Πολιτική|06.03.2019 14:05

ΚΙΝΑΛ: Σκέψεις για άμεση επιστροφή στο σκληρό DNA του ΠΑΣΟK

Φώφη Γιωτάκη

Γύρω από το ΠΑΣΟΚ, το όνοµα και το σκληρό DNA του γυρνούν στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που θεωρούν το ισχυρό αποτύπωµά του ικανό και αναγκαίο για να κινητοποιηθούν ευρύτερες δυνάµεις της παράταξης κατά την κρίσιµη προεκλογική περίοδο που διανύουµε. Παρότι η Φώφη Γεννηµατά ξεκαθάρισε πρόσφατα σε µια διληµµατικού χαρακτήρα φράση ότι «δεν µπορούµε να πετύχουµε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε µόνο µε το ΠΑΣΟΚ», στο ΚΙΝΑΛ έχει ήδη αρχίσει να συζητείται εν όψει Συνεδρίου η εισήγηση για την «επιστροφή» στο ΠΑΣΟΚ – στην ανάδειξη, δηλαδή, του ιστορικού ονόµατος και του διαχρονικού συµβολισµού του.

Μάλιστα, στελέχη ανά την Ελλάδα έχουν σπεύσει να στείλουν σχετικά µηνύµατα στη Χαριλάου Τρικούπη, προτείνοντας την αξιοποίηση του δηµοφιλούς ονόµατος πολιτικού φορέα όχι µόνο στο εσωτερικό σκηνικό, αλλά και στο εξωτερικό. Ευκαιρία να γίνει ευρεία συζήτηση είναι για κάποιους το πολιτικό και προγραµµατικό Συνέδριο του Κινήµατος Αλλαγής, στο οποίο, εκτός από την εκλογή των οργάνων, θα ληφθούν σηµαντικές αποφάσεις για την πορεία της παράταξης προς τους καθοριστικούς «σταθµούς» των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.

Ενδεικτική του κλίµατος που επικρατεί είναι η δηµόσια παρέµβαση της Εύας Καϊλή, η οποία, µιλώντας στο «Εθνος», εκτίµησε πως µετά την εκλογή συνέδρων θα ανοίξει ο δρόµος για τη συζήτηση της εισήγησης στο Συνέδριο αναφορικά µε το όνοµα του ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριµένα, η ευρωβουλευτής πιστεύει ότι «µετά την αποχώρηση του Ποταµιού και της ∆ΗΜΑΡ δεν υπάρχει πλέον λόγος να µην υπενθυµίζουµε όλο και πιο έντονα το ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια και παντού». Κορµός «Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου» και «απευθύνοµαι στον κόσµο του ΠΑΣΟΚ, που παραµένει πάντα ο κορµός αυτής της προσπάθειας για τη µεγάλη Κεντροαριστερά».

Αυτές είναι δύο φράσεις που επαναλαµβάνει συχνά στις δηµόσιες οµιλίες της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όπως και όλα τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κινητικότητα στο ΚΙΝΑΛ και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, ενώ δυσφορία στη Χαριλάου Τρικούπη προκαλούν οι αρνητικές προβλέψεις του Νίκου Αλιβιζάτου για την πορεία του ΚΙΝΑΛ. Ο συντονιστής κατά την κορυφαία διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας τον Νοέµβριο του 2017 περιέγραψε τους λόγους των δυσοίωνων προβλέψεών του και δεν απέφυγε τα εγκωµιαστικά σχόλια για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Του απάντησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης ο οποίος επικαλέστηκε το θετικό κλίµα στις κατάµεστες αίθουσες των εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα. «Είναι η ώρα για τη δική µας αντεπίθεση. Αλλά, σε αντίθεση µε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, που είναι σε επίπεδο ηγεσίας, Κοινοβουλίου, Υπουργικού Συµβουλίου, η δική µας αντεπίθεση αφορά τη βάση µας και το καλύτερο δυνατό µήνυµα ήταν τα 65.000 µέλη µας που συµµετείχαν προχθές στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 2ο Συνέδριο του Κινήµατος Αλλαγής.

Η κοινωνία αντιδρά και συσπειρώνεται στο Κίνηµα Αλλαγής» επεσήµανε, µε αφορµή την εκδήλωση του Ούντο Μπούλµαν, ο γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος σήµερα το απόγευµα θα µιλήσει σε άλλη εκδήλωση, µε τίτλο «∆αµάζοντας τα άκρα» και διοργανωτές από την Κίνηση «Καταλύτης». Εκτός από τον κ. Χριστοδουλάκη και το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, Αθηνά ∆ρέττα, θα µιλήσουν ο νυν ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός (που έχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας µε τη Ν∆), η πρώην υπουργός και επικεφαλής του ∆ικτύου Αννα ∆ιαµαντοπούλου κ.ά.

ΠΑΣΟΚΦώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ