Πολιτική|19.03.2023 07:45

Εκλογές 2023 - ΠΑΣΟΚ: Η αυτόνομη πορεία προς τις κάλπες και η στρατηγική μετά τις δημοσκοπήσεις

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ». Αυτό τονίζουν από την Χαριλάου Τρικούπη σε όλο και πιο έντονο ύφος. Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, όπου η αυτοδυναμία φαίνεται να απομακρύνεται ως σενάριο, οδηγεί την Χαριλάου Τρικούπη σε μια νέα προσπάθεια να ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται – επί της παρούσης- για μετεκλογικές συνεργασίες. Το κόμμα μας είναι χρήσιμο είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη, επιθυμώντας να… αποτινάξουν οποιαδήποτε υποψία ότι θα πορευτούν είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που όμως υπογραμμίζουν είναι πως ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να επιβάλει αυτούς τους όρους στην επόμενη διακυβέρνηση της χώρας.

Όπως, εξάλλου, τόνισε και χθες ο Ν. Ανδρουλάκης το δίλημμα των εκλογών δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης ούτε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ: «Το πραγματικό δίλημμα είναι: Ή ένα κράτος λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων για να το αξιοποιούν με μόνο στόχο το πελατειακό κράτος και την ενίσχυση της εξουσίας τους ή ένα κράτος εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος που θα δώσει προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες».

«Και με ποιον…»

Δεν είναι λίγοι όλοι όσοι θεωρούν ότι αναγκαστικά το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει την επόμενη ημέρα να βρεθεί είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ. Το σενάριο αυτό το απορρίπτουν από την Χαριλάου Τρικούπη, επιμένοντας στη λογική της αυτόνομης πορείας. «Εμείς κατεβαίνουμε στις εκλογές με συγκεκριμένες προτάσεις και πλαίσιο δεσμευτικών προτάσεων, γιατί θεωρούμε πως αν αυτό υιοθετηθεί και γίνει κυβερνητικό πρόγραμμα, τότε θα βελτιωθεί η ζωή των περισσότερων πολιτών. Αυτό δείχνει εξ αρχής ότι η δική μας στόχευση και επίκεντρο είναι το προγραμματικό πλαίσιο. Δηλαδή, δεν μπορούμε να συζητήσουμε με κάποιον αν δεν κατανοήσει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, αν δεν καταλάβει ότι το σύστημα υγείας πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα και ότι η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να είναι εις βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων. Αυτό δεν χρωματίζεται από εδώ ή από εκεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

Την ίδια ώρα, σε ορισμένα «πράσινα» στελέχη υπάρχει και η λογική της ψήφου ανοχής, χωρίς όμως να υπάρχει η λογική της μοιρασιάς των Υπουργείων. Και πάλι, βέβαια, υπάρχουν αρκετοί (αν όχι οι περισσότεροι εντός του κόμματος) που εκτιμούν ότι μια τέτοια απόφαση θα φέρει… εσωκομματική γκρίνια. Σε κάθε περίπτωση, ο Ν. Ανδρουλάκης και οι στενοί του συνεργάτες έχουν αποφασίσει ότι προς ώρας δεν θα μπουν στο… τρυπάκι να μιλούν για μετεκλογικές συνεργασίες, εφόσον προφανώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί όταν προκηρυχθούν εκλογές.

εκλογές 2023εκλογέςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚδημοσκοπήσεις