Πολιτική|06.03.2019 08:32

Στη Βουλή κόκκινα δάνεια και 120 δόσεις

Βούλα Κεχαγιά

Το δεύτερο επιτυχηµένο τεστ εξόδου της χώρας στις αγορές µε δεκαετές οµόλογο επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίµου να αισθάνεται ότι η οικονοµία έχει αρχίσει να βρίσκει τον βηµατισµό της. Η κυβέρνηση δεν άνοιξε µεν σαµπάνιες για την απόδοση του οµολόγου, αλλά δεν έκρυψε και την ικανοποίησή της για την εξέλιξη, ευχαριστώντας τη Ν∆ που µε τις αρνητικές προβλέψεις της συνέβαλε στην επιτυχηµένη έκδοση. Ηταν χαρακτηριστική η παρέµβαση Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όπου αναφερόµενος στην έξοδο είπε ότι οι προσφορές είναι σε αξιοθαύµαστο επίπεδο και αποτελούν καθοριστικό σηµάδι ότι «γυρίζουµε σελίδα, βγαίνουµε από την περίοδο κρίσης, και σηµάδι ελπίδας ότι κάτι µπορεί να αλλάξει και τα πράγµατα να γίνουν καλύτερα».

«Καλό θα µας κάνετε»

Απευθυνόµενος, δε, στον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τού συνέστησε να συνεχίσει τις επιτυχηµένες προβλέψεις και «να λέτε ότι θα κερδίσει η Ν∆ τις εκλογές, γιατί µάλλον καλό θα µας κάνετε». Εξ αυτού του λόγου άλλωστε και ο υπουργός Οικονοµικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε -διαδικτυακάλόγο για σηµαντική συνεισφορά της Ν∆ στην επιτυχή έκδοση του δεκαετούς οµολόγου, σχολιάζοντας πως «αφού η οικονοµία βελτιώνεται και έχουµε πρόσβαση στις αγορές µε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση Ν∆, έχουµε ένα επιτυχηµένο σχήµα που πρέπει να διατηρηθεί και µετά τις εκλογές».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, εντός των επόµενων ηµερών θα κατατεθεί στη Βουλή και η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια, ενταγµένη σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για τη ∆ΕΠΑ, καθώς το συγκεκριµένο θέµα πρέπει να κλείσει πριν από τις 11 Μαρτίου, οπότε και θα παρουσιαστεί η έκθεση των θεσµών για την πρόοδο της ελληνικής οικονοµίας στο προγραµµατισµένο Eurogroup. Σηµειωτέον πως το νοµοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα κατατεθεί σε δεύτερο χρόνο, εντός του Μαρτίου ωστόσο, όπως έχουν διαβεβαιώσει αρµόδιες κυβερνητικές πηγές. Να σηµειωθεί ότι πιθανότατα την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών, που κατέθεσε χθες και τη ρύθµιση για την κατάτµηση πέντε δήµων, θα καταθέσει µεγάλο νοµοσχέδιο για θέµατα ιθαγένειας και ισότητας και ζητήµατα που αφορούν τις εκλογές.

Θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή µεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάµεων που θέλουν µια προοδευτική συµµαχία

Πάντως η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία φροντίζει να υπενθυµίζει τις θετικές παρεµβάσεις που έχει κάνει για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της. Μάλιστα ο πρωθυπουργός χθες, µιλώντας στη Βουλή για το δηµογραφικό, αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου µισθού, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τις συλλογικές συµβάσεις εργασίας και την επιδότηση του ενοικίου ως ένα πλέγµα πολιτικής που συµβάλλει στη σταδιακή αντιµετώπιση του φαινοµένου της γήρανσης του πληθυσµού. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που υπόσχεται η Ν∆, για να τονίσει πως αυτό αφορά µια δαπάνη 100 εκατ. ευρώ για το ∆ηµόσιο, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τότε που παρέλαβε το 2015 τη δαπάνη για το παιδί στα 822 εκατοµµύρια ετησίως, την αύξησε στο 1.416.000.000 τον χρόνο.

Ψηλά θα κρατήσει την ατζέντα της κεντροαριστερής διεύρυνσης η κυβέρνηση, αξιολογώντας ως ιδιαίτερα θετική την εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα µε πρωτοβουλία της οµάδας Προοδευτικής Συµµαχίας των ∆ηµοκρατών και Σοσιαλιστών. Ηταν η πρώτη εκδήλωση στην οποία έδωσαν το «παρών» και οι νέοι υπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και οι εκπρόσωποι της «Γέφυρας», και η ∆ΗΜΑΡ, αλλά και µεµονωµένα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς που δείχνουν πως συµφωνούν µε την αναγκαιότητα για µια αριστερή και προοδευτική συµπόρευση. Τις επόµενες ηµέρες θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής µεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των δυνάµεων που θέλουν να συνεργαστούν µαζί του για µια προοδευτική συµµαχία, ώστε να καθοριστούν τα κείµενα των εκλογών, η ευρωδιακήρυξη και να γίνει µια πρώτη συζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο.

ΣΥΡΙΖΑΔΕΠΑ120 δόσεις