Πολιτική|03.04.2023 07:16

Προεκλογικό… Πάσχα στο χωριό για τους βουλευτές: Σε ποια ατζέντα ποντάρει η κυβέρνηση και για ποια θέματα ανησυχεί

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Δύο κρίσιμες εβδομάδες αρχίζουν για την κυβέρνηση, καθώς η πολιτική ζωή κινείται σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς και οι βουλευτές το επόμενο διάστημα θα μεταβούν στις εκλογικές του περιφέρειες για το Πάσχα. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ψηφοφόρους και να έχουν μια καθαρή εικόνα του κλίματος, που επικρατεί στην κοινή γνώμη μια ανάσα πριν από τις εκλογές 2023.

Στόχος είναι στις προεκλογικού αυτού χαρακτήρα συζητήσεις οι γαλάζιοι βουλευτές να προβάλλουν το διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης και να τονίσουν την ανάγκη για «καθαρές λύσεις». Από την Νέα Δημοκρατία μιλούν για «νάρκη» της απλής αναλογικής και εστιάζουν στην ανάγκη αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη, καθώς εκτιμούν πως στην επικείμενη αναμέτρηση  δεν θα προκύψει κυβέρνηση.  

Η μητέρα των μαχών θα δοθεί για τη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων και το βάρος στρέφεται στην «επιστροφή» όσων μετά τα Τέμπη μετακινήθηκαν στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Το βασικό δίλημμα που θα μπαίνει στο δρόμο προς τις κάλπες είναι, αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα κάνει βήματα πίσω και έμφαση δίνεται σε μία στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ. 

Από το γαλάζιο στρατόπεδο στόχος είναι να μην αφήνουν αναπάντητες δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχει ένα μπαράζ ανακοινώσεων  από την Πειραιώς. Άλλωστε δεν αποτελεί μυστικό πως το σκληρό ροκ μεταξύ των δυο κομμάτων ανακόπτει τυχόν διαρροές και συσπειρώνει την εκλογική βάση.

Στο δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση προτάσσει μια ατζέντα οικονομίας και κινείται σε δύο άξονες : στην παρουσίαση των όσων έχουν ήδη γίνει (π.χ. ξεπάγωμα συντάξεων, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση εισφορών) αλλά και στην ανακοίνωση του σχεδίου για την επόμενη ημέρα. Ενός σχεδίου που θα δίνει έμφαση  στο καυτό θέμα των μισθών και ήδη έχει ανακοινωθεί νέο μισθολόγιο στο δημόσιο για το 2024.

Σε αυτή την χρονική στιγμή το βάρος από την κυβέρνηση πέφτει στην έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας εν/ όψει του Πάσχα. Από το Μαξίμου θέλουν να προλάβουν μία νέα ανοδική πορεία των τιμών και να στείλουν μήνυμα πως τα δύσκολα στο μέτωπο των ανατιμήσεων πέρασαν. 

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε το «Καλάθι του Νονού» και ακολουθεί την Τετάρτη το «Καλάθι του Πάσχα», ωστόσο τα περιθώρια για νέες παρεμβάσεις είναι στενά (καθώς ήδη μια σειρά μέτρων έτρεξαν τον Μάρτιο, όπως η προκαταβολή της επικουρικής και η εφάπαξ ενίσχυση σε 1.1 εκατομμύριο συνταξιούχους). Στο γαλάζιο στρατόπεδο ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρχει  … γκρίνια για τις τιμές στα πασχαλιάτικα τραπέζια, καθώς η οικονομία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την στάση των πολιτών την ώρα της κάλπης.

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί ανησυχία στο κυβερνών κόμμα είναι το κατά πόσο η τραγωδία στα Τέμπη θα οδηγήσει σε μία ψήφο με αντισυστημικά χαρακτηριστικά ή και σε αυξημένα ποσοστά αποχής. Χθεσινή δημοσκόπηση της Marc δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία καλύπτει ένα μέρος των απωλειών που είχε μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα (πάει από το 29.6%  στο 30.9% στην πρόθεση ψήφου), ωστόσο το ερώτημα τι θα πράξουν οι αναποφάσιστοι παραμένει. 

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως μία καλή επίδοση στον πρώτο γύρο είναι κρίσιμη, καθώς θα φανεί πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη αναμέτρηση αλλά και πως διαμορφώνονται τα ποσοστά των άλλων κομμάτων. Δεδομένο είναι πως θέλουν να αποφύγουν μια ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό εντείνουν την προσπάθεια προσέγγισης συγκεκριμένων ομάδων, όπως των νέων ψηφοφόρων, των κέντρων κ.α.

Το επόμενο διάστημα αυτό που θα τονίζεται όλο και εντονότερα είναι πως παθογένειες του παρελθόντος θα αντιμετωπιστούν και θα επιχειρηθεί να προβληθεί μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. «Αναγνωρίζουμε τα σφάλματά μας, αλλά δεν μηδενίζουμε το σημαντικό έργο που έχει γίνει αυτή την τετραετία» σημειώνουν γαλάζιες πηγές και προσθέτουν «οι πολίτες να συγκρίνουν τετραετίες. Την τετραετία 2015-2019 που πρωθυπουργός ήταν ο κ. Τσίπρας και την τετραετία στην οποία πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Κλείνουν εκκρεμότητες - Εντείνονται οι περιοδείες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να μπορέσουν οι υποψήφιοι βουλευτές να ξεκινήσουν το κυνήγι της ψήφου (απομένουν εκκρεμότητες σε επτά μόλις περιφέρειες). Στόχος είναι να σταλεί μήνυμα ανανέωσης και θα υπάρχει δυναμική συμμετοχή 30ρηδων και 40ρηδων, ενώ αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή των γυναικών. 

Αυτό που θα κλείσει τελευταίο είναι το Επικρατείας που θα παρουσιαστεί το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, πιθανότατα στην ειδική εκδήλωση που θα γίνει προκειμένου να παρουσιαστεί  το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία. Ένα πρόγραμμα που θα είναι εστιασμένο στην οικονομία, στην υγεία, στο θέμα της μεταρρύθμισης του κράτους (π.χ. τρόπος επιλογής διοικητών οργανισμών) και στην παιδεία.

Παράλληλα θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη και στόχος είναι να επισκέπτεται κάθε εβδομάδα δήμους της Αθήνας αλλά και πόλεις σε όλη την χώρα. Επόμενος σταθμός θα είναι τα Ιωάννινα και θα ακολουθήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα η Μυτιλήνη (με την κυβέρνηση να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του μεταναστευτικού και στις κινήσεις που έγιναν από το 2019 μέχρι τώρα). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα επίσκεψη  του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (μια περιφέρεια που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δεν θα είναι εκ  νέου υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής) και στην Κέρκυρα.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤέμπηεκλογέςεκλογές 2023Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρααπλή αναλογική