Πολιτική|05.04.2023 07:16

Εκλογές 2023 - Δύσκολη η εξίσωση: Πώς φαίνεται να διαμορφώνεται το μετεκλογικό τοπίο και τι μηνύματα στέλνουν οι δημοσκοπήσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο στο κυβερνών κόμμα χαράσσουν την στρατηγική με την οποία θα φτάσουν στην εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλαρή ψήφος στις πρώτες κάλπες, καθώς από την Νέα Δημοκρατία μιλούν για τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Μια σειρά πάντως από μεταβλητές πρέπει να ληφθούν υπόψη στην εκλογική εξίσωση, καθώς το τοπίο είναι ρευστό και υπάρχουν ουκ ολίγοι αστάθμητοι παράγοντες. Στην κυβέρνηση θέλουν ένα ποσοστό τουλάχιστον 33% στην πρώτη κάλπη για να στείλουν μήνυμα πως είναι εφικτός ο στόχος των 151 εδρών στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Παράλληλα βέβαια θέλουν μια διαφορά ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση πως μπορεί στη δεύτερη αναμέτρηση να υπάρξει ντέρμπι.

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα ακολουθήσουν δεύτερες εκλογές (στις 2 Ιουλίου εκτός απροόπτου), που θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο το ποσοστό που πρέπει να πιάσει το πρώτο κόμμα για να πετύχει την αυτοδυναμία κυμαίνεται από 37% με 38%.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν είναι σταθερό και εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Ειδικότερα όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων τόσο πέφτει ο πήχης που απαιτείται για την αυτοδυναμία, ενώ όσο περισσότερα είναι τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή τόσο δυσκολότερη είναι η κατάκτηση των 151 εδρών.

Στο Μαξίμου χτυπάνε. καμπανάκια από τις δημοσκοπήσεις Μαρτίου

Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και βλέπουν πως σταδιακά «επιστρέφει» ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που μετά τα Τέμπη μετακινήθηκε στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο πως στις μετρήσεις που έγιναν τον Μάρτιο φαίνεται πως ενισχύονται τα μικρότερα κόμματα και ήδη χτυπάνε … καμπανάκια.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις και η νέα Βουλή είναι εξακομματική ο πήχης της αυτοδυναμίας (σε περίπτωση δεύτερης αναμέτρησης) πάει κοντά στο 38%. Μάλιστα υπάρχει και ένας ακόμα αστάθμητος παράγοντας: τι θα γίνει με το «Εθνικό κόμμα- Έλληνες» καθώς αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου στις 5 Μαΐου.

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με τα ποσοστά των κομμάτων που δίνει η Pulse στις κάλπες της απλής αναλογικής με 8,5% εκτός Βουλής και εξακομματικό κοινοβούλιο η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 115 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 97, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ 37, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 15 και το ΜεΡΑ 25 επίσης 15. Σε περίπτωση που είναι επτά κόμματα εντός Βουλής (και 4.5% το ποσοστό των εκτός Βουλής) η Νέα Δημοκρατία παίρνει 110 έδρες.

Ερωτηματικό οι νέοι ψηφοφόροι

Το μεγάλο ερωτηματικό πάντως παραμένει τι θα πράξουν οι νέοι ψηφοφόροι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα γαλάζια ποσοστά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στις νεότερες ηλικίες, ωστόσο μένει να φανεί σε ποιο βαθμό οι 20ρηδες θα πάνε να ψηφίσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως σε χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα για το τι προτιμάνε να είναι η επόμενη κυβέρνηση απάντησε «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» το 15% των νέων έως 29 ετών αλλά το 47% των άνω των 60.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο μελετούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, στρέφοντας κυρίως το βλέμμα προς την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Στόχος είναι να εξάγουν συμπεράσματα όχι μόνο για τις πρώτες κάλπες αλλά και για το πως μπορεί να διαμορφωθούν οι ισορροπίες μετά την δεύτερη κάλπη.

Το ενδεχόμενο μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης δεν θεωρείται πιθανόν και από τη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζεται πως χρειάζεται μια καθαρή λύση από τις δεύτερες εκλογές. Άλλωστε υπάρχουν πολλαπλές προκλήσεις που αναζητούν λύσεις, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη πως τον επόμενο χρόνο θα είναι… πλούσια η πολιτική επικαιρότητα (καθώς τον Οκτώβριο θα γίνουν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και το 2024 ευρωεκλογές).

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

Να παίξει… μπάλα στο γήπεδο που θεωρεί πως την ευνοεί θέλει η κυβέρνηση, που επιδιώκει να βάλει την δική της ατζέντα στην προεκλογική συζήτηση. Στόχος είναι να πείσει τους αναποφάσιστους πως έρχονται καλύτερες ημέρες με ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία και παράλληλα να συσπειρώσει την εκλογική της βάση με θέματα που θεωρεί πως κερδίζει «πόντους» όπως το μεταναστευτικό.

Ένας νέος κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε εξέλιξη και σήμερα θα βρεθεί στα Ιωάννινα, ενώ θα ακολουθήσει την Μεγάλη Δευτέρα η Θεσσαλονίκη. Και στη σημερινή επίσκεψη στα Ιωάννινα θα εφαρμοστεί το νέο «μοντέλο» περιοδειών, που περιλαμβάνει παρουσίαση από τον πρωθυπουργό του περιφερειακού σχεδίου μέχρι το 2023 αλλά και ομιλία με αναφορές στο διακύβευμα των επόμενων εκλογών.

Όσον αφορά στα γαλάζια ψηφοδέλτια μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις τελικές ανακοινώσεις και δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν την Παρασκευή. Αυτό που θα κλείσει τελευταίο είναι το ψηφοδέλτιο Επικράτειας και οι ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κυβέρνησηΜαξίμουδημοσκοπήσειςεκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023