Πολιτική|23.03.2023 07:23

Σύνοδος Κορυφής: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για οικονομία και ενέργεια

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Θέματα που άπτονται της οικονομίας θα συζητηθούν μεταξύ άλλων στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που φιλοξενείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης. Μάλιστα για μια σειρά θεμάτων θα επιδιωχθεί συντονισμός με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα αναγνωρίζεται πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη αξιόπιστων κανόνων που εγγυώνται την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς (πχ πράσινη και ψηφιακή μετάβαση)

Το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί. Με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν πως η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα και όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς η στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα. Το timing είναι άλλωστε κατάλληλο μια τέτοια συζήτηση, καθώς αύριο στο Euro Summit θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ως προς το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων. Άλλωστε το ενεργειακό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες , με τους ευρωπαίους να εστιάζουν στην εγγύηση της ασφαλείας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΣύνοδος Κορυφής