Πολιτική|05.04.2023 19:40

Αλαλούμ με διάταξη για τις ανεξάρτητες αρχές: Μερική αναδίπλωση από την κυβέρνηση – Τι άλλαξε

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση οδηγείται σε μερική αναδίπλωση σχετικά με τη διάταξη για τις ανεξάρτητες Αρχές που κατέθεσε νωρίτερα στη Βουλή.

Πριν ακόμα το νομοσχέδιο εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποσυρθεί η πρόβλεψη για όσους παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών καθώς «καταλαμβάνεται από την γενική αναφορά σε δόλο αλλά και από ειδικές διατάξεις που διέπουν την λειτουργία ορισμένων Αρχών».

Όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές το τμήμα της διάταξης που αποσύρεται μπήκε εκ του περισσού, αφού δεν υπάρχει δίωξη για παράβαση απορρήτου

Θυμίζουμε ότι το άρθρο 43 του νομοσχεδίου, το οποίο μάλιστα ουδέποτε αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση ανέφερε

«1. Τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και το προσωπικό? τους με οποιαδήποτε έννομη σχέση:

(β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις η? παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή? εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν η? απόφαση που εκλάβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο η? παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχειών που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αφορά σε μέτρο υποστηρικτικό της λειτουργίας των ανεξαρτήτων αρχών και θωρακίζει τα μέλη τους από δικαστικές ενέργειες εναντίον τους που διάφοροι επιχειρούν με αποτέλεσμα να ασκούν πίεση. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν, ότι αφορά μόνο στην κάλυψη της νομικής δαπάνης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κυβέρνησηειδήσεις τώραΔιώξηΒουλήνομοσχέδιο