Πολιτική|05.03.2019 12:21

Στην Ολομέλεια της Βουλής το Δημογραφικό

Κατερίνα Τζαβάρα

Σε μια ιν βίτρο εξέταση στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται σήμερα το δημογραφικό ζήτημα κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, που συγκροτήθηκε το 2017, μετά από πρόταση της προέδρου της ΔΗΣΥ, Φώφης Γεννηματά.

Με βάση τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα, ανησυχητική είναι η μείωση των γεννήσεων με παράλληλη εκτόξευση της μετανάστευσης σε παραγωγικές ηλικίες και γήρανση του πληθυσμού. Είναι σαφής ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας ενώ το πρόβλημα επιδεινώθηκε από την κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και τη μείωση των εισοδημάτων ευρύτατου τμήματος του ελληνικού πληθυσμού.

Η διαπίστωση από τη Διακομματική Επιτροπή ότι το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει να αφορά μόνο τη στήριξη των γεννήσεων και την προστασία των παιδιών αλλά να φροντίζει και για τους ηλικιωμένους οδηγεί με τη συνεκτίμηση και άλλων παραμέτρων στο συμπέρασμα ότι η δημογραφική πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι τμήμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, η οποία θα προχωρά παράλληλα με τη συνολικότερη αναπτυξιακή, οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Δείτε εδώ την Έκθεση της Διακομματικής για το Δημογραφικό

Η Επιτροπή υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν και να αμφισβητηθούν τυχόν στερεοτυπικές στάσεις και νοοτροπίες για τη δημογραφική γήρανση και συρρίκνωση του πληθυσμού μέσα από τη δημογραφική παιδεία στα σχολεία και την ενημέρωση για τις προκλήσεις που αναδύονται για τις σύγχρονες κοινωνίες. Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστούν πιο επισταμένα και να σχεδιαστούν πολιτικές για την ενεργητική και υγιή γήρανση. Αναγκαία χαρακτηρίζεται και η δημιουργία επιτελικής δομής, σε επίπεδο κεντρικής Διοίκησης, η οποία θα είναι αρμόδια για το σχεδιασμό, το διατομεακό συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων και των αποτελεσμάτων που έχουν οι ρυθμίσεις, οι νόμοι και οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Σημειώνεται ότι ξεχωριστή θέση στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής κατέχει το κεφάλαιο «Διατομεακές πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας και της συμφιλίωσης εργασίας και φροντίδας» στο οποίο υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων ώστε όλες οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα να αμείβονται και να καλύπτονται από την κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, να υπάρξουν μέτρα για την επέκταση της προστασίας από απόλυση, τη δημιουργία προγραμμάτων στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή την βοήθεια ηλικιωμένων. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξουν υπηρεσίες και υποδομές φύλαξης και προσχολικής αγωγής που να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των βρεφών μέχρι τριών ετών και το 90% των παιδιών από τριών ετών έως την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όπως και σειρά άλλων μέτρων (επέκταση ωραρίου παιδικών σταθμών, νέα προγράμματα, μέτρα ενίσχυσης νέων ζευγαριών κλπ).

Παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να κάνουν πολιτικοί αρχηγοί ενώ μέχρι τώρα οι τοποθετήσεις των ομιλητών υπογραμμίζουν ένα λίγο-πολύ κοινό πλαίσιο προβλημάτων.

δημογραφικόολομέλεια