Πολιτική|05.03.2019 09:05

Πλατιά συμπαράταξη με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές

Φώφη Γιωτάκη

Το μήνυμα συγκρότησης μιας πλατιάς συμπαράταξης των προοδευτικών δυνάμεων, με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές, στήριξαν με σθεναρό λόγο τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και το σύνολο των ομιλητών στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της Αθήνας με τη «σφραγίδα» των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών.

Με ηχηρές παρουσίες αλλά και απουσίες -που ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε να επισημάνει-, με «σήματα» υπέρβασης των διαφορών και έναρξης του διαλόγου για την επόμενη κρίσιμη ημέρα της Ευρώπης και των χωρών της, και με εμφανή προσπάθεια να προσδιοριστεί ο πυρήνας των αναγκαίων πολιτικών για την «επιστροφή» του κοινωνικού κράτους, η εκδήλωση ξεκίνησε, εξελίχθηκε χωρίς αποκλίσεις και έφτασε γρήγορα στον στόχο: στην περιγραφή με ενάργεια από τους ομιλητές του σχεδίου για την ενοποίηση των δυνάμεων που μπορούν να αντιταχθούν στις ακραίες απόψεις και στον νεοφιλελευθερισμό, καθώς, όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «το πάντρεμα ακραίας δεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού είναι που συγκροτεί τελικά μια απεχθή και βαθιά συντηρητική, αντιευρωπαϊκή Διεθνή, στην καρδιά της Ευρώπης».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα, αναγνώρισε την πολυχρωμία των απόψεων στον προοδευτικό χώρο, αλλά ταυτόχρονα επέμεινε ότι είναι κατάλληλη η στιγμή και η χώρα για να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα. «Σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστεροί και πράσινοι έχουμε μεταξύ μας σημαντικές διαφορές. Και ιστορικές αλλά και σε ό,τι αφορά την τρέχουσα συγκυρία» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε στο ίδιο τόνο: «Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η προτεραιότητα σήμερα είναι να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε μια πλατιά Κόκκινη Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία».

Νέο κάλεσμα

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος εκτός ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε τις πρόσφατες αποφάσεις του κόμματός του για να απευθύνει εκ νέου κάλεσμα συνεργασίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο: «Η Κεντρική μας Επιτροπή έλαβε απόφαση να απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες της προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, εν όψει των ευρωεκλογών, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς. Γνωρίζω ότι κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία αυτήν τη πρωτοβουλία. Είναι όμως ειλικρινής και ταυτόχρονα αναγκαία. Και πολύ σύντομα αυτό θα το κατανοήσουν όσοι σήμερα έχουν τις αμφιβολίες τους».

Από την αρχή, άλλωστε, της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας φρόντισε να απαντήσει με ευθείες βολές κυρίως προς την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής για την άρνησή της να παραστεί στην εκδήλωση. Υποστήριξε ότι θα ήταν πολύ πιο θετικό το παραγόμενο αποτέλεσμα της εκδήλωσης αν ήταν παρόντες «ο φίλος μου ο Σταύρος και η Φώφη Γεννηματά» και χωρίς υπεκφυγές απέδωσε την απουσία τους σε «πιθανό έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις τους και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν».

Διέγνωσε φοβίες και ανησυχία για το ότι κάποιοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λεηλατήσει, να εξαϋλώσει ή και να εξαφανίσει την Κεντροαριστερά. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας τόνισε και έδωσε έμφαση στο να καταδείξει το μήνυμα ότι δεν ακολουθεί στρατηγική εξαφάνισης του χώρου.

«Γνωρίζω ότι χρειάζονται συμμαχίες για να πετύχουμε τον στόχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς και δεν επιθυμεί να γίνει της Κεντροαριστεράς. Εμείς θέλουμε να πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν στρατηγική» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας σφοδρή επίθεση στην κυρία Γεννηματά που επαναλαμβάνει τον στόχο της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα είναι στρατηγική νίκη της ΝΔ και ειδικά με αυτό το εκλογικό σύστημα θα γίνουν συμπληρωματική τους δύναμη» προσέθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή αλλά και του Γ. Παπανδρέου, ευχαρίστησε μέσω του Ούντο Μπούλμαν τους ευρωσοσιαλδημοκράτες για τη στάση τους στις κρίσιμες στιγμές της χώρας, όπως το καλοκαίρι του 2015, και έκλεισε τον λόγο του ανοίγοντας ορίζοντα διαλόγου και για μετά τις ευρωεκλογές. «Ας μιλήσουμε με τόλμη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πριν και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, για την ανάγκη κοινής πορείας όλων όσοι δεν αρκούμαστε στη δικαίωση των αναλύσεων, αλλά θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα σήμερα, τώρα. Πριν να είναι πολύ αργά».

Οι προτεραιότητες

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της προοδευτικής Ευρώπης και όχι τυχαία στον Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο είχε προ της εκδήλωσης συνάντηση. Η Λούκα Κατσέλη εκ των διοργανωτών, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Δ. Παπαδημούλης, ο Μ. Κύρκος και η Μαριλένα Κοππά «συμφώνησαν» ότι μόνο ενωμένοι οι προοδευτικοί πολίτες και πολιτικοί μπορούν να βάλουν φρένο στις ακραίες και νεοφιλελεύθερες απόψεις της Ευρώπης, ενώ η Φώφη Γεννηματά με δήλωσή της ζήτησε εκ νέου σύντομα εκλογές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν νυν και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πρώην ευρωβουλευτές, βουλευτές του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ΔΗΜΑΡ, της «Γέφυρας» και άλλων κινήσεων. Μεταξύ άλλων ήταν οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Χρ. Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Μωραΐτης, Αγγελος Τόλκας, Φώτης Κουβέλης, Σπύρος Κουβέλης, Π. Κουρουμπλής, Γ. Ραγκούσης, Ν. Κοτζιάς, Ευ. Αντώναρος, Χρ. Ζώης, Δ. Βίτσας, Αννα Καραμάνου, Δ. Μπεντενιώτης, Χρ. Κοκκινοβασίλης, Δ. Χατζησωκράτης, Ολγα Γεροβασίλη, ο Σίμος Κεδίκογλου εκπροσωπώντας τον αρχηγό της ΝΔ αλλά και πολλοί άλλοι.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΕυρωεκλογές