Πολιτική|02.04.2023 06:00

Εκλογές 2023 - ΠΑΣΟΚ: Τα (χαμηλά) δημοσκοπικά ποσοστά φέρνουν… αποφάσεις συνεργασιών

Αλέξανδρος Διαμάντης

Πριν από περίπου δύο μήνες ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες εκτιμούσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές.

Η πραγματικότητα, όμως, λίγους μήνες αργότερα σίγουρα δεν είναι αυτή που θα ήθελε ο ισχυρός άνδρας της Χαριλάου Τρικούπη. Το κόμμα από το 14% που εμφάνιζε όταν ανέλαβε την προεδρία πλέον δείχνει να κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, με τους δημοσκόπους να θεωρούν ότι τη δεύτερη Κυριακή είναι πιθανόν να έχει νέες απώλειες. Αν και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πρώτη στιγμή εκτιμούσε ότι η πίεση τόσο από τα δεξιά του όσο και από τα αριστερά του θα ήταν έντονη, αντιλαμβάνεται ότι η πτώση των ποσοστών είναι μεγάλη. Το πρόβλημα κυρίως εστιάζεται στην Αττική (ένας επιπλέον λόγος που δεν αποφασίστηκε η διαγραφή Λοβέρδου), καθώς σε αρκετές περιοχές στην περιφέρεια (πχ Αρκαδία, Αχαϊα κλπ) διατηρεί σημαντικά διψήφια ποσοστά. 

Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους

Την ίδια ώρα, όμως, ένα σημείο που «κοιτούν» έντονα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι οι αναποφάσιστοι. Εκεί θεωρούν ότι υπάρχει μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να ψηφίσουν ως μια τρίτη επιλογή. Προκειμένου, μάλιστα, να προσελκύσουν κομμάτι των αναποφάσιστων στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να επιτεθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κλείνοντας -τουλάχιστον προεκλογικά- την πόρτα στη ΝΔ. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου: «Το ερώτημα αυτήν τη στιγμή στο οποίο θα απαντήσει ο ελληνικός λαός είναι αν θα συνεχίσουμε με μονοκομματικές κυβερνήσεις, που δίνουν την αλαζονεία στον κάθε κ. Μητσοτάκη να διαπράττει το σκάνδαλο των υποκλοπών, να δίνει σε 68 εταιρείες τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και να διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο το δημόσιο χρήμα και το κράτος ή αν θα πρέπει να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπου θα υπάρχει έλεγχος και συνεννόηση για τα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι μια συγκυβέρνηση θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις. Και βασικός όρος για την «επόμενη ημέρα» είναι να διερευνηθεί μέχρι… τέλους η υπόθεση των υποκλοπών. Αυτό, όπως υπογραμμίζουν, μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας εξεταστικής Επιτροπής, πραγματική βέβαια όχι σαν αυτή που συγκρότησε η Νέα Δημοκρατία, με ελάχιστους μάρτυρες και δίχως την παρουσία των πρωταγωνιστών. 

Περιοδείες

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει τις περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τρίκαλα, Κοζάνη,  Ιωάννινα και η Λάρισα θα αποτελέσουν τους πρώτους του σταθμούς ενώ φυσικά μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες  η αυλαία θα πέσει την Παρασκευή πριν τις εκλογές στο Ηράκλειο της Κρήτης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

παρακολουθήσειςεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΠΑΣΟΚ