Πολιτική|29.03.2023 06:15

Εκλογές 2023: Το στοίχημα Ανδρουλάκη και η… διαφορά με τους Μητσοτάκη, Τσίπρα – Βάζει δυνατά στην ατζέντα τις παρακολουθήσεις

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μια νέα… παράμετρο έβαλε στο τραπέζι ο Νίκος Ανδρουλάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ. Ότι από την στιγμή που οι κκ Μητσοτάκης και Τσίπρας δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, υπάρχει και… τρίτη επιλογή στις επικείμενες εκλογές. Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε έτσι να δείξει ότι δεν είναι μόνο οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων υποψήφιοι πρωθυπουργοί, αλλά και ο ίδιος σε περίπτωση που τον εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός.

«Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όλων των κομμάτων. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης λέει ο ένας για τον άλλον ότι είναι κακός κυβερνήτης, επικίνδυνος. Εγώ συμφωνώ και με τους δύο. Θεωρώ ότι και οι δύο ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον. Η νέα εποχή θεωρώ ότι πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες, όπου τα πρόσωπα που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις μεγάλες αλλαγές να είναι πρόσωπα υψηλού κύρους», είπε. 

Την ίδια ώρα, όμως, επισήμανε ότι υπάρχει και η επιλογή ενός άλλου πολιτικού προσώπου.  «Υπάρχουν χώρες που πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος ή του δεύτερου, του πρώτου, ή χώρες που συνεννοούνται και είναι ένα άλλο πρόσωπο. Ας υπάρχει προγραμματική σύγκλιση και θα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Άρα δεν θα είναι ένα πρόσωπο που δεν το γνωρίζει κανείς», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης. 

Παράλληλα, έδειξε την πρόθεσή του να βάλει στην προεκλογική ατζέντα την υπόθεση των υποκλοπών αφενός και αφετέρου να δείξει ότι είναι ο τρίτος πόλος, που όμως δεν έχει κυβερνήσει. «Εγώ απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: Δεν έχω κυβερνήσει. Δεν έχω κάνει υποκλοπές, ούτε έχω υποσχεθεί σεισάχθεια το 2014 και μετά να παραδώσω τα κόκκινα δάνεια εκατομμυρίων ανθρώπων στα funds που τους εκβιάζουν και τώρα έρχονται να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα», σημείωσε.

Εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις στην επόμενη βουλή

Ενώ κοιτώντας -και προς τον ΣΥΡΙΖΑ- επισήμανε ότι στόχος για το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ένα από τα σημεία της προγραμματικής σύγκλισης  «είναι για εμάς να γίνει εξεταστική επιτροπή στην επόμενη Βουλή για να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη αυτοί που παρακολουθούσαν τους Έλληνες πολίτες». Πολλοί να σημειωθεί ερμήνευσαν τη συγκεκριμένη φράση, ως ένα «όχι» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Αξίζει να σημειωθεί πως προανήγγειλε ότι εφόσον πάρει τη τρίτη διερευνητική εντολή θα «ψάξει» για συμμαχίες, χωρίς επακριβώς να προσδιορίσει με ποιο κόμμα. « Αν το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε θα ξεκινήσουμε -στο πλαίσιο τις διερευνητικής εντολής που θα πάρουμε- προσπάθεια να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αν αυτές καρποφορήσουν, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα πω εγώ ποιο πρόσωπο θα είναι. Δε διορίζω εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι κοινής αποδοχής, όπως σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι δική μου η κυβέρνηση», τόνισε. Τέλος, για τον Ανδρέα Λοβέρδο έδειξε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αλλά δε θέλησε να σηκώσει τους τόνους ιδιαίτερα ψηλά.  «Το πρόσωπο που το είπε αυτό, νομίζω έχει διαγραφεί ήδη μία φορά στο παρελθόν. Άρα, όλοι λειτουργούμε με κανόνες»… 

Αλέξης Τσίπραςεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςΠΑΣΟΚΚυριάκος Μητσοτάκης