Πολιτική|06.03.2019 16:30

Πετρόπουλος: Ισονομία και δικαιοσύνη μέσω του ΕΦΚΑ

Κατερίνα Τζαβάρα

«Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ένας φορέας που όχι μόνο λειτουργεί στη σημερινή Ελλάδα αλλά και ουσιαστικά τη σώζει».

Αυτό είπε εμμέσως ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος ενημερώνοντας την Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Τόνισε, επίσης, ότι σύντομα η κυβέρνηση θα προωθήσει τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία και ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν διορθωτικές διατάξεις για τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας.

«Σύντομα θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση», είπε ο κ. Πετρόπουλος όσον αφορά στη ρύθμιση οφειλών στους ασφαλιστικούς φορείς. Επεσήμανε δε ότι η προωθούμενη ρύθμιση δεν δημιουργεί κενά και νέα ελλείμματα.

«Τώρα, εξετάζονται νομοπαρασκευαστικά θέματα», είπε επίσης ζητώντας τη συναίνεση των κομμάτων.

Για τις συντάξεις είπε ότι σε 14.000 συντάξεις έχουμε αύξηση κατά 14% με το νέο σύστημα, χωρίς όπως τόνισε να μπορεί να ισχυριστεί πως δεν υπάρχουν και μειώσεις. Ανέλυσε κατά κατηγορία ότι περίπου 620.000 δικαιούχοι είδαν αύξηση στις συντάξεις τους.

«Εμείς φτιάξαμε ένα σύστημα που αποδίδει ισονομία, δικαιοσύνη,… Πού να δείτε πού θα πάνε οι συντάξεις με τον νόμο Μηταράκη», πρόσθεσε. Εξήγησε δε ότι «μικρές είναι οι συντάξεις στη χώρα μας εδώ και καιρό. Όχι τώρα» αλλά τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Στη συνέχεια ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε τι συμβαίνει με τις συντάξεις των αγροτών, ένα μεγάλο μέρος των οποίων ήταν πολύ χαμηλές γιατί και οι εισφορές των ασφαλισμένων ήταν χαμηλές. «Δικαιολόγησε» τρόπον τινά ότι η αύξηση των εισφορών θα παράξει στο μέλλον και πολύ υψηλότερες συντάξεις.

«Δεν γίνεται να μας επαινούν οι ξένοι κι εδώ μέσα να υπονομεύουμε αυτό το έργο», είπε συνολικά ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η κοινωνική συνοχή και η δικαιοσύνη για όλους.

Σε μια αναφορά του στον σάλο που προκάλεσε η αναφορά του σε μαθητές επισκέπτες της Βουλής, για Έλληνες που έτρωγαν από τα σκουπίδια είπε «εσείς βγάζατε σποτ με τα 'γιατί, κύριε' και κατηγορείτε εμένα που είπα ότι άνθρωποι έτρωγαν από τα σκουπίδια;».

συντάξειςΤάσος ΠετρόπουλοςΕΦΚΑ