Πολιτική|27.03.2023 07:05

Οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ «καίγονται» και επανασχεδιάζεται η στρατηγική της κυβέρνησης: Τα επόμενα βήματα Μητσοτάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε ένα ευμετάβλητο σκηνικό πορεύονται τα κόμματα μέχρι τις κάλπες του Μαΐου, καθώς νέα δεδομένα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο. Η υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας μετά την τραγωδία στα Τέμπη άνοιξε μία ολόκληρη συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών και το ενδεχόμενο συνεργασιών. Ωστόσο το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη είχε ως αποτέλεσμα να ανάψουν νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.

Από το κυβερνών κόμμα εξαπολύουν σφοδρά πυρά προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο κατηγορούν πως προτείνει για πρωθυπουργό τον «άγνωστο Χ». Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και όχι ένα τρίτο πρόσωπο που δεν θα επιλέξει ο λαός αλλά ο Ν. Ανδρουλάκης.

Στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν πως το εκλογικό σκηνικό περιπλέκεται και βλέπουν πως η προσήλωση σε ένα αφήγημα αυτοδυναμίας αποτελεί μονόδρομο. Το ενδεχόμενο μίας μετεκλογικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση δεν εξετάζεται, ενώ είναι εμφανές πως οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Την ίδια στιγμή δύσκολο είναι το ενδεχόμενο μιας τρίτης κάλπης, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα θα είναι πρακτικά για τρεις μήνες χωρίς κυβέρνηση.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα η κυβέρνηση καλείται να πείσει τους ψηφοφόρους για την ανάγκη να προκύψει αυτοδυναμία στη δεύτερη αναμέτρηση. Σύμφωνα με γαλάζια στελέχη η αναμέτρηση της απλής αναλογικής είναι κομβική καθώς εκεί θα φανεί όχι μόνο η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα αλλά και η δυναμική των μονομάχων.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως η τραγωδία στα Τέμπη οδήγησε σε αύξηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, τους οποίους τώρα θα επιχειρήσουν να κερδίσουν εκ νέου. Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοίχημα καθώς ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης, που ετοιμάζεσαι για κάλπες στις 21 Μαΐου ή το αργότερο στις 28 του μήνα. Και μπορεί το ακριβές timing της πρώτης αναμέτρησης να μην έχει κλειδώσει οριστικά, ωστόσο φαίνεται πως ειλημμένη είναι η απόφαση σε περίπτωση δεύτερων εκλογών αυτές να γίνουν στις 2 Ιουλίου.

Σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο θα διατηρηθούν οι υψηλοί τόνοι απέναντι στο Ν. Ανδρουλάκη, τον οποίο οι γαλάζιοι κατηγορούν για γενικόλογες και ασαφείς τοποθετήσεις και επισημαίνουν πως «ακούμε τι δεν θέλει αλλά δεν αποκαλύπτει τι θέλει». Στόχος είναι με τον τρόπο αυτό να μιλήσουν σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους με αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά και να τους πείσουν να στραφούν στην Πειραιώς και όχι στην Χαριλάου Τρικούπη.

Στο μεταξύ παραμένει η συζήτηση για τους… εξαφανισμένους υπουργούς, καθώς μετά τα Τέμπη δεν δείχνουν όλοι οι γαλάζιοι τον ίδιο ζήλο για να βγουν μπροστά και να παρουσιάσουν τις κυβερνητικές θέσεις. Προς το παρόν πάντως οι βουλευτές ετοιμάζονται για το Πάσχα στα χωριά τους, το οποίο για τους γαλάζιους θα είναι λιγότερο ανέφελο από όσο υπολόγιζαν πριν από μερικούς μήνες . Γνωρίζουν άλλωστε καλά πως θα δεχθούν από τους ψηφοφόρους σειρά ερωτημάτων για την τραγωδία στα Τέμπη και για το πως θα διασφαλιστεί το «ποτέ ξανά».

Νέες περιοδείες και κλείσιμο ψηφοδελτίων

Ένα νέο κύκλο περιοδειών ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ξεδιπλώσει το γαλάζιο πρόγραμμα και να θέσει τα δίλημμα της επόμενης αναμέτρησης. Σήμερα θα επισκεφθεί την Λαμία, όπου θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της Στερεάς Ελλάδας και το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας.

Για ακόμα μια φορά θα εφαρμοστεί το μοντέλο των προηγούμενων περιοδειών, με στοχευμένες αναφορές στα έργα που υλοποιούνται ανά περιφέρεια αλλά και στο διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης. Να σημειωθεί εδώ πως οι περιοδείες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες επόμενος σταθμός θα είναι τα Ιωάννινα.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θα επιχειρήσουν να βάλουν εμφατικά τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης και να τονίσουν την ανάγκη σταθερότητας σε μία εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων. Το μήνυμα που θα εκπέμπεται είναι πως χρειάζεται να δοθεί μια μάχη με το βαθύ και αναχρονιστικό κράτος και το ερώτημα που θα μπαίνει είναι «τώρα ή ποτέ».

«Οι πολίτες περιμένουν προτάσεις, λύσεις, έργα, όχι τοξικότητα και ανούσιους καυγάδες» σημείωσε χθες σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας μια εικόνα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμα είναι τα γαλάζια ψηφοδέλτια και το μόνο που μένει να κλείσει είναι το Επικρατείας. Έτοιμο είναι και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο θα εστιάζει στο θέμα των μισθών για την επόμενη τετραετία, ενώ υπενθυμίζεται πως από την 1η Απριλίου μπαίνει σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού.

ΠΑΣΟΚΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤέμπηειδήσεις τώραεκλογέςΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023