Πολιτική|30.03.2023 07:13

Εκλογές 2023: Τα ποσοστά που «λύνουν» την εκλογική εξίσωση - Γιατί το Μαξίμου εστιάζει στις κάλπες της απλής αναλογικής

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση θα δοθεί στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, καθώς από το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το μετεκλογικό σκηνικό. Στο Μαξίμου μιλάνε για διπλές εκλογές, καθώς εκτιμούν πως στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου δεν θα μπορέσει να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και επομένως θα χρειαστεί εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Στην «εξίσωση» βέβαια πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η δυναμική του πρώτου κόμματος, το αν υπάρχει διαφορά… ασφαλείας από το δεύτερο αλλά και αν υπάρχουν ρεαλιστικά περιθώρια για να προκύψει μια πλειοψηφία 151 βουλευτών μέσα απο συνεργασίες. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως οι εκλογές του Μαΐου είναι αυτές που θα «επηρεάσουν» το πολιτικό σκηνικό για τρεις λόγους:

1.Θα φανεί ποιο είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος και επομένως αν είναι εύκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως χρειάζεται ένα ποσοστό τουλάχιστον 33% στον πρώτο γύρο για να μπορέσει να χτισθεί ένα αφήγημα αυτοδυναμίας στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη κάλπη.

Επομένως το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής και στο πλαίσιο αυτό όλο το βάρος θα πέσει στη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων. Μια καλή επίδοση στην πρώτη κάλπη θα δώσει «αέρα» στο κυβερνών κόμμα που θα μπορέσει να υπερασπιστεί ευκολότερα το αφήγημα της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που απαιτηθεί δεύτερη αναμέτρηση αυτή θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και ο οποίος προβλέπει «μπόνους» για το πρώτο κόμμα. Το ποσοστό «κλειδί» για την αυτοδυναμία εκτιμάται πως είναι ανάμεσα στο 37% με 38% και δεν είναι σταθερό, καθώς εξαρτάται απο τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν τον πήχη του 3%. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερη είναι η αυτοδυναμία αλλά ισχύει και το αντίστροφο.

2.Θα αποτυπωθεί η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα, κάτι που επίσης προσφέρεται για πολλαπλά πολιτικά αποτελέσματα. Στο γαλάζιο στρατόπεδο επιδιώκουν πέρα απο την πρωτιά και μια καθαρή απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν μια μικρή διαφορά που θα δημιουργήσει την εικόνα ενός εκλογικού… ντέρμπι. «Οι τέσσερις μονάδες διαφορά είναι μια καθαρή διαφορά. Οτιδήποτε από τέσσερις μονάδες και πάνω είναι μια καθαρή διαφορά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα. Ωστόσο η εκτίμηση είναι πως σταδιακά μέσα από μία στρατηγική εκλογικών διλημμάτων θα καταστεί εφικτός ο στόχος της επανασυσπείρωσης γαλάζιων ψηφοφόρων που μετά τα Τέμπη «μετακινήθηκαν» στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.

3.Θα φανεί αν πράγματι υπάρχουν περιθώρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής. Σε περίπτωση που βγαίνουν οι έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης (π.χ. ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα) αλλά αυτό δεν γίνει, θα πρέπει να δοθεί μία πειστική απάντηση γιατί χρειάζεται μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο αν … δεν βγαίνουν οι έδρες τότε η μόνη λύση θα είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, κάτι που «διευκολύνει» την ρητορική περί διπλής αναμέτρησης.

Η αναφορά Μητσοτάκη σε «πολιτική τερατογένεση»

Να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο που δεν επιθυμεί περιπέτειες θέλει ο πρωθυπουργός, που επαναφέρει στη συζήτηση τον κίνδυνο της αστάθειας μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Με το βλέμμα σε αυτό το ακροατήριο χθες σημείωσε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των Αλ.Τσίπρα, Ν.Ανδρουλάκη και Γ.Βαρουφάκη, κάνοντας λόγο για μια «κυβέρνηση ηττημένων» και χρησιμοποιώντας μια φράση που είχε πει στη ΔΕΘ περί «πολιτικής τερατογένεσης».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην κρισιμότητα της πρώτης κάλπης. «Ακούω πολλές κουβέντες για πρώτη κάλπη, δεύτερη κάλπη. Μία είναι η εκλογή, 21η Μαΐου ψηφίζουμε για την Ελλάδα που μας αξίζει. Και αυτή είναι η κάλπη που θα στείλει τελικά το ισχυρό μήνυμα για το ποιος θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα, ποια Κυβέρνηση και ποιος υποψήφιος Πρωθυπουργός» είπε.

Από την Νέα Δημοκρατία έχουν καταστήσει σαφές πως δεν συζητούν την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο. «Δεν μπορεί να επιλεγεί ο… άγνωστος Χ» για πρωθυπουργός σημειώνουν χαρακτηριστικά απο το κυβερνητικό στρατόπεδο και κλείνουν οποιαδήποτε σχετική συζήτηση.

κυβέρνησηειδήσεις τώραεκλογές 2023απλή αναλογικήεκλογές