κυβέρνηση να απαντά με τέσσερις κινήσεις στην ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης.

Με μια σειρά παρεμβάσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά, καθώς στο Μαξίμου γνωρίζουν πως το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ στην κοινή γνώμη. Στους πολίτες υπάρχει μια βουβή οργή για την αιφνίδια απώλεια τόσων ανθρώπων, ενώ μένει να φανεί αν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα ενισχύσουν την λεγόμενη αντισυστημική ψήφο.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις του είναι διπλό:

  • πρώτον πως θα ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και
  •  δεύτερον πως θα μπουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει ένα τέτοιο τραγικό συμβάν στο μέλλον.

Οι τόνοι ανεβαίνουν σταδιακά στην πολιτική σκηνή και είναι δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση.

Ένα μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη στο Μαξίμου, καθώς αναγνωρίζεται πως πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και τα αναπάντητα «γιατί» είναι πολλά. Μάλιστα και σήμερα -  σύμφωνα με πληροφορίες -  αναμένεται να γίνει μια ακόμα σύσκεψη, ενώ στόχος είναι το τελικό σχέδιο να κλειδώσει μέχρι το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης

Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν σε τέσσερα επίπεδα: 

  • Ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Πάντως η χθεσινή επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και όλα δείχνουν πως το επόμενο διάστημα το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο.
  • Περαιτέρω τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η ΕΕ στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους. Για το θέμα αυτό χθες υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμπειρογνώμονες θα ταξιδέψουν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα.
  • Παρουσίαση ενός αναλυτικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα και μια πρόγευση θα δώσει αύριο ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Χθες ο κ. Γεραπετρίτης επισκέφθηκε την Λάρισα και τον τόπο του δυστυχήματος, ενώ σήμερα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για επιτόπια επιθεώρηση  των συγκοινωνιακών  υποδομών. Κεντρικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν το σύστημα τηλεδιοίκησης στο 100% του εγχώριου σιδηροδρόμου (αυτή τη στιγμή το έργο λειτουργεί στο 70%). Μέχρι τότε στο τραπέζι είναι εναλλακτικά σενάρια, όπως η διασφάλιση πως θα υπάρχουν ταυτόχρονα σε κάθε βάρδια δύο σταθμάρχες και ο  αυστηρότερος 24ωρος έλεγχος για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
  • Συζήτηση των θεσμικών κινήσεων και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στη συνεδρίαση του  υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη. Στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στην εκπόνηση ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα, ενώ καλούν  όλα τα κόμματα να δεσμευτούν πως στην επόμενη Βουλή  θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την ιστορία των σιδηροδρόμων την τελευταία εικοσαετία.

Μετάθεση των εκλογών

H τραγωδία στα Τέμπη και η ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση απομακρύνει το σενάριο για εκλογές 2023 στις 9 Απριλίου. Στο κυβερνών κόμμα θέλουν να ολοκληρωθεί η έρευνα και να δοθούν απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας, ενώ στόχος είναι να παρουσιαστεί και μια αναλυτική πρόταση για την επόμενη ημέρα.

Το βασικό πλέον σενάριο προβλέπει εκλογές την 21η Μαΐου (ενώ υπάρχει και το σενάριο της 14ης Μαΐου), ώστε σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση να ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις και συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν και τα πρώτα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπου θα φανεί και ο αντίκτυπος που είχε η τραγωδία. Προβληματισμός υπάρχει για την λεγόμενη αντισυστημική ψήφο και μένει να φανεί αν τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας θα οδηγήσουν ένα κομμάτι των πολιτών σε μια ψήφο διαμαρτυρίας ή σε αυξημένα ποσοστά αποχής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέμπηειδήσεις τώραεκλογέςεκλογές 2023σιδηροδρομικό δυστύχημαΜέγαρο ΜαξίμουΚυριάκος Μητσοτάκης