Πολιτική|05.04.2023 05:45

Ελληνοτουρκικά: Βήμα προς αποκλιμάκωση; Οι συμβολισμοί της επίσκεψης Παναγιωτόπουλου και Μηταράκη και το μενού των συζητήσεων

Μαρία Ζαχαράκη

Επίσκεψη πραγματοποίησαν, οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Νότης Μηταράκης, στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό. Η επίσκεψη των Ελλήνων υπουργών άμυνας και μετανάστευσης ουσιαστικά επιβεβαίωσε αλλά και ενίσχυσε το πολύ καλό και ζεστό κλίμα που έχει δημιουργηθεί πλέον μεταξύ των δύο χωρών.

Τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα, αλλά μετά τις εκλογές

Και από τις δηλώσεις των δύο υπουργών φάνηκε ότι, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπάρχουν συζητήσεις  επί της ουσίας, και για συνεργασίες. Δεν ανακοινώνουν τίποτα γιατί μετατίθενται όλα για μετά τις εκλογές. Ωστόσο, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι, δεν πρόκειται μόνο για χαμόγελα και χειραψίες, αλλά υπάρχει και η καλή διάθεση για να μπουν στο τραπέζι θέματα όπως το μεταναστευτικό, το Αιγαίο, τα αμυντικά και στρατιωτικά. Αυτό έγινε σαφές από τις δηλώσεις των δύο Ελλήνων υπουργών. Μάλιστα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε και για το εάν υπάρχει κάποιο βήμα που μπορεί να γίνει για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο υπουργός άμυνας απάντησε ότι, και αυτά είναι στην ατζέντα αλλά, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μετά τις εκλογές.

Και ο Τούρκος ομόλογος του Νίκου Παναγιωτόπουλου, όμως, ο Χουλουσί Ακάρ, ήταν πάρα πολύ εγκάρδιος. Είπε ότι όλα είναι μία χαρά και ότι θα γίνουν πράγματα προς όφελος και των δύο χωρών. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μάλιστα, τόνισε ότι, αυτές οι φυσικές καταστροφές, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ουσιαστικά αποτελούν πλέον νέου τύπου απειλές για την ασφάλεια της περιοχής και των χωρών μας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χουλούσι ΑκάρΤουρκίαελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραΝότης ΜηταράκηςΝίκος Παναγιωτόπουλος