Πολιτική|21.03.2023 07:14

Εκλογές 2023: Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Η δεξαμενή των αναποφάσιστων και το ποσοστό «κλειδί» για τις δεύτερες κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων παρακολουθούν με προσοχή στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ένα νέο ρευστό σκηνικό έχει διαμορφωθεί μετά τα Τέμπη με «μετατόπιση» ψηφοφόρων στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Χθες (20/3), ακόμα μια δημοσκόπηση που είδε το «φως» της δημοσιότητας -από την εταιρεία Alco- δείχνει υποχώρηση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου στο 28,4% (με απώλειες 3,7 ποσοστιαίων μονάδων).

Ουσιαστικά, όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την τραγωδία δείχνουν το κυβερνών κόμμα να είναι κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Το γεγονός αυτό επηρεάζει το αφήγημα της αυτοδυναμίας στο οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα είχε εστιάσει η Νέα Δημοκρατία.

Στην Πειραιώς γνωρίζουν πως πρέπει άμεσα να επιχειρηθεί η επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων καθώς είναι αναγκαία μια καλή επίδοση στην κάλπη της απλής αναλογικής. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα σταλεί μήνυμα στους ψηφοφόρους πως ο στόχος για τουλάχιστον 151 γαλάζιους βουλευτές μπορεί να επιτευχθεί στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν πως απαιτείται ένα ποσοστό τουλάχιστον 33% στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής προκειμένου να στηριχθεί το αφήγημα της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύει από την μεθεπόμενη αναμέτρηση για την αυτοδυναμία θα απαιτηθεί ένα ποσοστό από 37% έως 38%, ωστόσο, αυτό δεν είναι σταθερό. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων τόσο πέφτει ο πήχης για την αυτοδυναμία και το αντίστροφο.

Μάλιστα, το γεγονός πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων δημιουργεί ένα ακόμα πιο σύνθετο τοπίο. Ουσιαστικά, όσο περισσότερα κόμματα περάσουν τον πήχη του 3% τόσο δυσκολεύει ο στόχος για την αυτοδυναμία και ανοίξει μια συζήτηση για το πως θα διαμορφωθεί το τοπίο την επόμενη ημέρα.

Όσον αφορά στο χρόνο των επόμενων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χθες πως «ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Είχαμε πει ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη και δεν νομίζω ότι αυτός ο σχεδιασμός θα ξεφύγει από αυτό το χρονοδιάγραμμα». Μάλιστα, είπε πως «πολύ σύντομα θα έχουμε και πιο συγκεκριμένες ειδήσεις προς την κατεύθυνση αυτή».

H «ανάγνωση» στελεχών της Ν.Δ.

Γαλάζιες πηγές υπογραμμίζουν πως η μείωση της «ψαλίδας» οφείλεται στην πτώση της Νέας Δημοκρατίας στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου και όχι σε βελτίωση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μεν να καλλιεργήσει κλίμα ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα έχει περιοριστεί στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους, όμως παραβλέπει το γεγονός ότι ουδεμία δημοσκόπηση του αποδίδει πολιτικά κέρδη.

Από την Πειραιώς εστιάζουν σε μια σειρά επιμέρους στοιχείων των δημοσκοπήσεων, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως διατηρείται το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, βλέπουν πως στην παράσταση νίκης διατηρείται η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, έστω και αν το ποσοστό έχει μειωθεί στις τελευταίες έρευνες μετά τα Τέμπη. Ουσιαστικά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξακολουθεί να βλέπει γαλάζια νίκη, κάτι που εκτιμάται στην Πειραιώς πως θα δώσει έναν «αέρα» στην προεκλογική περίοδο.

Τα δημοσκοπικά… καμπανάκια

Δεδομένο, πάντως, είναι πως στη Νέα Δημοκρατία έχει σημάνει «συναγερμός» για την υποχώρηση των ποσοστών, που καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις. Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Πάσχα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς θα φανεί αν αρχίζει η επανασυσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων ή διατηρείται ως έχει η κατάσταση.

Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ανησυχία για το γεγονός πως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι μια «ανάσα» πριν από την προκήρυξη των εκλογών παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την Alco, οι αναποφάσιστοι ανέρχονται πλέον στο 18%, με το 40% να δηλώσει στην έρευνα πως είχε ψηφίσει το 2019 τη Νέα Δημοκρατία (ενώ πριν από την τραγωδία στα Τέμπη ήταν στο 20%). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια έρευνα η συσπείρωση της ΝΔ καταγράφηκε μετά τα Τέμπη μειωμένη κατά 9 μονάδες μέσα σε έναν μήνα και υποχώρησε στο 68%.

Παράλληλα, προβληματισμός στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει για το γεγονός πως στις τελευταίες μετρήσεις το βασικό συναίσθημα των πολιτών είναι η «οργή». Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο δρόμο προς τις εκλογές σε μία ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Alco το 30% απάντησε «ναι» στο ερώτημα αν το σύστημα της απλής αναλογικής αποτελεί μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 16% είναι στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ».

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογέςδημοσκόπησηειδήσεις τώραδημοσκοπήσειςΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023