Πολιτική|15.03.2023 04:50

Τα σχόλιο Τσίπρα για τις δημοσκοπήσεις, το κάλεσμα για προοδευτική κυβέρνηση, οι ευθύνες για τα Τέμπη και η «δεύτερη φορά αριστερά»

Βούλα Κεχαγιά

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηφορίζοντας χθες το βράδυ στη Συγγρού για την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega γνώριζε ήδη για τα ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας: Την μέτρηση της εταιρίας MRB για το Open που προσδιορίζει την απόσταση με τη ΝΔ στις 2,9 μονάδες και τη δημοσκόπηση της εταιρίας Prorata για το Attica που περιορίζει τη διαφορά στις 2,5 μονάδες. Απόσταση και στις δύο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το όριο των τριών μονάδων, ήτοι η μικρότερη διαφορά που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 2019 κι έπειτα.

Ως εκ τούτου όταν κλήθηκε να σχολιάσει γενικώς τις δημοσκοπήσεις αναφέρθηκε στην μεγάλη πτώση της ΝΔ αλλά και στην μικρή πλέον απόσταση “στα όρια του στατιστικού λάθους” γεγονός πού τού επέτρεψε να εκτιμήσει πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για πολιτική αλλαγή “είναι στόχος απολύτως εφικτός”. Βεβαίως σημείωσε με νόημα πως η εκλογική αναμέτρηση θα είναι δύσκολη και σε καμία περίπτωση “υγιεινός περίπατος” για να επισημάνει πως το κρίσιμο στις επερχόμενες εκλογές είναι το ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν.

Έχει ενδιαφέρον πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άφησε να εννοηθεί για ακόμη μία φορά πως όμορα κόμματα όπως πχ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που τώρα παραμονές εκλογών λειτουργούν ανταγωνιστικά κι έχουν αντιδικίες ενδεχομένως μπροστά στα αποτελέσματα της κάλπης να αλλάξουν συμπεριφορά. Μάλιστα εκτίμησε ότι με βάση τα τελευταία νούμερα των δημοσκοπήσεων μπορούν να υπάρξουν ευκαιρίες για κυβέρνηση προγραμματικής σύγκλισης, δηλαδή μία προοδευτική κυβέρνηση, αποκλείοντας και πάλι το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης ηττημένων καθώς και οι αριθμοί δεν οδηγούν σε αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη αξίωσε από τον κ. Μητσοτάκη να προσδιορίσει την ημερομηνία των εκλογών (έκανε μάλιστα λόγο για Κυριακή του Μαΐου) λέγοντας ότι είναι ντροπιαστική η συζήτηση για κάλπες Ιούλιο ή Αύγουστο ζητώντας να σταματήσει αυτό το παιχνίδι και επί τη ευκαιρία έστειλε για μία ακόμη φορά μήνυμα για το κόμμα του και το πώς βλέπει την ενδεχόμενη επάνοδό του στην εξουσία. “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να εκδικηθεί κάποιον, κάποιους. Δεν έρχεται για να καταστρέψει αλλά για να δημιουργήσει” ανέφερε δίνοντας το στίγμα μιας δεύτερης φοράς αριστεράς που θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας όπως υπονόησε με σοβαρότητα και για να αφήσει ένα θετικό προοδευτικό αποτύπωμα.

Σε ό,τι αφορά τη δική του προεδρία υπενθύμισε πως εξελέγη από 150.000 μέλη και για συγκεκριμένη θητεία, ότι όλα γίνονται με συλλογικές αποφάσεις και τόνισε ότι “ένας πολιτικός κρίνεται από τον ελληνικό λαό”. Πρόσθεσε επίσης με νόημα ότι “επειδή ακριβώς αισθάνομαι την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων ως βαριά ευθύνη, προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι η ιστορία μού χρωστάει. Εγώ χρωστάω”.

Σε ό,τι αφορά την τραγωδία στα Τέμπη ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε διατεθειμένος να αναλάβει μία ισορροπημένη ευθύνη για ό,τι αναλογεί στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη” επί συνόλου 49 ετών από τη μεταπολίτευση και σχολίασε με νόημα πως εάν ήταν στη θέση του κ. Ντογιάκου θα είχε παραιτηθεί καθώς ο γιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν μετακλητός στο γραφείο του παραιτηθέντος υπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε έγγραφα με βάση τα οποία η σύμβαση για έργα ασφάλειας στους σιδηρόδρομους ως τον Μάιο του 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) είχε υλοποιηθεί σε ποσοστό 72,4% και τον Φεβρουάριο του 2023 (ΝΔ) έπειτα από 3,5 χρόνια είχε προχωρήσει σε ποσοστό μόλις 77%.

κυβέρνησηΑλέξης Τσίπραςσιδηροδρομικό δυστύχημαεκλογέςδημοσκόπησηειδήσεις τώραΤέμπηεκλογές 2023