Πολιτική|08.04.2023 07:27

Γ. Σακελλαρίδης στο ethnos.gr: Το ιδεολογικό κέντρο βάρος της ελληνικής κοινωνίας τοποθετείται στην ευρύτερη Κεντροαριστερά - Αριστερά

Αδάμος Ζαχαριάδης

Πού τοποθετείται η πλειοψηφία των πολιτών στον άξονα Αριστερά – Δεξιά; Θεωρούν τη συγκεκριμένη διάκριση επίκαιρη σήμερα; Πώς διαμορφώνεται η ιδεολογική τους ταυτότητα και πόσο μεγάλη αξία αποδίδουν στην κρατική παρέμβαση αλλά και στην ιδιωτική πρωτοβουλία;  Για αυτά αλλά και μια σειρά από συμπεράσματα που προέκυψαν από την μεγάλη έρευνα «Η ακτινογραφία των ψηφοφόρων: Ιδεολογίες | Αξίες | Τοποθετήσεις», συνομιλούμε με τον διευθυντή του Eteron Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο κ. Σακελλαρίδης κάνει εκτενή αναφορά στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Eteron σε συνεργασία με την εταιρία aboupeople, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο μέγεθος του δείγματος το οποίο επιτρέπει να εξαχθούν στέρεα συμπεράσματα για τις ιδεολογικές αποχρώσεις των ψηφοφόρων, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Υπογραμμίζει τα έντονα ιδεολογικό-πολιτικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη αλλά και τις ιδεολογικές αποχρώσεις των ψηφοφόρων των υπόλοιπων κομμάτων.

Επιπλέον, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζει την αποδοχή που δείχνουν οι πολίτες στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τους μικρούς δείκτες εμπιστοσύνης και αποδοχής που επιδεικνύουν στους θεσμούς.

Τέλος, ο διευθυντής του Eteron σημειώνει ότι η πλειοψηφία των αναποφάσιστων φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά στα κόμματα της κεντροαριστεράς και εξηγεί γιατί αυτό δεν πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την επιλογή που θα κάνουν στις κάλπες.

κόμματαεκλογές 2023έρευναΓαβριήλ Σακελλαρίδης