Πολιτική|21.03.2023 07:19

Διπλό φιάσκο της κυβέρνησης πίσω από τα Τέμπη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ - Ετοιμάζει πρόταση για ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο

Βούλα Κεχαγιά

Για διπλό φιάσκο της κυβέρνησης αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη και με αιχμή τους ισχυρισμούς της, περί ύπαρξης τηλεδιοίκησης στη Λάρισα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι το Μαξίμου είναι απολύτως εκτεθειμένο μετά και όσα εξελίχθηκαν χθες στη Βουλή και στον σταθμό των τρένων στην θεσσαλική πόλη.

Επί της ουσίας η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι προκάλεσε διπλό “χτύπημα” χθες στο κυβερνών κόμμα αφού από τη μία κατάφερε να μετατοπίσει την συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από την επίμαχη σύμβαση “717” στο εάν υπήρχε ή όχι σύστημα τηλεδιοίκησης στο σταθμό των τρένων στη Λάρισα, την ίδια ώρα που η αυτοψία του Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο σταθμό καταδείκνυε πως το φερόμενο κέντρο τηλεδιοίκησης είναι απλώς ένα γιαπί. Το καθοριστικό όμως πλήγμα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε όταν η άρον άρον μετάβαση του υφυπουργού Μεταφορών στον κεντρικό σταθμό της Λάρισας για να αποδείξει ότι υπάρχει κέντρο τηλεδιοίκησης οδήγησε σχεδόν σε…διασυρμό καθώς εργαζόμενος σταθμάρχης επέμεινε τρεις φορές σε ζωντανή μετάδοση ότι αυτό που ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίαζε ως τηλεδιοίκηση (ένας πίνακας ελέγχου) είναι απλώς ένας “τοπικός χειρισμός”.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξηγούν ότι ενώ όπως θεωρούν η κυβέρνηση δρομολόγησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ “απολογούμενος” για τη σύμβαση “717” όχι μόνο δεν κατάφερε να αποδείξει ότι υπήρξε ολιγωρία από την τότε κυβέρνησή του, αντιθέτως βρέθηκε να επιμένει η ίδια δια των στελεχών της για το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και να διαψεύδεται την ίδια ώρα από τον πρώην σταθμάρχη κ. Κολλάτο που “ξεναγούσε” τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα γιαπί.

Είναι γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση οργανώνοντας-χωρίς να το έχει ανακοινώσει- την αυτοψία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Λάρισα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, αιφνιδίασε την κυβέρνηση που είχε στρέψει το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή. Έτσι την ίδια ώρα που ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης καλούσε να πάνε όλοι μαζί να πάνε στη Λάρισα για να δούν την…τηλεδιοίκηση, τα πλάνα με την επίσκεψη Τσίπρα στη Λάρισα έδειχναν πως υπάρχει ένας χώρος -γιαπί που μόνο κέντρο τηλεδιοίκησης δεν ήταν. Η κυβέρνηση ακολούθως ισχυρίστηκε ότι η τηλεδιοίκηση ήταν ακριβώς δίπλα και για να το επιβεβαιώσει έστειλε στον σταθμό της Λάρισας τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Παπαδόπουλο ο οποίος όμως βρέθηκε να διαψεύδεται από τους σταθμάρχες που ήταν δίπλα του διευκρινίζοντας on camera πως ο τοπικός πίνακας χειρισμού για την είσοδο και έξοδο του σταθμού δεν είναι τηλεδιοίκηση.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που δόθηκε στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου θα καταθέσει μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάταξη ενός σύγχρονου, ασφαλους και ποιοτικού δημόσιου σιδηροδρομικού δικτύου με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και εθνικών πόρων.

ΣΥΡΙΖΑκυβέρνησηειδήσεις τώραΤέμπηεκλογές 2023εκλογές