Πολιτική|11.03.2023 06:00

Πώς απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στο «όλοι φταίμε» του Μητσοτάκη για τα Τέμπη – Η στρατηγική της Κουμουνδούρου

Βούλα Κεχαγιά

Βήμα προς βήμα ξετυλίγει η Κουμουνδούρου την δική της, σε πολιτικό επίπεδο, αντιμετώπιση της τραγωδίας στα Τέμπη γνωρίζοντας πως απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία πενθεί και αντιδρά ακόμη και στην πολιτική αντιπαράθεση.

Μολονότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει πως παρά την σαφή διάθεση  του κ. Μητσοτάκη να γίνει διάχυση των ευθυνών (“όλοι φταίμε”) οι πολίτες καταλογίζουν στην κυβέρνησή του την ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα καταλογίζοντας παραλείψεις στα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες εμφανιζόταν να υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας στα τρένα.

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία φρόντισε να σταθεί διακριτικά και στις μεγάλες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε όλη τη χώρα ώστε να μην κατηγορηθεί ότι επεδίωξε να “καπελώσει” τις κινητοποιήσεις ή να αξιοποιήσει πολιτικά μία εθνική τραγωδία.

Επιπλέον, μολονότι η Κουμουνδούρου φάνηκε από την επίσημη αντίδραση του υπευθύνου στρατηγικής επικοινωνίας του κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου ότι ενοχλήθηκε από την σπουδή της εταιρείας Marc να δημοσιοποιήσει ευρήματα δημοσκόπησης μετά την πολύνεκρη τραγωδία και την απέδωσε σε κυβερνητική προσπάθεια να γίνει damage control διαπίστωσε πως ακόμη και η συγκεκριμένη έρευνα δεν έδειξε φθορές για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αυτό αποτελούσε και έναν αδήλωτο φόβο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλαδή ότι το τραγικό συμβάν θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογικές φθορές στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και κυρίως σε όσα κυβέρνησαν, όπως άλλωστε επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου

Συγχρόνως, σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε την κατάσταση με ψυχραιμία, μετέβη στον τόπο της τραγωδίας, συνομίλησε με συγγενείς θυμάτων, πήγε ακόμη και σε κηδεία τραγικού θύματος χωρίς ωστόσο να δείξει πώς “βιάζεται” για την απόδοση ευθυνών προτού καλά - καλά οι οικογένειες αποχαιρετίσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Επίσης, χθες συναντήθηκε με εκπροσώπους των σωματείων του σιδηρόδρομου για να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους αποφεύγοντας για μία ακόμη φορά τις αντιπολιτευτικές κορώνες. Μίλησε μόνο για την προσπάθεια διάχυσης και αποποίησης ευθυνών εκ μέρους της κυβέρνησης σχολιάζοντας πως το “φταίμε όλοι” είναι κάτι αντίστοιχο του “όλοι μαζί τα φάγαμε”. Στο παρασκήνιο η Κουμουνδούρου εργάζεται εντατικά ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να διαμορφώσει ένα σχέδιο προτάσεων για τον ελληνικό σιδηρόδρομο το οποίο και θα παρουσιάσει μάλλον σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.  

Και προφανώς στο πλαίσιο αυτό έγινε και η χθεσινή συνάντηση με τους σιδηροδρομικούς με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να επιχειρεί να καταγράψει τα προβλήματα όπως τα εντοπίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με στόχο να ολοκληρώσει την πρότασή της για το μέλλον των τρένων στη χώρα.

τρένοΤέμπηΣΥΡΙΖΑσιδηροδρομικό δυστύχημαειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπρας