Πολιτική|08.04.2023 09:30

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Δημόσιο - Διεκδικώ αυτοδυναμία, μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη

Newsroom

Στον στόχο διεκδίκησης αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές επέμεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας όμως ότι η πρώτη κάλπη είναι κρίσιμη και αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την επόμενη ημέρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν εάν η χώρα σήμερα το 2023 είναι καλύτερα από το 2019 και επανέλαβε ότι: Η πρώτη κάλπη θα δώσει την ισχυρή εντολή ώστε η ΝΔ να διεκδικήσει στη δεύτερη κάλπη τη δυνατότητα να φέρει κυβερνητική σταθερότητα.

Τόνισε ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις προβλέψεις του Συντάγματος στις διερευνητικές επαφές και σε ερώτημα για τρίτες κάλπες απάντησε: “Ας τελειώσουμε πρώτα με την πρώτη κάλπη και πιστεύω ακράδαντα αν η εντολή είναι ισχυρή, μετά όλα θα βρουν το δρόμο τους εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη”.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι έφερε την απλή αναλογική αφού είχε κερδίσει δύο εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και ναρκοθέτησε τη σταθερότητα της χώρας. Επανέλαβε την άποψη του ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να παίρνει γρήγορα αποφάσεις. “Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στον Έβρο εάν έπρεπε να συνεννοηθούμε με δύο κόμματα, τι θα συνέβαινε με την πανδημία”, σχολίασε.

Τι είπε για τις συνεργασίες

Στο ερώτημα όμως για κυβερνητικές συνεργασίες, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Αυτό θα το καθορίσει ο λαός. Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε στη δεύτερη κάλπη. Αλλά ο λαός θα μας υποδείξει πως θα κυβερνηθεί η χώρα”.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ακάρ για μορατόριουμ μέχρι το Σεπτέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Καλοδεχούμενη αυτή η εκτόνωση με την Τουρκία, πάντα την επιδιώκαμε χωρίς καμία έκπτωση στην υπεράσπιση δικαιωμάτων μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι αυτή η στροφή της γείτονος είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών. Τόνισε όμως ότι: “Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια στην πολιτική εκτόνωσης ώστε μετά τις εκλογές να καθίσουμε σαν καλοί γείτονες να λύσουμε, με βάση το διεθνές δίκαιο, τη μία και μόνη διαφορά μας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε άλλωστε: “Εγώ δεν θέλω σύγκρουση με την Τουρκία. Η Τουρκία όμως πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική της έντασης θα έχει κόστος”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους και κάλεσε “όσους πίνουν εσπρέσο και τρώνε κρουασάν στις πλατείες των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο να καταλάβουν τι σημαίνει φύλαξη των συνόρων”.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου πως από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν νεκρό, ο πρωθυπουργός είπε: “Διαχρονικά κάποιες πολιτικές παρατάξεις έχουν αλλεργία να αναγνωρίσουν το ρόλο της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους. Από την άλλη υπάρχει στην πατρίδα μας χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας στις πορείες. Να αντιληφθούμε ότι η αστυνομία δεν πρέπει να στοχοποιείται”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου μετά τις εκλογές

Στη δέσμευση ότι τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου μετά τις εκλογές προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και οι δυο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το υπεραταμείο και θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το νερό. «Οι δυο αυτές εταιρείες μετά τις εκλογές θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου και θα φύγουν από το υπερταμείο» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας. «Η πρώτη κάλπη θα δώσει την ισχυρή εντολή. Αν η εντολή που θα πάρουμε στην πρώτη κάλπη είναι ισχυρή, μετά όλα τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Με μια καθαρή νίκη της ΝΔ όλα θα βρουν το δρόμο τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς, όπως εξήγησε «σε δύσκολες συνθήκες είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα». Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως όλοι πρέπει να σκεφτούμε τα προβλήματα της απλή αναλογικής και έθεσε τα διλλήματα των εκλογών, καταλήγοντας πως πρέπει «να αναλογιστούν οι πολίτες αν σήμερα, το 2023 είναι καλύτερα από το 2019».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη. Ωστόσο ο λαός θα μας υποδείξει τι θα γίνει» και επανέλαβε ότι «Για μένα σημασία έχει η πρώτη κάλπη».

Σχετικά με «Το «Καλάθι του Νοικοκυριού», ο πρωθυπουργός είπε πως σε μεγάλο βαθμό έχει δουλέψει. Λύνει το πρόβλημα; Προφανώς όχι, αλλά δημιουργεί διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του, ξεκαθαρίζοντας ότι «Θα στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ανάλογα με τις δυνατότητές μας για όσο διάστημα διαρκεί η πληθωριστική έξαρση. Με προτεραιότητα πάντα τους πιο ευάλωτους».

«Η Ελλάδα έχει ακρίβεια αλλά έχει και τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός. «Η λύση είναι περισσότερη διαφάνεια στις τιμές, περισσότερες υπηρεσίες στον e-καταναλωτή, ενημέρωση για την αξιοποίηση προγραμμάτων στήριξης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους νέους «έχει μια πολύ θετική πρώτη ανταπόκριση» ενώ αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία σημείωσε «Είναι αντικείμενο συστηματικής παραπληροφόρησης το θέμα αυτό. Υπάρχει σήμερα πλαίσιο προστασίας και της πρώτης κατοικίας που καλύπτει τις περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχουμε εργαλεία αποτελεσματικά, αναβιώνουν οι 120 δόσεις, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους χωρίς να ενθαρρύνουμε την κουλτούρα του «δεν πληρώνω». Σκοπός είναι η δίκαιη διευθέτηση» συμπλήρωσε.

Επίσης, σχετικά με την τροπολογία για το Κόμμα Κασιδιάρη είπε πως «Θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο. Αυτοί που γκρινιάζουν ας έρθουν να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία στη Βουλή».

Για το δυστύχημα των Τεμπών

«Θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Την αλήθεια δεν θα τη μάθουμε μόνο μέσα από τα πορίσματα αλλά από τη Δικαιοσύνη» τόνισε και ανέφερε πως «Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και μια από τις πιο δύσκολες στη ζωή μου» συμπληρώνοντας πως πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση παντού.

Για όσα είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για παραπλάνηση των ψηφοφόρων

Σχετικά με τις αναφορές της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, περί κυβερνητικής προπαγάνδας και παραπλάνησης των ψηφοφόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «Η κ. Τσαπανίδου υποτιμά τους Έλληνες ψηφοφόρους, τους Έλληνες πολίτες» ενώ συμπλήρωσε πως «Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση αλλά επιδιώκω τη σύγκριση. Έθεσα τις βάσεις για να αλλάξει η χώρα πίστα. Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του κυρίαρχου ελληνικού λαού».


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023ειδήσεις τώραεκλογέςΝέα Δημοκρατίακυβέρνηση