Πολιτική|01.04.2023 07:00

Εκλογές 2023: Επιχείρηση συσπείρωσης του δεξιού κοινού - Ποια ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση για να αποφύγει την… χαλαρή ψήφο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να συσπειρώσει την εκλογική του βάση ενόψει εκλογών επιδιώκει το κυβερνών κόμμα , καθώς αναγνωρίζει πως η τραγωδία στα Τέμπη προκάλεσε διαρροές και παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Το ποσοστό  της γαλάζιας συσπείρωσης  αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB είναι στο  67.5%. Ποσοστό που στην Πειραιώς αναγνωρίζουν πως πρέπει να αυξηθεί, καθώς απομένουν μόλις 50 ήμερες μέχρι την 21η Μαΐου.

Από το κυβερνών κόμμα μιλούν για διπλές κάλπες με στόχο την αυτοδυναμία, ωστόσο αναγνωρίζουν πως η μάχη των εντυπώσεων θα κριθεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Στο πλαίσιο αυτό κεντρική επιδίωξη  είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος να μην επιλέξουν μία χαλαρή ψήφο αλλά να συσπειρωθούν γύρω από τη Νέα Δημοκρατία.

Εξάλλου δεν περνά απαρατήρητο στο γαλάζιο στρατόπεδο πως το κόμμα του Κ. Βελόπουλου δείχνει να «τσιμπά» δημοσκοπικά, καθώς  εμφανίζει δυναμική κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν και μικρότερα κόμματα προς τα δεξιά που -σύμφωνα με τα γκάλοπ- δεν φαίνεται να έχουν μεγάλες πιθανότητες να μπουν στη Βουλή αλλά παρόλα αυτά διεκδικούν ένα κομμάτι της ψήφου διαμαρτυρίας. Όσον αφορά στο κόμμα Κασιδιάρη αναμένεται να υπάρξει απόφαση του Αρείου Πάγου.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες θα μπαίνουν όλο και εντονότερα τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης, με την κυβέρνηση να θέτει το ερώτημα «αν η χώρα θα κάνει βήμα μπροστά ή θα γυρίσει πίσω». Την ίδια στιγμή για την προσέλκυση ενός παραδοσιακού δεξιού κοινού ακολουθείται μια στρατηγική τριών σημείων:

  • Δίνεται έμφαση στα κυβερνητικά πεπραγμένα σε μια σειρά από τομείς και ψηλά στην ατζέντα είναι το μεταναστευτικό. Χθες στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε την επέκταση του φράχτη και έβαλε εκ νέου στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ. «Επιτέλους και η αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα: θα συνεχίσει το έργο του φράχτη ή θα το σταματήσει;» σημείωσε.

  • Τονίζεται η ανάγκη να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα για να μην υπάρξουν περιπέτειες. Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι να απευθυνθεί σε ένα κοινό που θέλει «καθαρές λύσεις» και δεν θα επιθυμεί  να μπει σε ένα κύκλο διαδοχικών  εκλογικών αναμετρήσεων ή σε ασταθών κυβερνητικών συνεργασιών. «Σταθερότητα και πρόοδος, λοιπόν, ή περιπέτειες; Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα διλήμματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 21ης Μαΐου» σημείωσε χθες από την Ορεστιάδα ο πρωθυπουργός.

  • Γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης ηττημένων», με τη συμμετοχή των Αλ. Τσίπρα, Ν. Ανδρουλάκη και Γ. Βαρουφάκη. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εύκολο με βάση τα ποσοστά των κομμάτων που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο από την Νέα Δημοκρατία δεν κλείνουν τη συζήτηση. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να στείλουν μήνυμα σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο στις πρώτες κάλπες.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Έβρο

Στα κυβερνητικά πεπραγμένα σε κρίσιμους τομείς - όπως η εθνική άμυνα, το μεταναστευτικό, η οικονομία, η ψηφιοποίηση του κράτους - αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του  στον Έβρο εστίασε  ιδιαίτερα στην ασφάλεια, επισημαίνοντας πως είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όσους από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας μιλάνε για πατριωτισμό. «Σε όλους, λοιπόν, αυτούς οι οποίοι μιλούν για δήθεν πατριωτισμό στα λόγια, να τους θυμίσετε ποιοι ήταν οι πραγματικοί πατριώτες με έργα και όχι στα λόγια. Και ότι η σταθερή και ασφαλής Ελλάδα είναι ταυτισμένη με τη μεγάλη μας παράταξη, με τη Νέα Δημοκρατία» είπε, μιλώντας σε κατοίκους στην Ορεστιάδα.

Παράλληλα από το  κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν μετά την τραγωδία στα Τέμπη γίνεται λόγος για μία μάχη με «βαθύ κράτος». Στο θέμα αυτό επανήλθε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «θα αλλάξουμε το κράτος δραστικά και ουσιαστικά και θα ξεριζώσουμε όλες τις εστίες αναχρονισμού, αναξιοκρατίας, «ωχαδερφισμού», που δυστυχώς ακόμα κρατούν ένα μέρος της πατρίδας μας πίσω».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΈβροςΑλέξης Τσίπραςεκλογέςφράχτηςεκλογές 2023ειδήσεις τώραμεταναστευτικό