Πολιτική|05.03.2019 10:18

Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού

Βούλα Κεχαγιά

Οσα είπαν μπροστά στις κάμερες οι Αλέξης Τσίπρας και Ούντο Μπούλμαν στην εκδήλωση της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναγκαιότητα συμπόρευσης των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων εν όψει ευρωεκλογών ήταν μόνο ένα μέρος των όσων συζήτησαν αργότερα σε στενό κύκλο και στη διάρκεια δείπνου που ακολούθησε με πρωτοβουλία των διοργανωτών. Οι δύο άνδρες είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση, στην οποία συζήτησαν για όλα όσα συνδέονται με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για ένα ισχυρό μέτωπο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Με επιμονή στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, δηλαδή ότι το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων είναι «να μην αποδεχθούμε ως νομοτέλεια» το ζοφερό πολιτικό σκηνικό του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και της ανόδου του ακροδεξιού εθνικισμού και ρατσισμού.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνθηκε σε ένα κοινό που αυτοτοποθετείται στο πεδίο του προοδευτικού χώρου, για να επαναλάβει ότι «οι ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη και μάλιστα η πιο κρίσιμη πολιτική μάχη από την ίδρυσή της».

Οι ευρωεκλογές είναι η πιο κρίσιμη μάχη από την ίδρυση της ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός

Ως εκ τούτου γενίκευσε το κάλεσμα για συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, συλλογικοτήτων και πολιτών, τονίζοντας πως παρά τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν σήμερα μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και αριστερών σοσιαλιστών, κομμουνιστών, αριστερών και πράσινων, η προτεραιότητα είναι να φτιαχτεί ένα ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού.

Προοδευτικός πόλος

Γι’ αυτό, άλλωστε, ζήτησε ένωση των δυνάμεων όλου του προοδευτικού πόλου για μια ευρεία και «πλατιά Κόκκινη Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και σε αυτούς που αντιμετωπίζουν με καχυποψία αυτήν τη Συμμαχία ακόμη και στο εσωτερικό της Ελλάδας, για να επαναλάβει πως «θα είναι ειλικρινής» και χωρίς ηγεμονισμούς. Εχει ενδιαφέρον το ότι τόνισε πως πολύ σύντομα θα το καταλάβουν και όλοι όσοι σήμερα έχουν τις αμφιβολίες τους, υπονοώντας πως θα γίνει κατανοητό στις ηγεσίες του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού.

Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προτίθεται τις επόμενες ημέρες να απευθυνθεί σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, είτε αυτό αφορά κόμματα, είτε συλλογικότητες, είτε προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς, μέσω μιας μορφής επιστολής που θα τους αποστείλει καλώντας τους σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.

Με βάση μάλιστα τα όσα ανέφερε χθες, τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν πολλές πρωτοβουλίες προκειμένου άπαντες να κατανοήσουν ότι είναι ιστορική αναγκαιότητα η συμπόρευση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από τα τέλη Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει και σε μια μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί ώστε να κορυφωθούν οι πρωτοβουλίες που συνδέονται με το προσκλητήριο προς την Κεντροαριστερά για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνεργασία και μεταξύ των μελών της πενταμελούς επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των εκπροσώπων των προοδευτικών δυνάμεων που επιθυμούν να συμπορευθούν μαζί του στον δρόμο προς τις εκλογές. Θα συζητήσουν από κοινού για τα ευρωπαϊκά εκλογικά κείμενα, την ευρωδιακήρυξη και το ευρωψηφοδέλτιο.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί τη συμμετοχή τουλάχιστον 15 προσωπικοτήτων του προοδευτικού χώρου στο ευρωψηφοδέλτιο, ούτως ώστε να καταγραφεί και να πιστοποιηθεί η προοδευτική συμμαχία. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με αντικείμενο τη συμπόρευση όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην περιφέρεια και στις μεγαλύτερες πόλεις της.

Προοδευτική ΣυμμαχίαΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΟύντο ΜπούλμανΑλέξης Τσίπρας